6. 4. 2016

Štirje člani reprezentance z izkušnjami z olimpijade

Moška članska rokometna reprezentanca se je v zgodovini samostojne države na olimpijske igre uvrstila dvakrat - v Sydneyju 2000 je osvojila 8. mesto, štiri leta kasneje v Atenah pa enajsto. Na olimpijskih igrah je po osamosvojitvi nastopilo 24 Slovencev, izkušnje z več igrami pa imajo Zoran Jovičič, Andrej Kastelic, Beno Lapajne, Aleš Pajovič, Rolando Pušnik, Tomaž Tomšič in Renato Vugrinec, ki so dres Slovenije ali Jugoslavije nosili dvakrat, Iztok Puc pa kot edini na svetu celo trikrat s tremi različnimi reprezentancami. Leta 1988 je za Jugoslavijo nastopil v Seulu in osvojil bron, 12 let kasneje v Atlanti za Hrvaško, ki je bila prav tako olimpijski prvak ter leta 2000 v Sydneyju za Slovenijo.

Med potniki na Švedsko, ki so že izkusili nastop na olimpijskih igrah, so štirje člani slovenske reprezentance - Vid Kavtičnik, Uroš Zorman, Veselin Vujović in Uroš Šerbec, ki so pred začetkom kvalifikacijskega turnirja strnili spomine na sodelovanje na največjem športnem dogodku na svetu.

"Pomen olimpijskih iger je večji od ostalih prvenstev in tudi vzdušje je temu primerno. Večje so tudi emocije, zato je to posebno doživetje. Udeležba na OI v svetu športa pomeni veliko in vesel sem, da je meni to že uspelo," je pred odhodom v Malmö povedal Vid Kavtičnik, ki je pri rosnih 20 letih in po osvojitvi srebrne medalje na EP 2004 nastopil v Atenah. "Z iger v Grčiji imam veliko spominov, med drugim tudi to, da sem lahko v olimpijski vasi srečeval največje svetovne športne zvezde, kar je bilo zame, glede na mojo mladost, takrat še toliko bolj posebno."

"Želja in sanje vsakega športnika so zaigrati na olimpijskih igrah in vesel sem, da sem bil del reprezentance leta 2004. Na takem dogodku je organizacija perfektna, vse je ogromno, samo restavracija je denimo tako velika, kot ena hala v nakupovalnem središču. V olimpijski vasi je športnikom na voljo vse, kar želijo, tudi playstationi, mize za biljard, računalniki in ostale zadeve. Tam si kot majhen otrok, kot Alica v čudežni deželi," je svoje spomine strnil kapetan Slovenije Uroš Zorman, ki je, prav tako kot Kavtičnik, nastopil na OI v Atenah 2004, na katerih je naša izbrana vrsta pod vodstvom Toneta Tislja osvojila enajsto mesto.

Slovenska izbrana vrsta se bo od petka do nedelje v Malmu borila za tretje olimpijske igre v zgodovini države, še vedno pa velja za edini slovenski kolektiv, ki se je na največji športni dogodek uvrstil dvakrat. "Olimpijske igre potekajo na vsake štiri leta in sistem kvalifikacij je izjemno zahteven, zato se je potrebno zavedati, da je takih priložnosti zelo malo. Jaz sem bil prvič na olimpijadi s 24 leti in mislil sem si, da imam možnost nastopa še na treh igrah, pa se to ni zgodilo, zdaj pa je pred mano zadnja priložnost. Zavedati se moramo, da je drugih priložnosti zelo malo in, da smo morali za nastop v teh kvalifikacijah veliko pretrpeti. To je motiv, ki nas mora voditi," je še dodal 36-letni Ljubljančan.

Eden tistih rokometašev, ki so si na evropskem prvenstvu na Hrvaškem 1999, po zmagi proti gostiteljem na tekmi za 5. mesto, priborili prve olimpijske igre za našo državo je bil pomočnik selektorja Uroš Šerbec, sedmi na večni lestvici strelcev slovenske reprezentance s 503 zadetki. "Spomini so še zdaj, po 16 letih, fantastični in nikoli ne bodo zbledeli. Pravi pomen olimpijskih iger ugotoviš šele, ko si enkrat udeležen, zato se morda fantje trenutno tega še ne zavedajo. Gre za veliko promocijo države in šport, saj je to najbolj gledan dogodek na svetu. Igre v Avstraliji so bile po mnenju mnogih po vzdušju in pravi športni doktrini ene najboljših v zgodovini, kar je bilo čutiti na vsakem koraku," je dejal Šerbec, ki je s soigralci pod vodstvom Leopolda Jerasa na OI 2000 v Sydneyju zasedel 8. mesto, na naslednjih igrah pa se preizkusil tudi v vlogi sokomentatorja za TV Slovenija in dodal: "Za majhne države, kot je Slovenija, je uvrstitev na olimpijske igre izjemen dosežek in upam, da nam bo uspelo. Res si želim, da bi čar OI izkusili tudi ti rokometaši in, da tam posežejo po dobrem rezultatu."

Rekorder v slovenski reprezentantci po nastopu na olimpijskih igrah je selektor Veselin Vujović, ki je kot igralec nastopil na dveh turnirjih, enkrat pa je bil tudi trener. Na OI v Los Angelesu 1984 se je okitil z naslovom prvaka, štiri leta kasneje pa je skupaj z Iztokom Pucom in Rolandom Pušnikom v Seulu osvojil bronasto medaljo. "To je nekaj, kar športniku v spominu ostane celo življenje. Razlika med EP, SP in OI je v tem, da gre pri olimpijskih igrah za tekmovanje v vseh športih in, da imaš tako možnost srečevanja in druženja z vrhunskimi športniki s celega sveta. Vse tri olimpijade so mi stale v prekrasnem spominu, najbolj seveda tista v ZDA, na kateri je Jugoslavija osvojila zlato medaljo," je povedal s 738 goli najboljši strelec jugoslovanske reprezentance vseh časov.

Igralci, ki so že nastopili na OI:

Tettey Banfro, Branko Bedekovič, Matjaž Brumen, Gregor Cvijič, Zoran Jovičič (2x), Andrej Kastelic (2x), Vid Kavtičnik, Miladin Kozlina, Beno Lapajne (2x),  Jani Likavec, Zoran Lubej, Jure Natek, Marko Oštir, Aleš Pajovič (2x), Dušan Podpečan, Iztok Puc (3x - JUG, HR, SLO), Roman Pungartnik, Rolando Pušnik (2x), Sergej Rutenka, Uroš Šerbec, Tomaž Tomšič (2x), Renato Vugrinec (2x), Uroš Zorman, Luka Žvižej.