29. 10. 2015

Krimovke v tretjem krogu lige prvakinj proti norveškemu Larviku

Rokometašice Krima Mercatorja bodo v petek, 30. oktobra, ob 18. uri v Stožicah igrale tekmo tretjega kroga evropske lige prvakinj. Njihov tekmec bo norveški Larvik, ki je v zadnjih letih vedno v vrhu evropskega klubskega rokometa, v Ljubljano pa prihaja z zmago in porazom iz prvih dveh krogov v skupini A.

Kljub temu v ljubljanskem taboru potihoma upajo na presenečenje proti ekipi, ki je na zaključnem turnirju štirih najboljših klubov osvojila drugo mesto. V polfinalu je Larvik premagal rusko ekipi Dinamo Sinara iz Volgograda z 31:22, v velikem finalu pa je izgubil proti črnogorski Budućnosti z 22:26.

Do možnega velikega presenečenja v Stožicah bodo morale slovenske prvakinje priti brez pomoči poškodovanih Vesne Milanović-Litre in Lare Hrnčič. Nekaj težav z virozo je imela v zadnjih dneh tudi Alja Koren, toda v Krimovem taboru verjamejo, da bo nared do tekme s starim znancem iz lige prvakinj.

"Larvik dobro poznamo. Stvari so se v evropskem rokometu obrnile. Larvik je trenutno velikan v primerjavi z nami in tudi nekaterimi drugimi ekipami. Kar pa je pomembno, je to, da Krimove najstnice napredujejo, na prejšnji tekmi proti Rostovu v Rusiji so dosegle približno polovico zadetkov," pravi Krimova trenerka Marta Bon.

Ob tem šefica strokovnega štaba Krima Mercatorja dodaja: "Ta napredek je tudi glavni cilj sezone. Poskušale bomo proti Larviku igrati čim bolj kakovostno, delovati tako, da bomo uporabile, kar je dobrega, predvsem hitrost, mogoče celo igrivost. Upam, da bomo dober tekmec. Mogoče pa bo tokrat prišla ta senzacija, na katero v tej sezoni tako težko čakamo."

Krimova trenerka Bonova se dobro zaveda, da bo pot do prej omenjene senzacije vse prej kot lahka. "Lahkih poti ni. V obrambi bomo morale delovati še bolj strnjeno, morda moramo še bolje zaustaviti njihove najboljše posameznice. Pri Larviku izstopa Nora Mörk, ki je res kakovostna in posebna igralka, je nizke rasti, ampak zelo eksplozivna," meni Bonova.

O Larviku, ki je bil evropski prvak v tekmovalni sezoni 2010/11, Bonova še pravi: "Ostale igralke so toliko izkušene, da ne delajo napak, zelo dobro pa izkoriščajo tekmečeve. Me bomo skušale narediti čim manj napak v obrambi in upati na dnevno formo. Upamo pa tudi, da smo se iz teh dveh nastopov proti Romunkam in Rusinjam že kaj naučile."

V skupini A je Krim Mercator edini, ki po dveh krogih nima še nobene točke. V prvem krogu je v Stožicah izgubil proti romunski ekipi Baia Mare s 27:33, nato pa v Rusiji še proti klubu Rostov Don z desetimi goli razlike (25:35).

Larvik, ki ga trenira Tor Odvar Moen (junija letos je nasledil Ole Gustava Gjekstada), je na prvih dveh tekmah po enkrat izgubil in zmagal. Tekmovanje v ligi prvakinj je začel z domačim porazom proti ruskemu Rostovu (21:27), na prvem gostovanju v Romuniji pa je bil boljši od ekipe Baia Mare (31:29).

Norvežanke, ki se lahko pohvalijo s 17 naslovi državnih prvakinj, so pred sezono ostale brez treh nosilk igre. Odšle so Linn Jorum Sulland (Györ), Tonje Larsen (konec kariere, zdaj pomočnica glavnega trenerja) in Isabel Blanco. Edina odmevnejša okrepitev je Amanda Kurtović.

Kljub temu ima Larvik še vedno vrhunski kader. V njem izstopajo Gro Hammerseng Edin, Anja Hammerseng Edin, Linn Kristin Koren Riegelhuth, Nora in Thea Mörk in Amanda Kurtović ter tri tujke: Črnogorka Alma Hasanić, Danka Sandra Toft in Poljakinja Alina Wojtas.

Najnevarnejše strelke pri Larviku so Nora Mörk s 15 goli z dveh tekem, Thea Mörk z dvanajstimi in Amanda Kurtović z enajstimi. Pri Krimu prednjačita Tamara Mavsar s 14 goli in Mirjeta Bajramoska z desetimi.

Tekma Krim Mercator - Larvik bo v petek, 30. oktobra, ob 18. uri v Ljubljani. Sodili jo bosta Avstrijki Ana Vranes in Marlis Wenninger, delegatka pa bo Švedinja Monika Hagen.

Foto: RK Krim Mercator

EVROPSKA LIGA PRVAKINJ - SEZONA 2015/16