14. 3. 2015

Gorenje v napeti končnici z golom razlike izgubilo proti Hamburgu

V petem krogu skupinskega dela evropskega pokala EHF je Gorenje v Rdeči dvorani gostilo nemški Hamburg. V napeti končnici so se zmage z golom razlike – bilo je 32:31 (13:15) - veselili rokometaši Hamburga.

GORENJE VELENJE - HSV HAMBURG 31:32 (15:13)

Velenje - Rdeča dvorana, gledalcev: 1100, sodnika: Olesen in Pedersen (oba Danska).

Gorenje Velenje: Božović, Cehte, Medved 3 (2), S. Burić 5, B. Burić, Szyba 4, Skube 10 (4), Ferlin, Golčar, Šoštarić 2, Kleč 1, Dobelšek, Gams 1, Zaponšek, Nosan 1, Dujmović 4.

HSV Hamburg: Bitter, Schmidt 5, Schröder, Simicu 8, Flohr 1, Toft Hansen 2, Djordjić, Lindberg 4, Danielsen, Hanisch 2, Mahe 5, Hens, Pfahl 5 (3).

Sedemmetrovke: Gorenje Velenje 7 (6), HSV Hamburg 5 (3).

Izključitve: Gorenje Velenje 12 minut, HSV Hamburg 12 minut.

Rdeči karton: Mahe (44., HSV Hamburg).

Velenjčani bi si z zmago s šestimi zadetki razlike priigrali prvo mesto v skupini, saj so na prvi tekmi v Hamburgu izgubili s petimi (28:33). Predvsem v uvodu tekme je kazalo, da je ta cilj uresničljiv, a na koncu so zmagali gosti iz Nemčije, ki so preobrat naredili sredi drugega polčasa.

Hamburg je tako po zmagi v Rdeči dvorani zanesljivo prvi v skupini A. Tudi Gorenje je v dobrem položaju, da z drugim mestom prav tako napreduje v četrtfinale tega tekmovanja, za zanesljivo napredovanje med najboljših osem ekip v evropskem pokalu EHF pa bo moralo v soboto, 21. marca, zmagati na gostovanju pri Haslumu na Norveškem.

Velenjčani so tekmo začeli sanjsko. Vratar Klemen Ferlin je bil nerešljiva uganka za hamburške strelce, v prvih desetih minutah je s svojimi obrambami svojim soigralcem omogočil tudi protinapade, s katerimi so domači v deveti minuti pobegnili že na visoko vodstvo 6:1. Nato so za tri zaporedne gole poskrbeli Nemci in dve minuti pozneje je bilo na semaforju samo še 6:4 za Gorenje.

Pod vodstvom odličnega Staša Skubeta, ki je bil na koncu tudi najboljši strelec tekme z desetimi doseženimi goli, so imeli Velenjčani v nadaljevanju stalno prednost od dveh do štirih zadetkov. Poleg Ferlina in Skubeta je izstopal tudi krožni napadalec Senjamin Burić, ki je odlične podaje organizatorja igre spretno pretvarjal v gole - v prvem polčasu je dosegel štiri.

Začetek drugega polčasa je pripadel deveti ekipi nemške lige, ki je po slabih petih minutah igre izenačila na 16:16, nato pa celo povedla s 17:16. V naslednjih desetih minutah si nobena ekipa ni uspela priigrati več kot gola prednosti, v 45. minuti pa je to uspelo gostom iz Nemčije, ki so povedli s 24:22.

Zatem je imel Hamburg ves čas prednost zadetka ali dveh, Velenjčani pa nikakor niso mogli vsaj izenačiti. Hamburg je v 51. minuti prvič povedel za tri (29:26), nato imel enako prednost še pri rezultatu 30:27 in 31:28, toda ekipa trenerja Ivana Vajdla se je v 57. minuti spet približala samo na gol minusa (30:31).

Ena zaostanek so imeli Velenjčani tudi v 58. minuti, ko je Skube s sedemmetrovke zmanjšal na 31:32. Hamburg je krenil v napad, toda dobro minuto pred koncem je vratar Benjamin Burić ubranil strel enega izmed igralcev nemške ekipe in ohranil možnosti za izenačenje.

Gorenje je v zadnjem napadu vratarja zamenjalo z igralcem v polju, do strela je prišel Poljak Michal Szyba, toda vratar Johannes Bitter je njegov strel ustavil in Hamburg se je veselil tesne zmage, s katero si je dokončno zagotovil prvo mesto v skupini A.

Na prvi tekmi petega kroga v skupini A je švicarski Pfadi Winterthur doma izgubil proti norveškemu Haslumu z 31:34 (15:17). Pred zadnjim krogom je na vrhu Hamburg z 8 točkami, Gorenje jih ima 6, Haslum 4 in Pfadi Winterthur 2.

Niko Medved, kapetan Gorenja: "V prvem polčasu smo bili veliko boljša ekipa in to se je videlo tudi na rezultatu. V drugem delu se je razbranil njihov vratar, njihova zunanja linija pa je izkoristila višino in moč ter tako tudi preko centralnega bloka prišla do nekaj zadetkov. Zdaj nas najprej čaka obračun v državnem prvenstvu, nato pa se bomo posvetili Haslumu. Zavedamo se, da, če želimo napredovati, moramo zmagati. Proti Hamburgu smo bili zelo blizu. Če se ekipa, kot je Hamburg, po tekmi v Velenju tako veseli zmage, potem smo prepričani, da jim ni bilo lahko."

Foto: RK Gorenje Velenje

EVROPSKI POKAL EHF ZA MOŠKE - SEZONA 2014/15