27. 11. 2015

Slovenija po zmagi Katarja že uvrščena v kvalifikacije za OI 2016 v Braziliji

Slovenska moška reprezentanca si je po zmagoslavju Katarja na azijskih kvalifikacijah v Dohi izborila nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za nastop na olimpijskih igrah prihodnje leto v Rio de Janeiru. Katar je v današnjem velikem finalu premagal Iran z 28:19 (15:11) in si izboril nastop na OI v Braziliji.

 

 

Moška rokometna reprezentanca je v zgodovini slovenskega športa doslej edina dvakrat nastopila na poletnih olimpijskih igrah v moštvenih športih. Premierni nastop je - pod vodstvom selektorja Leopolda Jerasa - imela v avstralskem Sydneyju leta 2000, ko je zasedla osmo mesto.

 

 

V skupinskem delu je premagala Tunizijo z 22:20 in Avstralijo s 33:20, s Francijo igrala neodločeno 24:24, izgubila pa proti Švedski s 30:32 in Španiji z 28:31. V četrtfinalu je klonila proti Rusiji z 22:33, v tekmi za razvrstitev od petega do osmega mesta s Francijo s 27:29, v tekmi za sedmo mesto pa proti Egiptu z 28:34.

 

 

Štiri leta kasneje je pod vodstvom Toneta Tislja v grških Atenah zasedla enajsto mesto. V skupinskem delu je na petih tekmah premagala le Južno Korejo s 26:23, izgubila pa z Rusijo s 25:28, Hrvaško s 26:27, Islandijo s 25:30 in Španijo z 28:41 ter zasedla zadnje mesto v svoji skupini, v tekmi za končno enajsto mesto pa je premagala Egipt s 30:24.

 

 

V svoji biografiji ima še nekaj odmevnih izidov, na evropskem prvenstvu na domačih tleh 20004 je osvojila odličje srebrnega leska, na svetovnem prvenstvu v Španiji 2013 pa je bila četrta.

 

 

Slovenska izbrana vrsta je na letošnjem januarskem svetovnem prvenstvu v Katarju zasedla osmo mesto in je bila prva v čakalnici za nastop na enem od treh kvalifikacijskih olimpijskih turnirjev, ki bodo na sporedu med 7. in 10. aprilom prihodnje leto.

 

 

Prireditelji kvalifikacijskih turnirjev bodo znani po evropskem prvenstvu v začetku prihodnjega leta na Poljskem, nastop na olimpijskih igrah v Riu pa so si poleg Katarcev že zagotovili gostitelji Brazilci, svetovni prvaki Francozi in Argentinci. Slednji so slavili na letošnjih panameriških igrah v Torontu.

 

 

Nastop na olimpijskih igrah v Braziliji si bosta izborila še afriški in evropski prvak, v primeru zmagoslavja Francije pa tudi drugouvrščena reprezentanca na sklepnem turnirju na Poljskem. Druge izbrane vrste si bodo olimpijske vozovnice skušale izboriti na kvalifikacijskih turnirjih, doslej so si nastop na njih že zagotovili Poljska, Španija, Danska, Hrvaška, Nemčija, Slovenija, Čile, Iran in Bahrajn.