20. 8. 2015

Slovenski kadeti po finalnem porazu s Francijo osvojili srebrno kolajno na SP

Na svetovnem prvenstvu v Rusiji je moška kadetska reprezentanca Slovenije (U-19) poskrbela za fantastičen dosežek. Mladi Slovenci so v Jekaterinburgu osvojili srebrno kolajno, potem ko so šele v velikem finalu izgubili proti Franciji s 26:33 (13:16).

 

 

SLOVENIJA - FRANCIJA 26:33 (13:16)

 

 

Jekaterinburg - Športna dvorana DIVS, gledalcev: 2000, sodnika: Brunner in Salah (oba Švica).

 

 

Slovenija: Kastelic (20 obramb), Leben (0 obramb), Moljk, Stojnič 3, Kavčič 3, Vlah 3, Kocbek, Janc 5 (3), Krečič 2, Prevolnik 1, Kotar 1, Malus 5, Sokolič 2, Planinc, Marguč, Cvetko 1, trener: Klemenčič.

 

 

Francija: Harbaoui (7 obramb), Bonneau (9 obramb), Mocquais 2, Ferrandier, Lagarde, Minne 4, Kounkoud 5, Limousin, Nozeran 3, Pelayo, Kamtchop Baril, Bouchillou 2, Fabregas 4, Lenne 2, Richardson 5, Mem 6, trener: Quintin.

 

 

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (3), Francija 2 (1).

 

 

Izključitve: Slovenija 4 minute, Francija 8 minut.

 

 

 

Slovenska generacija, ki se lahko pohvali z zlatima kolajnama na olimpijskih igrah mladih (Nanjing leta 2014) in olimpijskem festivalu evropske mladine (Utrecht leta 2013), je na tekmovanju v Rusiji nastopila v svojem tretjem zaporednem finalu na velikem tekmovanju. Ob tem se je ekipa trenerja Janija Klemenčiča prvič uvrstila v finale velikega tekmovanja (EP ali SP) v kadetski konkurenci in zdaj uradno postala druga najboljša reprezentanca v tej starostni kategoriji na svetu.

 

 

V finalu v Jekaterinburgu sta se srečali ekipi, ki na prvih osmih tekmah na tem SP nista niti enkrat izgubili. Vsaka je do finala po sedemkrat zmagala, njuna medsebojna tekma v predtekmovalni skupini pa se je končala z neodločenim rezultatom (32:32).

 

 

Finalna tekma se je začela v enakovrednem razmerju moči, kajti rezultat je bil od 1:1 do 5:5 petkrat izenačen. V naslednjih minutah so si Francozi, aktualni evropski prvaki v kadetski kategoriji, nekajkrat priigrali dva gola prednosti, v 20. minuti pa so prvič vodili za tri (10:7).

 

 

Dve minuti pozneje so imeli rokometaši iz dežele galskega petelina prvič štiri gole prednosti (12:8), nato pa še enkrat (13:9). Ekipa trenerja Klemenčiča je zaostanek nato prepolovila (14:12), toda nasprotniki so kmalu spet povedli za štiri (16:12).

 

 

Zmagovalca finalne tekme v Jekaterinburgu je pravzaprav odločil odličen začetek Francozov, ki so v nekaj več kot štirih minutah naredili delni rezultat 4:0 in na semaforju je bilo 20:13. V naslednjem obdobju se je njihova prednost ves čas gibala od šest do osem golov, najvišja pa je bila po treh zaporednih golih sredi drugega polčasa – plus devet (27:18 v 44. minuti).

 

 

Kljub odlični predstavi vratarja Urha Kastelica, ki je zbral neverjetnih 20 obramb, slovenski kadeti nikakor niso uspeli občutnejše zmanjšati visokega zaostanka. Še najbolj so se nasprotnikom približali v 52. minuti, ko so zaostajali za pet golov (28:23), a so nato Francozi tekmo rutinirano pripeljali do konca.

 

 

Za reprezentanco Slovenije sta največ golov v finalu dosegla Blaž Janc in Jaka Malus (po 5). Za nove kadetske svetovne prvake Francoze so bili najučinkovitejši Dika Mem (6), Benoit Kounkoud in Melvyn Richardson.

 

 

Bronasto kolajno na letošnjem tekmovanju v Rusiji je osvojila Islandija. Na tekmi za končno tretje mesto so bili islandski kadeti boljši od vrstnikov iz Španije s 26:22 (12:9).

 

 

 

Ob velikem uspehu slovenske kadetske reprezentance vas obveščamo, da bo Rokometna zveza Slovenije v petek, 21. avgusta, ob 17. uri pred Hišo športa, Na Bregu 2, Ljubljana, pripravila sprejem za igralce in člane strokovnega vodstva. Pridite in pozdravite fante, ki so v zadnjih dnevih navduševali slovensko športno javnost!

 

 

 

SVETOVNO PRVENSTVO ZA KADETE - RUSIJA 2015