18. 8. 2016

Po porazu z Danci konec olimpijskih iger za Slovenijo

Moška članska reprezentanca je v četrtfinalu končala nastope na olimpijskih igrah 2016. Usodna je bila izjemna Danska, ki je bila boljša s 37:30.

Slovenija, ki je tokrat igrala brez poškodovanega Deana Bombača, zamenjal ga je David Miklavčič, je v četrtfinalu OI igrala drugič po Sydneyju leta 2000. Na velikih tekmovanjih je v sedmem nastopu proti Dancem doživela tretji poraz ob treh zmagah in neodločenem izidu. Te igre naši rokometaši končujejo z zmagami proti Egiptu, Braziliji, Švedski in Poljski ter porazoma proti Nemčiji in danes Danski.

Slovenci v prvem polčasu niso navdušili selektorja Veselina Vujovića. Puščali so preveč prostora Dancem v (večinoma precej globoki) obrambi, tako da so ti z raznovrstno igro brez posebnih težav prihajali do "čistih" metov. Skandinavci so imeli pobudo praktično ves polčas, vodili za zadetek ali dva, prvič so za dva vodili že v tretji minuti s 3:1. V teh trenutkih so sicer oboji zlahka prehajali skozi eno in drugo obrambo, tako da so Danci ohranjali rahlo prednost.

Pri Slovencih sta bila v teh trenutkih najbolj razpoložena Marko Bezjak in Vid Kavtičnik, medtem ko je bil nabor razigranih igralcev pri Dancih precej večji, kar se je odrazilo v drugi polovici polčasa. V 25. minuti so tekmeci tako prvič povedli za tri zadetke (13:10) in imeli ob koncu priložnost tudi za vodstvo s štirimi, a je Blaž Blagotinšek prestregel podajo, po protinapadu pa je Uroš Zorman zadel za 15:13. Končni izid prvega dela je postavil Mads Christiansen sekundo pred koncem.

Uvod drugega polčasa prav tako ni prinesel ničesar dobrega. Slovenska obramba je - tudi ob preveč izključitvah - še naprej puščala preveč lukenj, ki so jih kakovostni Danci znali izkoriščati tako z zunanjih kot krilnih položajev. Mikkel Hansen, najboljši strelec minule sezone lige prvakov, je v 31. minuti zadel za 17:13, prvič pa so igralci s severa Evrope vodili za pet zadetkov v 35. minuti po zadetku Lasseja Svana z desnega krila.

Le malce pozneje je bilo že 22:16 in 23:16 po zadetkih Casperja Mortensena in Mortena Olsna, pomagala ni niti minuta odmora. Mads Larsen Mensah in Rene Toft Hansen sta v 41. minuti to slabo obrambo kaznovala z novima zadetkoma za 25:17 in 26:17, kar je že pomenilo, da se Sloveniji ne bo uspelo prebiti med najboljše štiri.

Danci so namreč tudi v obrambi delovali solidno, zavedali so se tudi tega, da Slovenci ne predstavljajo prave nevarnosti s streli z zunanjih položajev, kar jim je olajšalo delo in hitro prišli do želene prednosti, ki jim je zagotavljala povsem varnih zadnjih 20 minut dvoboja.

Veselin Vujović, selektor Slovenije:

"Naša ekipa tokrat ni bila prava, že govorica telesa na ogrevanju, ob začetku tekme in ob kontaktih, je bila daleč tiste, ki bi jo morala imeti resna ekipa. Danci, ki so bili v vseh delih igre boljši tekmec, so nam dali kar 37 golov, kar je skoraj toliko, kot smo jih ponavadi dobili na dveh tekmah skupaj. Nikakor se nismo mogli sestaviti in ne vem kaj je bil razlog, povsem smo bili drugačni, kot na prejšnjih petih tekmah, očitno se je spet zgodila nekakšna blokada, za katero upam, da jo bodo ti mladi fantje na naslednjih turnirjih premagali. Za še boljše rezultate je zagotovo potrebno daljše obdobje in jaz ga še nisem imel. Po teh olimpijskih igrah ne smemo spustiti glav, saj nikakor nismo igrali sramotno, moramo pa še veliko delati, da bi se z velikih tekmovanj vračali zmagoslavno."

Uroš Zorman, kapetan Slovenije:

"Škoda za ta poraz, zaslužili smo si priti med štiri velike ekipe na tem turnirju, še posebej glede na odlične igre v prvem delu, za katero so nam vsi čestitali. Od hvale se ne da živeti, to je potrebno pokazati na igrišču in mi tega tokrat nismo. Kritike je potrebno sprejeti, saj tudi samo vemo kaj smo naredili narobe, Danska pa je na drugi strani prikazala zelo dober, moderen rokomet. Verjamem, da se bodo fantje iz tega poraza kaj naučili in, bodo na naslednjih turnirjih dokazali, da spadajo med najboljše reprezentance sveta. Zagotovo selektor ve kje so slovenske pomanjkljivosti in kaj je potrebno narediti, verjamem pa, pa te fante čaka lepa prihodnost."

OLIMPIJSKE IGRE 2016, ČETRTFINALE

DANSKA : SLOVENIJA 37:30 (16:13)
Danska: Landin, Green, Christiansen 1, Mensah 3, Mortensen 4, Noddesbo, Svan 8, R. Toft 2, Mollgaard, Sondergaard, H. Toft 5, Hansen 8, Olsen 6, Damgaard.
Slovenija: Škof, Lesjak, Blagotinšek 2, Kavtičnik 5, Janc 6, Dolenec, Cingesar 2, Poteko, Miklavčič 1, Gaber 1, Zorman 3, Bezjak 6, Razgor, Zarabec 4.


Izključitve: Danska 16 min, Slovenija 16 min.
Sedemmetrovke: Danska 2/2, Slovenija 5/8.
Obrambe: Landin 0/10, Green 7/27; Škof 3/23, Lesjak 5/22.