11. 1. 2015

Mladinci na kvalifikacijah v Romuniji ostali brez nastopa na SP v Braziliji

Moška mladinska reprezentanca Slovenija (U-21) se ni uvrstila na svetovno prvenstvo v Braziliji. V zadnjem krogu kvalifikacijskega turnirja v Romuniji je izgubila proti domači reprezentanci s 26:27 (17:15) in osvojila tretje mesto.

SLOVENIJA - ROMUNIJA 26:27 (17:15)

Pitesti - Dvorana Sportulirol Trivale, gledalcev: 2000, sodnika: Bounouara in Sami (oba Francija).

Slovenija: Kastelic (7 obramb), Blaževič (4 obrambe); Henigman, Suholežnik, Gašperšič, Groff 3, Lapajne, Janc 9, Jurečič, Ovniček 2, Fižuleto, Verdinek 2, Kodrin 5 (3), Marguč, Malus; trener: Slavko Ivezič.

Romunija: Iancu (7 obramb), Bucataru (1 obramba); Somlea 3, Burlacu 1, Stroe , Nistor Ionita 10 (3), Ungureanu, Racotea 3, Lupse 5, Rotaru, Sincelean, Voinea, Thalmaier, Szasz 2, Negru 3 (1), Bursuc; trener: Mihaila Ovidiu.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Romunija 7 (5).

Izključitve: Slovenija 14 minut, Romunija 8 minut.

Končan je eden najtežjih kvalifikacijskih mladinskih rokometnih turnirjev zadnjih let. V odlični tekmi pred polno dvorano fanatičnih gledalcev so si Romuni po osmih sušnih letih priborili nastop na velikem tekmovanju. Slovenija pred tekmo ni bila več v igri za uvrstitev na SP, vendar je dokazala, da še vedno sodi v svetovni vrh.

Danes je presenetila Romune z izjemno agresivno in dobro odigrano obrambo 3-2-1 in narekovala tempo večji del srečanja, četudi so Romuni pripravili takšno vzdušje, kot je redko tudi na tekmah evropske lige prvakov. Že ob predstavitvi ekip je bilo namreč igrišče prekrito s papirnatimi navijaškimi rekviziti, ob pomoči v romunsko zastavo odetega uradnega napovedovalca tekme pa so gledalci pripravili peklensko vzdušje.

A tudi to jim ni pomagalo, v prvem polčasu je Slovenija vseskozi vodila s tremi do štirimi zadetki prednosti, fizično precej močnejši in višji Romuni pa so se priključili v zadnjih minutah prvega dela. Rezultatsko prednost so naši mladinci držali dve tretjini srečanja, do 47. minute, ko so ostali v polju z dvema igralcema manj. Takrat so Romuni izenačili, publika je bila v deliriju in domačim pomagala, da so prvič na tekmi povedli za en zadetek in nekaj kasneje imeli že razliko dveh.

Slovenski mladinci se niso zmedli, ponovno so izenačili in zapravili čisto situacijo za ponovno vodstvo, kar so domači kaznovali in dobre tri minute pred koncem ponovno povedli. Naš krožni napadalec je nato zgrešil čisti strel za izenačenje, a so nato Slovenci ubranili romunski napad in izenačili. Kastelic je v predzadnji minuti ubranil še en romunski strel, namesto našega vodstva je sledila obramba romunskega vratarja in v dramatični končnici novo vodstvo domačih rokometašev.

Janc je v začetku zadnje minute izenačil, Romuni pa so do zmagovitega gola prišli osem sekund pred koncem tekme. Naše igralce je skozi celotno tekmo na nogah bodrila hrvaška reprezentanca, ki bi jo na svetovno prvenstvo popeljal že neodločen rezultat.

Tako pa bodo zaradi tega, ker so danes Bolgarijo tako kot Slovenci premagali "samo" s plus 14, Romuni pa v prvi tekmi z razliko 18, ostali že drugo veliko tekmovanje doma. Slovencem je kljub temu za prikazano čestitala celotna hrvaška ekipa ter z gromkim aplavzom tudi domača publika.

Po prikazanem na tem kvalifikacijskem turnirju bi se z izjemo Bolgarije lahko za najvišje uvrstitve na svetovnem prvenstvu borile vse tri preostale ekipe tega turnirja v Romuniji. O vzrokih, da za razliko od drugih nismo nastopili v  popolni sestavi, je bilo omenjeno že v prejšnjih poročilih. Hrvati imajo kot vedno odlično ekipo, izjemno moštvo pa so sestavili tudi Romuni. Ti so v povprečju krepko višji in močnejši od Slovenije in tudi od Hrvaške, imajo dva odlična vratarja, več kot dva metra visoke zunanje igralce ter krilnega igralca, ki močno spominja na Edija Kokšarova v njegovih najboljših letih.

Nič čudnega, da so Romuni od Bolgarov prevzeli organizacijo turnirja, na katerem so bile dobro obiskane vse tekme. Romunska športna TV-programa DIGI sport sta prenašala v živo vse tekme domače reprezentance, ki so jih v posebnem studijskem programu že uro pred in tudi po tekmah komentirali nekateri najbolj znani romunski rokometaši. Kaj podobnega bi si seveda pri nas, kar je seveda razumljivo, težko predstavljali.

Trener Slavko Ivezič: "Najbolj mi je žal tega, da ta ekipa, ki bi si to zaslužila, ne bo videla svetovnega prvenstva. Po dolgih letih nas tam ne bo. O tem smo seveda odločali sami. Dejstvo je, da je bila naša kvalifikacijska skupina daleč najtežja od vseh. Tako sta izpadli dve reprezentanci, ki bi se lahko pomerili tudi v finalu svetovnega prvenstva. Tudi danes smo proti Romuniji skušali zmagati, kljub temu, da smo bili že izločeni. Iskreno čestitam vsem fantom za odlično predstavo proti višjim in močnejšim domačinom, ki so imeli fantastično podporo s tribun. Vodili smo večji del tekme, ki se je prelomila takrat, ko smo imeli v polju le štiri igralce. Bili smo v igri do zadnjih sekund, Romuni pa so izkoristili zelo dolg zadnji napad. Četdu so manjkali nekateri ključni igralci, so dobili priložnost za dokazovanje nekateri novi. Upam, da jim bodo izkušnje s tega turnirja pomagale pri njihovi karieri."

Tekst in foto: Rado Pantelič

Rezultati in vrstni redi s celotnimi statistikami tekem v vseh osmih kvalifikacijskih skupinah so na naslovu:

RAZPORED IN REZULTATI KVALIFIKACIJSKEGA TURNIRJA:

Petek, 9. januar 2015:

Hrvaška - SLOVENIJA 25:22 (12:11)

Romunija - Bolgarija 38:20 (22:9)

Sobota, 10. januar 2015:

Hrvaška - Romunija 23:23 (10:11)

Bolgarija - SLOVENIJA 20:34 (11:19)

Nedelja, 11. januar 2015:

Hrvaška - Bolgarija 41:27 (19:10)

SLOVENIJA - Romunija 26:27 (17:15)

KONČNI VRSTNI RED KVALIFIKACIJSKEGA TURNIRJA: 1. Romunija 5 točk, 2. Hrvaška 5 točk, 3. Slovenija 2 točki, 4. Bolgarija 0 točk.