28. 5. 2016

Celjani v zadnjem kolu do 20. naslova državnih prvakov

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so 20. v svoji zgodovini postali državni prvaki. Na odločilni tekmi v zadnjem kolu končnice 1. NLB Leasing lige so z 29:22 odpravili Gorenje Velenje.

Medtem so Koprčani z zmago nad mariborskim Branikom zaostrili borbo za tretje in četrto mesto. Končni razplet bo odvisen od sobotne tekme med Rikom Ribnico in Urbanscape Loko, ki se bo začela ob 19.00.

1. NLB LEASING LIGA, KONČNICA, 10. KOLO:

Petek, 27. maja:

MARIBOR BRANIK : KOPER 2013 22:26 (11:13)
Brajovič 6, Kaleb 5; Krečič 7, Smonik 5.

Štajerci so imeli pred seboj le en cilj. Zmago nad Koprom, s katero bi si dokončno mesto med najboljšo četverico. Toda doslej tretjeuvrščeni izbranci Slavka Iveziča so pokleknili, večino tekme so Koprčani imeli pobudo in na koncu zasluženo slavili ter na lestvici preskočili današnjega tekmeca. S tem so si zagotovili najmanj četrto mesto in Evropo. O usodi Maribora pa bo odločala sobotna tekma med Urbanscapom Loko in Ribnico.

Mariborčani so po dobrem začetku in vodstvu s 3:1 izgubili veter v jadrih, Primorci so začeli pridobivati, v 22. minuti so po zadetku Tilna Sokoliča vodili že z 11:6. Štajerci so se do polčasa toliko pobrali, da so drugih 30 minut začeli z dvema goloma zaostanka (11:13).

V uvodu drugega dela so se domači približali tudi na en zadetek, a so jim Koprčani znali vedno pobegniti. Še več, prednost so začeli plemenititi in v 49. minuti spet vodili za štiri zadetke. Adam Bratkovič je namreč zadel za 20:16. Njegov soigralec Grega Krečič je v 52. minuti povišal že na 21:16, te prednosti pa Koprčani niso več izpustili iz rok in si na lestvici zagotovili mesto pred Štajerci.

Pri domačih je bil med strelci najbolj razpoložen Vojislav Brajović s šestimi zadetki, pri gostih jih je dal Grega Krečič sedem.

CELJE PIVOVARNA LAŠKO : GORENJE VELENJE 29:22 (16:12)
Marguč 6, Zarabec 5; Burić 4, Ovniček, Szyba in Šoštarič po 3.

STATISTIKA

Čeprav do konca sezone ostaja še sobotna tekma med Rikom Ribnico in Urbanscapom Loko, pa je prvenstvo odločeno. Celjani so pred odločilnim dvobojem sezone za Velenjčani zaostajali za točko, tako da so za 20. zvezdico potrebovali zmago. Do nje so prišli celo lažje, kot so mnogi pričakovali, saj so predvsem v prvi polovici drugega polčasa dokončno zlomili odpor Gorenja, od katerega se poslavljajo Staš Skube, Mario Šoštarič, Senjamin in Benjamin Burić, Michal Syzba in Miloš Božović. Takrat so si namreč že priigral neulovljivo prednost.

Prvi polčas je bil večinoma v domeni Celja. Velenjčani so sicer povedli z 1:0 in gostiteljem tesno dihali za ovratnik vse do 23. minute, ko so zaostajali z 10:12. Končnica prvega polčasa pa je povsem pripadla domačim, ki so višali prednost, v 28. minuti je Blaž Janc zadel za 15.11, Gal Marguč pa je v 30. minuti povišal prednost že na 16:11. Michal Szyba je pred iztekom prvega dela znižal zaostanek Gorenja na 12:16.

V uvodu drugega polčasa so bili spet bolj razpoloženi Celjani, ki so v 35. minuti z golom Povilasa Babarskasa spet prišli do dotlej najvišje prednosti (18:13). Trener gostov Marko Šibila je vzel minuto odmora, ki pa ni pomagala, saj so Celjani ob izključitvah Nejca Cehteta, Maria Šoštariča in Janeza Gamsa z Margučevim zadetkom v 42. minuti vodili že z 22:15.

Ko pa sta Tilen Kodrin in Marguč v 44. minuti zadela za 23:15 in 24:15, je bil prvak odločen. David Razgor je v 52. minuti poskrbel za novo najvišjo prednost izbrancev Branka Tamšeta na tekmi (26:16), Velenjčani, ki v Zlatorogu niso zmagali že dve leti in pol, pa so do konca tekme le še kozmetično popravljali izid.

Pri domačih je bil s šestimi zadetki, vse je dosegel s sedmih metrov, najboljši Gal Marguč, pri gostih je bil s štirimi goli najboljši Senjamin Burić.

Sobota, 28. maja, ob 19.00:
RIKO RIBNICA : URBANSCAPE LOKA
LESTVICA: