7. 4. 2015

Žreb kvalifikacijskih skupin za EP 2016: Slovenke v četrtem bobnu

V četrtek, 9. aprila, bo v Kristianstadu žreb kvalifikacijskih skupin za nastop na evropskem prvenstvu za ženske, ki bo leta 2016 na Švedskem. Slovenska članska reprezentanca je pred žrebom uvrščena v četrti boben.

Slovensko žensko reprezentanco v prvi polovici junija čakata dodatni kvalifikacijski tekmi s Francijo za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu na Danskem. Že v četrtek, 9. aprila, pa bo na žrebu v Kristianstadu dobila tekmice v kvalifikacijah za nastop na EP 2016 na Švedskem.

Slovenija v kvalifikacijah za lansko evropsko prvenstvo na Madžarskem in Hrvaškem ni bila uspešna, v svoji skupini se je uvrstila za Švedsko in Srbijo ter pred Švico. Svojo kvalifikacijsko pot za nastop na EP 2016 na Švedskem - nazadnje je na turnirju stare celine nastopila leta 2010, ko je na Norveškem in Danskem zasedla 16. mesto - začela letošnjega oktobra.

A slovenske delnice so na rokometni borzi izjemno nizke, Evropska rokometna zveza (EHF) je izbranke Marte Bon pred četrtkovim žrebom uvrstila v četrto jakostno skupino, v kateri so še Portugalke, Švicarke, Italijanke in Litovke ter zmagovalki junijskih turnirjev v prvem delu kvalifikacij za EP 2016.

V prvem jakostnem bobnu so Norveška, Črna gora, Danska, Madžarska, Srbija, Francija in Španija, v drugem Nemčija, Romunija, Poljska, Rusija, Nizozemska, Češka in Hrvaška, v tretjem pa Slovaška, Ukrajina, Islandija, Makedonija, Turčija, Belorusija in Avstrija.

Na evropsko prvenstvo, ki bo med 4. in 18. decembrom prihodnje leto v Stockholmu, Göteborgu, Malmöju, Kristianstadu in Helsingborgu, se je neposredno uvrstila gostiteljica Švedska, poleg nje se bosta še po dve najboljši reprezentanci iz vseh kvalifikacijskih skupin.

Nosilke skupin na četrtkovem žrebu v Kristianstadu:

Prvi boben: Norveška, Črna gora, Danska, Madžarska, Srbija, Francija, Španija

Drugi boben: Nemčija, Romunija, Poljska, Rusija, Nizozemska, Češka, Hrvaška

Tretji boben: Slovaška, Ukrajina, Islandija, Makedonija, Turčija, Belorusija, Avstrija

Četrti boben: SLOVENIJA, Portugalska, Švica, Italija, Litva in zmagovalki prvega dela kvalifikacij iz skupine 1 (Azerbajdžan, Bolgarija in Ferski otoki) ter skupine 2 (Finska, Izrael in Kosovo).