12. 11. 2015

Slovensko središče v Vroclavu v okviru evropskega prvenstva na Poljskem

Moško člansko reprezentanco Slovenije januarja 2016 čaka nastop na evropskem prvenstvu na Poljskem. A športni uspeh ni edini, ki ga bo želele doseči Slovenija - na Poljskem lahko svoje priložnosti najdejo tudi slovenska podjetja, zato bo Rokometna zveza Slovenije v Vroclavu vzpostavila Slovensko središče - I feel Slovenia.

 

 

Predsednik Rokometne zveze Slovenije in prvi mož Gorenja Franjo Bobinac je prepričan, da lahko, tako kot na letošnjem svetovnem prvenstvu v Katarju, tudi na Poljskem uspešno povežejo gospodarstvo, šport in politiko. Gre za državo, ki uspešno raste in s približno 40 milijoni prebivalcev predstavlja velik trg, je med drugim dejal na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

 

 

Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič je povedal, da je Poljska eden najhitreje rastočih trgov za Slovenijo. Blagovna menjava med državama je lani dosegla skoraj 1,3 milijarde evrov, Hribar Milič pa je na podlagi približno 15-odstotne rasti v prvih sedmih mesecih letošnjega leta napovedal, da bo letos presegla 1,4 milijarde evrov.

 

 

Poljski trg že pozna podjetje Apis-Vita, ki je pred petimi leti prevzelo poljsko kisarno Wytwornia Octu i Musztardy. Direktor Apis-Vite Matej Hojnik, ki vodi tudi slovensko-poljski poslovni klub, poljski trg ocenjuje kot zelo zahtevnega, saj je na njem prisotna praktično vsa svetovna konkurenca.

 

 

Kljub temu je prepričan, da so Slovenci na njem lahko uspešni in da bi ga lahko bolje izkoristili, vendar hkrati opozarja, da se z enim obiskom na Poljskem ne da zmagati. "Na ta trg je treba vstopiti zelo preudarno, vstop pa je treba dobro načrtovati," je Matej Hojnik svetoval podjetjem.

 

 

Slovensko središče bodo vzpostavili v mestu Vroclav, v njem pa bo med drugim potekal slovensko-poljski poslovni forum, organizirali bodo številna dvostranska srečanja med podjetniki. Pripravili bodo tudi Dan investicijskih priložnosti, na katerem bo sodelovala varšavska borza, je pojasnil Jernej Buzeti.

 

 

Marko Jare iz GZS je pojasnil, da se lahko Vroclav pohvali z močno avtomobilsko in električno industrijo, proizvodnjo bele tehnike, kemično, farmacevtsko in strojno industrijo, informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami in lesno industrijo. "To so področja, ki so zelo zanimiva tudi za slovenska podjetja," je dejal Marko Jare in dodal, da razmišljajo tudi o obisku gospodarske delegacije v Krakovu.

 

 

Slovenski rokometaši so se v teh dneh vrnili s pripravljalnega turnirja v Nemčiji, kjer so odigrali tri tekme. Brazilijo in Srbijo so premagali, proti Nemčiji pa so izgubili. "Z njimi se srečamo (v skupinskem delu) na Poljskem, zato nismo smeli razkriti vseh adutov. Poskušali jih bomo presenetiti na bolj pomembni tekmi," je dejal direktor slovenske reprezentance Uroš Mohorič.

 

 

Fantje, ki jih decembra čakajo sklepne priprave, so zelo motivirani, "zdravstveni karton" pa je zaenkrat zelo spodbuden, je dejal Mohorič in dodal, da je cilj vseh reprezentantov uvrstitev na olimpijske igre, ki jih bo prihodnje leto gostil Rio de Janeiro. Reprezentant Mario Šoštarič je obljubil, da bodo naredili vse, da tudi športni rezultat ne bo izostal.

 

 

Bobinac ne skriva želje po medalji. "Vsi želimo priti v polfinale, bitka za medalje je imperativ," je dejal. Meni, da imajo za to lepe možnosti, če se bodo "poklopile" nekatere stvari, npr. razpored tekem in zdravje rokometašev," meni Franjo Bobinac, prvi človek slovenskega rokometa.

 

 

Predsednika Bobinca ne skrbi niti prihodnost slovenskega rokometa. "Slovenska reprezentanca se mora vsaj pet do 10 let uvrščati na velika tekmovanja in biti med osmimi najboljšimi ter v krogu favoritov za najvišja mesta," je sklenil Bobinac.

 

 

Pri projektu poleg Rokometne zveze Slovenije in GZS sodelujejo tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvo za zunanje zadeve, javna agencija Spirit, Slovenska turistična organizacija in Vseslovensko združenje malih delničarjev, častni pokrovitelj pa je predsednik republike Borut Pahor.

 

 

 

EVROPSKO PRVENSTVO ZA MOŠKE - POLJSKA 2016