13. 3. 2015

Pokal EHF: Gorenje in Hamburg v Velenju za prvo mesto v skupini A

Rokometaši Gorenja bodo v soboto, 14. marca, odigrali peto tekmo v skupinskem delu evropskega pokala EHF. Zavoljo boljše razlike v golih trenutno vodilna ekipa v skupini A bo gostila HSV iz Hamburga, slovensko-nemški klubski obračun pa se bo pričel ob 20.30.

Pred zadnjima dvema krogoma v skupini A imata Gorenje in Hamburg po šest točk, švicarski Pfadi Winterthur in norveški Haslum pa po dve. Slovenski podprvaki so doslej premagali Haslum (34:21) in dvakrat Pfadi Wintethur (35:26, 30:26) in izgubili proti Hamburgu (33:28), Nemci pa so bili boljši od Gorenja, Pfadija Winterthurja (26:22) in Hasluma (36:26), edini poraz pa so doživeli na Norveškem (32:34).

V generalkah za medsebojno tekmo, ki že lahko prinese dokončno odločitev o prvem mestu v skupini A, sta bila oba kluba uspešna na domačem igrišču. Gorenje je v 20. krogu 1. NLB Leasing ligi na derbiju premagalo Trimo iz Trebnjega s 37:28, Hamburg pa je v 27. krogu nemške lige ugnal Magdeburg s 33:29 in prekinil serijo 13 zmag, ki jih je dosegel klub, za katerega igrata tudi slovenska reprezentanta Jure Natek in Marko Bezjak.

Na prvi tekmi v Hamburgu pred dobrim mesecem dni so Velenjčani do sredine drugega polčasa držali skoraj vse niti v svojih rokah, toda v 51. minuti je bil izključen kapetan Niko Medved in evropski prvaki iz leta 2013 so prišli do zmage v prvem krogu v skupini A. Na februarski tekmi sta največ golov za nemški klub dosegla Hans Lindberg in Adria Pfahl (po 7), za Gorenje pa Šoštarič (7) in Senjamin Burić (6).

"Če premagamo Hamburg, bomo skoraj zanesljivo napredovali v četrtfinale. V nasprotnem primeru bomo morali svojo usodo reševati na zadnji tekmi proti Haslumu na Norveškem. Kljub velikim nihanjem pri igri in rezultatih je Hamburg še vedno kakovostna in vrhunska ekipa, ki pa se ubada s številnimi poškodbami, kar bi morala biti prednost za nas," meni trener Ivan Vajdl, ki zaradi poškodb ne bo mogel računati na Kristiana Bećirija, Jerneja Papeža in Matica Vrečarja.

Vajdl se zaveda, da bo v veliki meri spet odločala igra v obrambi. "V tem elementu igre moramo dati od sebe več kot na prvi tekmi v Nemčiji. Po njej smo ugotovili, kje smo takrat najbolj padali. Kar se tiče napada, moramo narediti manj napak in se hitreje vračati v obrambo, saj so nam Nemci na domačem igrišču dali preveč golov iz hitrih (pol)protinapadov in s hitrega centra," pravi trener Vajdl, ki bo imel poleg obrambe 5-1, ki je bila uspešna v Hamburgu, v rezervi še kakšno varianto.

"Pričakujem težko tekmo, a ker igramo v domači dvorani, smo v boljšem položaju kot Hamburg. Na tekmi v Nemčiji smo bili boljši 45 minut, a na koncu izgubili, v Velenju pa moramo obdobje dobre igre raztegniti na vseh šestdeset minut, če želimo zmagati. Če slučajno ne zmagamo proti Hamburgu, imamo priložnost za popravni izpit v zadnjem krogu proti Haslumu na Norveškem. Zagotovo se bomo uvrstili v četrtfinale," napoveduje Michal Szyba, rereprezentant Poljske v ekipi Gorenja.

Tudi vratar Klemen Ferlin je optimistično razpoložen pred tekmo s Hamburgom, ki je trenutno šele deveti v nemški ligi. "Če premagamo tako Hamburg kot Haslum, bomo osvojili prvo mesto v skupini in si zagotovili lažjega nasprotnika v četrtfinalu. To nam na široko odpira vrata tudi na zaključni turnir najboljših štirih klubov v Berlinu. A iti moramo korak za korakom: najprej Hamburg, nato Haslum, nato dve tekmi četrtfinala...," je dejal Klemen Ferlin.

"Na povratni tekmi v Velenju bomo zagotovo pravi. V tekmo bomo šli z mislijo, da moramo zmagati in tudi bomo zmagali. Če bomo v Velenju igrali vseh šestdeset minut tako, kot smo v obrambi in napadu 45 minut na prvi tekmi v Hamburgu, je zmaga realen cilj. Na poti do zmage bo pomembna podpora navijačev, za katere upam, da se bodo v čim večjem številu zbrali v Rdeči dvorani," je še dejal vratar Ferlin.

Tekma Gorenje Velenje - HSV Hamburg bo v soboto, 14. marca, ob 20.30 v Rdeči dvorani v Velenju. Sodila jo bosta Danca Per Olsen in Claus Gramm Pedersen, delegat pa bo Nizozemec Cornelius Wiebrands.

Foto: RK Gorenje Velenje

EVROPSKI POKAL EHF ZA MOŠKE - SEZONA 2014/15