11. 5. 2016

Gorenje Velenje po remiju ostaja vodilno moštvo prvenstva

Veliki derbi med Gorenjem in Celjem Pivovarno Laško se je v Velenju končal brez zmagovalca. Varovanci Marka Šibile so po prvem polčasu zaostajali z 10:17, še v 43. minuti pa z -5 (16:21). Za tem so se uspeli približati na gol zaostanka (20:21), remi pa iztržili v zadnjih sekundah tekme. Pomemben zadetek, ki velenjsko moštvo ohranja na prvem mestu lestvice, je dosegel Blaž Kleč. 

Na preostalih tekmah je presenečenje pripravil Koper, ki je pred domačimi navijači ugnal Maribor Branik z 28:26, šestouvrščena Urbanscape Loka pa je odščipnila točko Riku Ribnici (30:30). Za Gorenjce je to prva točka v končnici.

1. NLB Leasing liga, končnica, 5. kolo:

Sreda, 11. maja:

GORENJE VELENJE : CELJE PIVOVARNA LAŠKO 26:26 (10:17)
Cehte 6, Kleč 5; Mlakar 7, Zarabec 5.


Derbi je bil za vodilni ekipi zelo pomemben, še za odtenek bolj za Celjane, ki so imeli na lestvici točko manj po neodločenem izidu v Ribnici. Razpletel se je z delitvijo točk, tako da je razmerje med ekipama na vrhu ostalo nespremenjeno. V napovedih sta bila oba stratega previdna, želela pa sta si spektakel pred polnimi tribunami. Ta želja se je rokometašem uresničila, toda domači privrženci rokometa so bili vsaj v prvem polčasu razočarani, kajti Celjani so bili v prve pol ure prepričljivo boljši.

Že po pobegu na 6:3 so gostje nakazali smer polčasa, pozneje so izkoristili dve izključitvi na strani domačih in povišali vodstvo na 8:3. Razlika pet ali več golov je nato ostala večji del prvega polčasa, Gorenje je prišlo na 7:11, pozneje pa, tudi zaradi dobre obrambe gostov in posredovanj vratarja Urbana Lasjaka, spet zaostalo in ob polčasu je bilo na semaforju 10:17, pri čemer so rokometaši Gorenja zapravili tudi vse tri sedemmetrovke v prvem delu.

Toda tekme po 30 minutah še zdaleč ni bilo konec. Velenjčani so se v nadaljevanju počasi pobirali in približevali, postali bolj natančni v napadu, vratar Benjamin Burić je popravil odstotek obramb, tudi z ubranjeno sedemmetrovko. Po delnem izidu 4:1 so bili nenadoma povsem zraven (20:21), sledilo pa je deset minut igre, v kateri so Celjani vodstvo povečevali na +2, Velenjčani pa so ga nižali na +1, dokler ni v 57. minuti Nejc Cehte poskrbel za izenačenje na 25:25.

V napeti končnici je Gorenje dvakrat izenačilo, gostje je v zadnje vodstvo popeljal Jaka Malus, končnih 26:26 pa je v zadnji minuti, ko so imeli gostje igralca manj, postavil Blaž Kleč. V zadnjih sekundah sta imeli obe ekipi še po eno priložnost za osvojitev druge točke, ostalo pa je pri neodločenem izidu in napovedi vročega zaključka sezone.

Za domače je Cehte dosegel šest golov, enega več za Celjane pa Žiga Mlakar, pet že v prvem delu. V naslednjem kolu bodo 14. maja Celjani gostili Ribničane, Velenjčani pa bodo ta dan gostovali v Kopru.

KOPER 2013 : MARIBOR BRANIK 28:26 (14:13)
Smolnik 9, Bratkovič 6; Špelić 10, Sok in Brajović po 4.


Petouvrščeni Koprčani so na tesni tekmi s tretjeuvrščenim Mariborom dobili dve točki, potem ko je bil dvoboj večji del izenačen, več kot dva gola prednosti pa ni imela nobena ekipa. Domači so povedli in vodstvo zadržali ves prvi polčas, čeprav se je prednost ob koncu skorajda stopila. Toda po izenačenju na 12:12 in 13:13 je za tesno vodstvo po 30 minutah poskrbel Tilen Sokolič.

Nadaljevanje je bilo podobno, Koprčani so si priigrali dva gola prednosti, gostje pa so jih lovili in ujeli. Pri 23:23, ko je za Mariborčane zadel Vojislav Brajović, je bil izid zadnjič izenačen. Dva gola Grege Krečiča sta nato Kopru spet zagotovila tesno vodstvo, ki ga gostom ni več uspelo izničiti, na domači strani je piko na i za 28:26 postavil najboljši domači strelec - tekmo je končal pri devetih golih - Žiga Smolnik.

Pri gostih je še enega več dosegel Nikola Špelić. V naslednjem kolu 14. maja bodo Mariborčani gostovali pri Škofjeločanih, Koprčani pa bodo isti dan gostili Velenjčane.

URBANSCAPE LOKA : RIKO RIBNICA 30:30 (16:18)
Bogdanič Jenko 10, Kete 6; Skušek 9, Leban in Grebenc po 7.


Domači rokometaši so prišli do prve točke v končnici 1. NLB Leasing lige, potem ko so po borbeni predstavi nadoknadili zaostanek štirih golov in v končnici še izenačili. Večji del tekme sicer ni kazalo, da se bo dvoboj razpletel brez zmagovalca. Uvod in večina prvega polčasa sta pripadla domačim, ki so si priigrali dva gola prednosti (12:10), toda po 13:13 so gostje na hitro prišli do prednosti in vodstva po polčasu.

Tega so nadgradili v nadaljevanju, tako da je bilo v 40. minuti na semaforju 20:24. Vendar so se nato domači prebudili, vztrajno nižali zaostanek in prišli do 28:28 in 29:29. Ko je v zadnji minuti za Ribnico zadel Patrik Leban, je bila domača točka spet bolj oddaljena, a je najboljši strelec domače ekipe in tekme (deset golov) Tim Bogdanič-Jenko poskrbel za še zadnje izenačenje in končnih 30:30. Pri gostih je devet golov dosegel Janez Skušek. V naslednjem kolu bodo 14. maja Škofjeločani gostili Mariborčane, Ribničani pa bodo gostovali pri Celjanih.
LESTVICA:

1.RK GORENJE VELENJE541058
2.RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO532057
3.RK MARIBOR BRANIK510439
4.RD RIKO RIBNICA522137
5.RD KOPER 2013520335
6.RD URBANSCAPE LOKA501431