9. 4. 2015

Slovenke v kvalifikacijah za EP 2016 s Črno goro, Hrvaško in Makedonijo

V Kristianstadu je bil žreb kvalifikacijskih skupin za nastop na evropskem prvenstvu za ženske, ki bo leta 2016 na Švedskem. Slovenska članska reprezentanca bo igrala v kvalifikacijski skupini 4, njene nasprotnice pa bodo Črna gora, Hrvaška in Makedonija.

 

 

Na evropsko prvenstvo, ki bo med 4. in 18. decembrom prihodnje leto v Stockholmu, Göteborgu, Malmöju, Kristianstadu in Helsingborgu, se je neposredno uvrstila gostiteljica Švedska. Poleg nje se bo na Euro 2016 uvrstilo še 15 reprezentanc: po dve najboljši iz vsake kvalifikacijske skupine in tretja najbolje uvrščena izmed vseh skupin.

 

 

Pred žrebom je evropska zveza EHF uvrstila Slovenijo v četrto (zadnjo) jakostno skupino, v kateri so še Portugalke, Švicarke, Italijanke in Litovke ter zmagovalki dveh junijskih turnirjev v prvem delu kvalifikacij za EP 2016. Na enem (A) nastopajo Azerbajdžan, Bolgarija in Ferski otoki, na drugem (B) pa Finska, Izrael in Kosovo.

 

 

V prvem jakostnem bobnu (nosilci skupin) so bile Norveška, Črna gora, Danska, Madžarska, Srbija, Francija in Španija, v drugem Nemčija, Romunija, Poljska, Rusija, Nizozemska, Češka in Hrvaška, v tretjem pa Slovaška, Ukrajina, Islandija, Makedonija, Turčija, Belorusija in Avstrija.

 

 

Slovenija v kvalifikacijah za lansko evropsko prvenstvo na Madžarskem in Hrvaškem ni bila uspešna, v svoji skupini se je uvrstila za Švedsko in Srbijo ter pred Švico. Nazadnje je slovenska ženska reprezentanca na turnirju stare celine nastopila leta 2010, ko je na Norveškem in Danskem zasedla 16. mesto.

 

 

Svojo kvalifikacijsko pot za nastop na EP 2016 na Švedskem bo ekipa selektorice Marte Bon začela letošnjega oktobra, ko bo odigrala dve tekmi. Po dve kvalifikacijski tekmi bosta na sporedu še marca 2016 in junija 2016.

 

 

"Za nas bi bila tako ali tako vsaka skupina težka, toda po drugi strani je res, da smo v zadnjem obdobju postali reprezentanca, ki lahko igra z vsako in ni že vnaprej izločena, kot je bila morda včasih. Po moči sta Črna gora in Hrvaška trenutno pred nami, Makedonija je za nami, ampak na splošno niti ni tako slabo. Hitro se bomo morali začeti pripravljati na vse tri reprezentance, jih analizirati in skušati narediti najbolje, kar se bo dalo," je žreb komentirala selektorica Marta Bon.

 

 

Še pred kvalifikacijami za EP 2016 slovenske rokometašice junija čakata še tekmi proti Franciji v dodatnih kvalifikacijah za nastop na decembrskem SP na Danskem. "Vse naše misli so trenutno usmerjene na Francijo. Zavedamo se, da smo pred težko nalogo, toda glede na to, da bo druga tekma doma, se nam morda odpira kakšna možnost, da se uvrstimo na svetovno prvenstvo. To bi bila seveda dobra spodbuda za kvalifikacije za nastop na EP 2016," je še dodala Bonova.

 

 

 

KVALIFIKACIJSKE SKUPINE ZA EP 2016 ZA ŽENSKE NA ŠVEDSKEM:

 

 

Skupina 1: Norveška, Romunija, Belorusija, Litva

 

 

Skupina 2: Srbija, Češka, Ukrajina, Italija

 

 

Skupina 3: Španija, Nizozemska, Avstrija, zmagovalec kvalifikacijskega turnirja A

 

 

Skupina 4: Črna gora, Hrvaška, Makedonija, Slovenija

 

 

Skupina 5: Madžarska, Poljska, Slovaška, zmagovalec kvalifikacijskega turnirja B

 

 

Skupina 6: Danska, Rusija, Turčija, Portugalska

 

 

Skupina 7: Francija, Nemčija, Islandija, Švica

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP ZA ŽENSKE - ŠVEDSKA 2016