4. 1. 2017

Selektor Vujović predstavil potnike za SP 2017

Na posebni novinarski konferenci, na kateri sta štiriletno sponzorsko sodelovanje sklenila Rokometna zveza Slovenije in NLB, je selektor Veselin Vujović določil seznam 17 potnikov na svetovno prvenstvo v Francijo.

V deželo petkratnih svetovnih prvakov, ki bo SP gostila tretjič, se Slovenci podajajo že v četrtek, saj bodo odigrali še dve pripravljalni tekmi proti gostiteljem Francozom, prvo v Toulousu 6. januarja, drugo dva dni kasneje v Montpellierju. Slovenska izbrana vrsta bo na prizorišče svetovnega prvenstva, v Metz, pripotovala 11. januarja, dan kasneje pa se bo ob 14.00 pomerila proti Angoli, nato pa še proti Islandiji, Tuniziji, Makedoniji in za konec prvega dela proti evropski podprvakinji Španiji. 

Za Slovenijo bo to osmi nastop na svetovnih prvenstvih, na katerih najboljšo uvrstitev beleži izpred štirih let v Španiji - 4. mesto. V Francijo se podaja 17 rokometašev, med katerimi ne bo Jana Grebenca in Davida Razgorja, ki se jima je selektor zahvalil za sodelovanje in odlično delo na pripravah, prvič pa je med potniki tudi novinec Urh Kastelic, ki je premierni nastop za člansko reprezentanco vpisal 30. decembra proti Savdski Arabiji.

Selektor je sedemnajsterico igralcev javno sporočil na posebni novinarski konferenci v NLB Centru inovativnega podjetništva, v katerem sta predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak in predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac podpisala pogodbo o štiriletnem sodelovanju med največjo slovensko banko in najtrofejnejšo kolektivno športno zvezo v Sloveniji. NLB bo tako uradni sponzor RZS, rokometnih reprezentanc in prve moške rokometne lige, ki se bo odslej imenovala Liga NLB.

Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB:

"NLB je tradicionalen partner Rokometne zveze Slovenije, s katero tokrat podpisujemo novo pogodbo za nov olimpijski cikel. Moška članska rokometna reprezentanca je najuspešnejši kolektiv v naši državi, ki je bil že trikrat na olimpijskih igrah in je s 6. mestom osvojila tudi najboljši rezultat. Ponosni smo na člane, je pa naše poslanstvo malce širše - v času digitalizacije bi želeli več mladih deklet in fantov pritegniti na igrišča in v dvorane, da bi se namesto z ukvarjanjem z elektronskimi zasloni družili z vrstniki, dosegali tekmovalne uspehe, se veselili ob skupnih zmagah in se hkrati naučili tudi dostojanstveno doživljati poraze. Na ta način mladi zagotovo krepijo zdrav duh v zdravem telesu. Nova ljubljanska banka skupaj z Rokometno zvezo Slovenije to sodelovanje dojema kot partnersko razmerje z željo čim več mladih spraviti na svetovno raven. Reprezentanci na prihajajočem svetovnem prvenstvu želim predvsem moško borbo in častno zastopanje naše lepe domovine."

Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije:

"Zelo sem vesel, da je NLB prepoznala vrednost sodelovanja z Rokometno zvezo Slovenije ter da novo pogodbo podpisujemo ravno v času pred odhodom naše reprezentance na svetovno prvenstvo. Gre za sodelovanje za štiriletno obdobje, ki sovpada z našo strategijo dela z mladimi, čemur veliko poudarka dajejo tudi pri NLB, prav tako pa pomemben olimpijski ciklus, v katerem želimo po odličnem 6. mestu na igrah v Riu de Janeiru v Tokiu 2020 napadati medaljo. Za slovenski rokomet je podpis pogodbe z NLB odličen začetek novega leta, za katerega verjamem, da se bo nadaljeval z dobrimi predstavami naše izbrane vrste že v prihodnjih dneh v Franciji, mladincev na kvalifikacijskem turnirju za SP 2017 ter vseh ostalih akcijah pod okriljem RZS v prihodnjih mesecih. Prepričan sem, da bo k tem uspehom in še večji prepoznavnosti rokometa veliko pripomogel tudi NLB, ena največjih institucij pri nas, ki je že 10 let zapored najboljša, že 16 let pa najbolj zaupanja vredna banka v Sloveniji. Naši reprezentanci želim vso srečo na prihajajočem prvenstvu in izrekam vso podporo celotnemu strokovnemu štabu in igralcem, ki so trdo trenirali tudi v prazničnih dneh in verjamem, da bodo navijačem znova pričarali veselje in radost, kot so to storili večkrat v letu 2016."

Uroš Mohorič, direktor reprezentance:

"Reprezentanca se na svetovno prvenstvo odpravlja prej, kot je bilo to v navadi v preteklosti, saj smo se odzvali vabilu francoske rokometne reprezentance za igranje dveh pripravljalnih tekem na njihovem terenu. Ker gre za eno najkvalitetnejših moštev na svetu, se takega vabila enostavno ne zavrne. Tako v Francijo odhajamo že jutri in bomo v petek odigrali prvo tekmo v Toulousu, nato pa se reprezentanca seli v Montpellier, kjer bo v nedeljo še drug dvoboj. V Montpellierju bomo opravili še zadnji del priprav ter v sredo, 11. januarja, odpotovali proti Metzu, kjer nas dan kasneje čaka prva tekma svetovnega prvenstva proti reprezentanci Angole. Po koncu skupinskega dela pa se reprezentanca znova seli v drug kraj, ki pa je odvisen od rezultatske uspešnosti."

Veselin Vujović, selektor Slovenije:

"Na prvenstvo bomo peljali 17 igralcev, tako da od fantov, ki so še ostali na pripravah, z nami ne bosta potovala Jan Grebenc in David Razgor, kar pa še ne pomeni da na svetovnem prvenstvu ne bosta zaigrala. Med turnirjem imamo možnost treh menjav, ki ju bomo izkoristili v primeru poškodbe ali slabše igre katerega od ostalih. Po dogovoru z zvezo in strokovnim vodstvom smo se zato odločili, da damo priložnost mlajšim igralcem in sestavimo ekipo, ki bo lahko skupaj igrala dlje časa. Seveda mi je žal, da se ekipa, ki se je na olimpijskih igrah predstavila v najboljši možni luči, ni v polni zasedbi, a tako pač je v športu. Prepričan sem, da se bo Rokometna zveza Slovenije na primeren način zahvalila tem igralcem, ker so si to zaslužili. Zaradi zamenjav v ekipi ne vem, kako bo novosestavljena ekipa odreagirala na pritiske svetovnega prvenstva, zato so cilji nekako nejasni. Glavni je zagotovo, da še naprej igramo dober rokomet z mladimi igralci in, da kakovostno ne pademo. Mislim, da bi bila uvrstitev v četrtfinale za nas sijajna, je pa res, da bi nato jaz zagotovo želel v polfinale, v kolikor bi se uvrstili med štiri, pa tudi do prvega mesta. Gremo korak za korakom, želim da na vsaki tekmi damo vse od sebe. Vlagamo v mladost, ki se vedno izkaže za dobro, zato sem prepričan, da bo ta mlada ekipa še bolje igrala čez šest mesecev, nato čez eno leto, čez dve in tako dalje."

Vid Kavtičnik, kapetan slovenske reprezentance:

"To prvenstvo bo za nas prelomno, saj ne bo Gorazda Škofa in Uroša Zormana, ki sta bila stebra te ekipe in sta veliko pripomogla k rezultatom, ki jih je reprezentanca dosegla v zadnjem obdobju. Zdaj so v ekipi novi, mladi, igraci, ki bodo dobili vidnejšo vlogo. Izkoristiti bodo morali dano priložnost in menim, da nam motivacije ne bo manjkalo. Pred prvenstvom smo z ekipo pozitivni, poskušali bomo narediti dober uspeh in upamo, da bomo razveselili tako sebe, kot tudi vse navijače v Sloveniji. Zares sem ponosen, da sem lahko kapetan te ekipe."

PRIPRAVLJALNI TEKMI

Touluse, petek, 6. januarja:
FRANCIJA : SLOVENIJA

Montpellier, nedelja, 8. januarja:
FRANCIJA : SLOVENIJA
SVETOVNO PRVENSTVO, SKUPINA B, METZ

1. kolo, četrtek, 12. januarja, ob 14.00:
SLOVENIJA : ANGOLA

2. kolo, sobota, 14. januarja, ob 14.45:
ISLANDIJA : SLOVENIJA

3. kolo, ponedeljek, 16. januarja, ob 17.45:
SLOVENIJA : MAKEDONIJA

4. kolo, torek, 17. januarja, ob 17.45:
SLOVENIJA : TUNIZIJA

5. kolo, četrtek, 19. januarja, ob 20.45:
ŠPANIJA : SLOVENIJA

KONČNICA:

Osmina finala - 21. in 22. januar (Albertville, Lille, Montpellier, Pariz)
Predsedniški pokal - 21.-23. januar (Brest)
Četrtfinale - 24. januar (Albertville, Lille, Montpellier, Pariz)
Polfinale - 26. in 27. januar (Pariz)
Tekma za 3. mesto - 28. januar (Pariz)
FINALE - 29. januar (Pariz)

Posnetek novinarske konference:

SEZNAM POTNIKOV NA SP 2017
1 Matevž Skok PPD Zagreb (HRV) Vratar 188/92 2.sep.86
3 Blaž Blagotinšek MBK Veszprem (MAD) Krožni napadalec 202/110 17.jan.94
5 Nik Henigman Riko Ribnica (SLO) Levi zunanji 199/95 4.dec.95
6 Gašper Marguč MBK Veszprem (HUN) Desno krilo 180/85 20.avg.90
7 Vid Kavtičnik Montpellier AHB (FRA) Desni zunanji 191/90 24.maj.84
8 Blaž Janc Celje Pivovarna Laško (SLO) Desno krilo 186/88 20.nov.96
11 Jure Dolenec Montpellier AHB (FRA) Desni zunanji 190/93 6.dec.88
13 Darko Cingesar PPD Zagreb (HRV) Levo krilo 187/93 25.jul.90
15 Vid Poteko Celje Pivovarna Laško (SLO) Krožni napadalec 194/105 5.apr.91
18 David Miklavčič PPD Zagreb (HRV) Desni zunanji 196/100 29.jan.83
20 Tilen Kodrin Celje Pivovarna Laško (SLO) Levo krilo 190/87 14.maj.94
22 Matej Gaber MOL Pick Szeged (MAD) Krožni napadalec 197/114 22.jul.91
25 Marko Bezjak SC Magdeburg (NEM) Srednji zunanji 184/87 26.jun.86
32 Miha Zarabec Celje Pivovarna Laško (SLO) Srednji zunanji 177/77 12.okt.91
51 Borut Mačkovšek Celje Pivovarna Laško (SLO) Levi zunanji 203/99 11.sep.92
90 Urban Lesjak Celje Pivovarna Laško (SLO) Vratar 187/93 24.avg.90
99 Urh Kastelic Maribor Branik (SLO) Vratar 201/105 27.feb.96
STROKOVNI ŠTAB
Veselin Vujović selektor
Uroš Šerbec pomočnik selektorja
Primož Pori kondicijski trener
Aleš Anžič trener vratarjev
Uroš Mohorič direktor reprezentance
Sašo Djurič zdravnik
Žan Rant Roos maser
Slavko Brezovnik maser
Jaka Peterlin tehnični vodja
Aleksander Markl videoanalitik
Anže Blažič predstavnik za odnose z javnostmi
Foto: NLB.