5. 10. 2015

Slovenke začenjajo s kvalifikacijami za nastop na EP 2016 na Švedskem

Ženska članska reprezentanca Slovenije bo v tem tednu odigrala uvodni kvalifikacijski tekmi za nastop na evropskem prvenstvu na Švedskem leta 2016. Najprej se bo v sredo, 7. oktobra, ob 19. uri v Umagu pomerila s Hrvaško, v nedeljo, 11. oktobra, pa jo v ljubljanski dvorani Kodeljevo ob 16. uri čaka obračun s Črno goro.

 

 

Slovenija je nazadnje na velikem tekmovanju nastopila na evropskem prvenstvu na Norveškem in Danskem leta 2010, ko je zasedla zadnje mesto. Od tedaj naprej ni nikoli preživela kvalifikacijskega sita, vseskozi so bili njeni poskusi za korak ali dva prekratki.

 

 

Slovenska reprezentanca je v zadnjem mesecu doživela spremembo v strokovnem vodstvu, selektorico Marto Bon je zamenjal njen dosedanji pomočnik Uroš Bregar. Ljubljanski strateg na klopi madžarske ženske prvoligaške ekipe iz Vaca za uvodna kvalifikacijska dvoboja v "jugoslovanski skupini" (poleg Hrvatic in Črnogork nastopajo še Makedonke) ni postregel po bistvenih spremembah.

 

 

Igralski kader bolj ali manj ostaja nespremenjen, kar pa je - glede na trenutne razmere in dokaj ozko kadrovsko bazo v slovenskem ženskem rokometu - povsem logična odločitev. Okostje reprezentance še vedno tvorijo slovenske "legionarke" iz Francije in Nemčije ter igralke Krima Mercatorja in Zagorja.

 

 

"Naša skupina je težka, Hrvaška in Črna gora pa sta favorita v teh bližnjih dvobojih. Iskali bomo njihove slabosti in naredili vse, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo. Naloga bo vse prej kot lahka, hkrati pa verjamem, da bomo z dobrim delom in pripravami, ki nato sledijo v mesecu novembru, nadaljevali po tej začrtani poti," je na novinarski konferenci v Kopru dejal selektor Uroš Bregar, ki bo skušal nadgraditi začeto delo svoje predhodnice.

 

 

"Časa za pripravo je malo, v teh štirih treningih pred prvo tekmo je težko pričakovati čudeže. Toda naša pričakovanja so navzlic temu visoka. Hrvatice bomo skušali presenetiti, iz tekme v Umagu pa bomo vsekakor skušali potegniti največ, kar je mogoče," je še dodal Bregar, ki ima v strokovnem štabu še pomočnika Salvadorja Kranjčiča in trenerko vratark Branko Jovanović.

 

 

"V športu se trenerji menjajo, vedno je bilo in bo tako. Bregar je kakovosten trener in ima veliko znanja, menim, da lahko prinese pozitivne spremembe v reprezentanci," je dejala reprezentantka Nina Jeriček in dodala: "Nobena tekma v naši kvalifikacijski skupini ne bo lahka, tudi prva s Hrvaško ne. Lahko si same olajšamo delo, a le v primeru, da bo naš pristop v tekmo pravi, zbranost na najvišji ravni, hkrati pa se moramo držati sistema v naši igri."

 

 

Krožna napadalka Sanja Gregorc je želela končati kariero, a jo je selektor Bregar (sodelovala sta že v mlajših selekcijah na Krimu) prepričal v nasprotno. "Najpomembnejše bo, da se bomo držale dogovorjenega sistema v igri. Glede na to, da imamo novega selektorja, bodo mogoče tudi kakšne novosti oziroma malenkosti v igri, ki jih seveda moramo upoštevati. Potem nam bo seveda precej lažje," pravi Sanja Gregorc.

 

 

Na evropsko prvenstvo se bodo poleg gostiteljice sklepnega turnirja (Švedska) uvrstile prvo- in drugouvrščene izbrane vrste iz vsake skupine ter najboljša tretjeuvrščena reprezentanca iz vseh sedmih kvalifikacijskih skupin.

 

 

Na seznamu selektorja Uroša Bregarja za tekmi s Hrvaško in Črno goro so naslednje igralke:

 

 

- vratarke: Miša Marinček, Sergeja Stefanišin, Amra Pandžić (vse Krim Mercator)

 

 

- krilne igralke: Neli Irman (Zagorje), Tamara Mavsar, Polona Barič (obe Krim Mercator), Maja Zrnec (Göppingen, Nemčija)

 

 

-zunanje igralke: Teja Ferfolja (Mlinotest Ajdovščina), Ana Gros (Metz, Francija), Nina Jeriček, Maja Šon (obe Nimes, Francija), Ana Petrinja, Lina Krhlikar (obe Göppingen, Nemčija), Barbara Lazović (Vardar Skopje, Makedonija), Tjaša Stanko (Zagorje)

 

 

- krožni napadalki: Sanja Gregorc (Vac, Madžarska), Valentina Panger (Zagorje).

 

 

 

KVALIFIKACIJE ZA EP 2016 - ŽENSKE