4. 7. 2016

24. Eurofest se je tudi uradno začel

150 sodelujočih ekip (približno 3000 udeležencev iz 16 držav) se je malo pred 21. uro zbralo na Titovem trgu, od koder so dobro razpoloženi in opremljeni z zastavami in transparenti v povorki zakorakali po Čevljarski in Pristaniški ulici do osrednjega prizorišča na Ukmarjevem trgu, kjer so tudi uradno odprli festival. Pisanemu mimohodu so se pridružili tudi Pihalni orkester Koper, Mažoretke iz Kopra, Šavrinski godci, Škofjotke Valmarinke, Šavrini in Šavrinke, Solinarji ter folklorna skupina iz Umaga, ki so popestrili že tako živahno dogajanje. 

Vsako ekipo je do glavnega prizorišča pospremil svoj motorist iz Društva starodobnih vozil Tomos Škofije opremljen s posamezno zastavo države. Udeležence so na Centralnem igrišču pozdravili in jim zaželeli lepo bivanje v Kopru slavnostni govorniki - olimpijska legenda, eden najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov Miroslav Cerar, član predsedstva Rokometne zveze Slovenije Borut Škabar, podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, in slovenski rokometni reprezentant, letos izbranega v najboljšo sedmerico Lige prvakov Dean Bombač, ki so ga na prizorišče pripeljali starodobnim motorjem.   

Na otvoritveni slovesnosti so med sodelujočimi v mimohodu nagradili tudi ekipe z najbolj izvirnimi klobučki, ki si jo je prislužile Poljakinje in Madžari, ki so se predstavili z največjo zastavo. Prireditev je povezovala Irena Dolinšek. Glavni pokrovitelj slavnostnega odprtja festivala je Mestna občina Koper.