5. 6. 2016

Članice po šestih letih spet na evropskem prvenstvu!

Slovenska ženska članska reprezentanca se je kljub porazu v Črni gori kot najboljša tretjeuvrščena ekipa kvalifikacij uvrstila na evropsko prvenstvo 2016 na Švedskem! Za našo izbrano vrsto je to šesta uvrstitev na največje tekmovanje na stari celini in prva po šestih letih! EP 2016 bo potekal od 4. do 18. decembra na Švedskem, žreb skupin pa bo na sporedu 10. junija.

Čeprav so na sobotnih tekmah rokometašice Belorusije v gosteh nekoliko nepričakovano premagale Romunijo in se po številu točk izenačile s Slovenkami, je bilo izhodišče izbrank Uroša Bregarja pred dvobojem s Črnogorkami zelo ugodno. Proti domači ekipi si ne bi smele dovoliti poraza z več kot desetimi goli razlike, niti v enem trenutku tekme pa njihov zaostanek za četrtouvrščeno ekipo z zadnjega evropskega prvenstva ni bil večji od štirih. 

Z golom Tamare Mavsar so slovenske rokometašice povedle z 1:0, v 11. minuti pa so domače rokometašice prvič na tekmi prišle do treh golov prednosti (7:4). Z vstopom Sergeje Stefanišin so gostujoče rokometašice pridobile v obrambi in z golom Ane Gros so v 23. minuti izid izenačile na 10:10. Nato so imele dva napada za drugo vodstvo na tekmi, a so obakrat izgubile žogo v napadu. Kazen je hitro sledila, domača ekipa pa je na odmor odšla z dvema goloma prednosti.

Drugi polčas se za slovensko ekipo ni začel najbolje, saj je Milena Raičević s sedmih metrov vodstvo Črnogork povečale na 15:11. Bregarjeve izbranke so se z zaporednima goloma vrnile v igro, ko pa je v 48. minuti Tamara Mavsar izkoristila sedemmetrovko in se je Slovenija domačinkam približala na gol zaostanka (19:20), je bilo bolj ali manj jasno, da bo po šestih letih spet zaigrala med najboljšimi evropskimi reprezentancami. Že v naslednjem napadu so Slovenke izid izenačile, v končnici tekme pa so Črnogorke po zaslugi razpoložene Raičevićeve in tudi zahvaljujoč izgubljenim žogam gostij prišle do zmage, s katero so potrdile prvo mesto v skupini 4.

Tekma se je skoraj končala z neljubim dogodkom, saj je 30 sekund pred koncem tekme za nekaj trenutkov zavest izgubila domača rokometašica Jovanka Radičević, ki so ji takoj nudili prvo pomoč. Na srečo ni bilo nič hujšega, po koncu tekme sta se izida veselili obe ekipi, ki sta skupaj zaplesali zmagoviti ples. Najboljša strelka v slovenski izbrani vrsti je bila z osmimi goli Barbara Lazović, pri Črnogorkah jih je 11 dosegla Milena Raičević.

Druga v skupini 4 je po današnji zmagi nad Makedonijo s 35:19 (17:7) Hrvaška, ki je kvalifikacije končala z osmimi točkami. Prvo mesto so z desetimi osvojile Črnogorke, Slovenke so bile tretje s šestimi točkami, brez točk pa so tekmovanje končale Makedonke.

Na evropskem prvenstvu na Švedskem bodo ob domači ekipi in Sloveniji igrale še Norveška, ki bo branila naslov evropskih prvakinj, Romunija, Srbija, Češka, Nizozemska, Španija, Črna gora, Hrvaška, Poljska, Madžarska, Rusija, Danska, Francija in Nemčija.

Uroš Bregar, selektor Slovenije:

"Zadnjo tekmo smo začeli zelo nervozno, ne po navodilih, imeli prekratke napade in Črnogorkam dopustili, da zadevajo iz protinapadov. Ko smo začeli v napadu igrati bolj potrpežljivo in, ko je v igro prišla Sergeja Stefanišin, ki je dobro branila, je naša igra kazala pravi obraz. Dvigovali smo se, prišli blizu, a Črna gora je izjemna ekipa, ki jo je na domačem igrišču skoraj nemogoče premagat, kljub vsemu pa sem v drugem polčasu zelo užival ob vodenju rokometašic. Na evropsko prvenstvo smo se uvrstili povsem zasluženo. Pred prvo tekmo s Hrvaško smo imeli precej težav in zdaj polagam na srce nekaterim slovenskim trenerjem, da tega, kar so, ne počno več, saj s tem škodijo samo reprezentanci. Odigrali smo slabo, nato pa doma proti Črni gori bolje, a je bilo kar nekaj sodniških odločitev zelo spornih. Vseeno smo verjeli, da smo dobri in to pokazali proti Makedoniji in v sredo na odlični tekmi proti Hrvaški. Pokazali smo, da smo resna ekipa in bomo povsem zasluženo igrali na Švedskem."

Tamara Mavsar:

"Kljub temu, da smo že pred tekmo vedele, da imamo veliko prednost v boju za najboljšo tretjeuvrščeno ekipo, smo se v dvoboj podale maksimalno resno in osredotočeno, saj nismo želele, da bi kdo dobil občutek, da nam je bilo kaj podarjeno. Dobro smo se odrezale, a Črna gora je izkušena reprezentanca, ki ima za sabo veliko osvojenih medalj in je zasluženo zmagala, mi pa se lahko prav tako zeo zasluženo veselimo uvrstitve na evropsko prvenstvo!"

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2016, ZADNJE, 6. KOLO

ČRNA GORA : SLOVENIJA 24:22 (13:11)
Črna gora:
 Rajčić, Radičević 5, Grbić, Bulatović 2, Čavlović, Pavićević, A. Klikovac, Nenezić, B. Klikovac, Jauković 2, Bajraktarović, Malović, Ramušović 1, Mehmedović 3, Despotović, Raičević 11.
Slovenija: Zec, Ferfolja, Krhlikar 3, Gros 1, Krajnc 1, Jeriček 3, Čerenjak, Stefanišin, Mavsar 2, Lazović 8, Marinček, Irman 3, Rebolj, Barič, Petrinja 1, Šon.

HRVAŠKA : MAKEDONIJA 35:19 (17:7)
Penezić 7, Bašić in Janković po 5; Jovanovska, Livrinikj, Mitova in Ristovska po 3.

Že odigrano:

HRVAŠKA : SLOVENIJA 27:19
ČRNA GORA : MAKEDONIJA 21:14
MAKEDONIJA : HRVAŠKA 22:36
SLOVENIJA : ČRNA GORA 20:22
SLOVENIJA : MAKEDONIJA 35:17

HRVAŠKA : ČRNA GORA 23:22
MAKEDONIJA : SLOVENIJA 21:22 
ČRNA GORA : HRVAŠKA 31:29
SLOVENIJA : HRVAŠKA 23:22
MAKEDONIJA : ČRNA GORA 21:27


LESTVICA SKUPINE 4:

 

Tekme

Goli

Razlika

Točke

Črna gora

6 4 0 2 

147:129

28

8

Hrvaška

6 4 0 2

173:137

36

8

Slovenija

6 3 0 3

142:136

8

8

Makedonija

6 0 0 6

114:176

-62

0