2. 1. 2015

Rokometaši v Zrečah popolni, a z novimi poškodbami

Slovenska rokometna reprezentanca je danes v svojem tradicionalnem pripravljalnem taboru v Zrečah začela drugi del priprav na svetovno prvenstvo, ki se sredi januarja začenja v Katarju. Selektor Boris Denič je nekoliko skrčil seznam, ekipi so se priključili še nekateri legionarji iz nemške in danske lige. Poškodbe še naprej krojijo priprave.

Denič ima zdaj na razpolago vse igralce, ki jih je povabil v izbrano vrsto, a tudi po zadnji tekmi z Alžirijo je prišlo do določenih zdravstvenih težav. Matej Gaber ima po tekmi z Alžirci v Celju težave s kolenom, zaradi česar v kadru ostaja Blaž Blagotinšek.

Med tistimi, ki so se izbrani vrsti priključili z zamudo, je danes na priprave s težavami prišel Marko Bezjak, ki je poškodbo utrpel na zadnji tekmi prvenstva. Skupaj z Gabrom bo zato do nadaljnjega delal po posebnem programu. "Če smo pred prejšnjimi turnirji imeli jasne razmere, bo zdaj očitno reprezentanco za svetovno prvenstvo krojil zdravstveni karton," je dejal selektor Boris Denič.

Do turnirja na Danskem imajo sedem dni časa, na njem bodo igrali s tremi zelo kakovostnimi tekmeci - Danci, Švedi in Islandci. "Na tem turnirju bomo videli, kje smo, kaj nam manjka in na čem lahko še delamo zadnjih nekaj treningov. Upam le to, da bo zdravstveni karton ostal čist in da ne bo prišlo do novih poškodb," je dodal Denič.

V drugem delu priprav so se od reprezentance poslovili Staš Skube, Mario Šoštarič in Klemen Ferlin, vsi trije člani Gorenja iz Velenja. O tem, da bi kateri od teh še ostal v ekipi zaradi poškodbe Bezjaka, selektor Denič za zdaj ni razmišljal, saj je bil o njegovi poškodbi prepone obveščen šele na današnjem zboru. Je pa selektor ob tem priznal, da je glede poškodbe igralca Magdeburga zaskrbljen.

"Zagotovo ne bomo delali nič na pamet, nikogar ne bomo k ničemer silili, dejstvo pa je, da ne gremo na eno kvalifikacijsko tekmo, pač pa morajo biti igralci pripravljeni v 12 dneh odigrati osem tekem. To so povsem drugačne obremenitve in potrebno je čisto drugačno razmišljanje," je dejal selektor.

Med četverico vratarjev je Denič izločil Gorenjevega Ferlina, za katerega je dejal, da nanj v prihodnje še kako računa, saj gre za velik potencial. A ko gre za izkušnje, zanj ni bilo dileme in je prednost dal celjskemu vratarju Matevžu Skoku.

O tem, kdaj se bo selektor odločil za šestnajsterico potnikov plus eno rezervo za odhod v Katar, je dejal, da hiteti ne namerava, boji pa se, da bo tako ali tako glavno besedo imel zdravstveni karton. Na Danskem jih čakajo tri tekme, kjer se po njegovem ne bo dalo igrati z 20 ali 30 odstotki moči, pač pa stoodstotno in tam bo zadnji filter.

Ekipi sta se danes med drugim priključila Sebastian Skube in Miladin Kozlina. Prvi je vesel, da se je končno lahko pridružil kolegom iz reprezentance. Po njegovem ekipa dela dobro, ves čas je bil tudi v stiku s soigralci, ki so bili zadovoljni s treningi. "Smo na dobri poti in turnir na Danskem bo pokazal, kaj zmoremo," je dejal Sebastian Skube, zunanji igralec danskega Silkeborga, ki si tudi sam želi, da težav s poškodbami ne bi bilo več.

Po treh letih se je v izbrano vrsto vrnil tudi Kozlina, njegova prva želja pa je, da se čim bolj prilagodi ekipi. "Dal bom svoj maksimum in upam, da bomo vsi skupaj zaigrali tako kot je treba," je dejal Miladin Kozlina, rokometaš nemškega Mindna. (sta)

SEZNAM 22 IGRALCEV NA PRIPRAVAH SLOVENSKE REPREZENTANCE:

Vratarji: Gorazd Škof (Nantes, Francija), Primož Prošt (Göppingen, Nemčija), Matevž Skok (Celje Pivovarna Laško)

Krilni igralci: Luka Žvižej (Celje Pivovarna Laško), Simon Razgor, David Špiler (oba Meškov Brest, Belorusija), Dragan Gajić, Vid Kavtičnik (oba Montpellier, Francija), Gašper Marguč (Veszprem, Madžarska)

Zunanji igralci: Klemen Cehte (Aix, Francija), Marko Bezjak, Jure Natek (oba Magdeburg, Nemčija), Miladin Kozlina (Minden, Nemčija), Dean Bombač (Pick Szeged, Madžarska), Uroš Zorman (Vive Targi Kielce, Poljska), Sebastian Skube (Bjerringbro-Silkeborg, Danska), Jure Dolenec (Montpellier, Francija), David Miklavčič (Celje Pivovarna Laško)

Krožni napadalci: Miha Žvižej (Toulouse, Francija), Matej Gaber (Montpellier, Francija), Uroš Bundalo (Tremblay, Francija), Blaž Blagotinšek (Celje Pivovarna Laško).