12. 1. 2017

Slovenski rokometaši zanesljivo čez prvo oviro v Metzu

Izbranci slovenskega selektorja Veselina Vujovića so zanesljivo opravili svojo prvo nalogo na svetovnem prenstvu v Franciji - z 42:25 so premagali Angolo. Slovenija je tako dosegla največje število zadetkov v zgodovini svojih nastopov na velikih tekmovanjih, izenačila pa je tudi drugo najvišjo razliko 17 zadetkov.

Uvodna slovenska postava - vratar Matevž Skok, krilna igralca Darko Cingesar in Blaž Janc, zunanji igralci Borut Mačkovšek, Marko Bezjak in Jure Dolenec ter krožni napadalec Matej Gaber - je imela sprva nekaj težav z atletsko zelo sposobno Angolo, tako da si je uvodoma pridelala dva gola primanjkljaja (2:4). Zaostanek je bil predvsem posledica slabše igre v obrambi, ko so jo Slovenci dvignili na višjo raven, pa se je nemudoma videla tudi velikanska razlika v kakovosti med evropskimi in afriškimi rokometaši.

Tretjeuvrščena izbrana vrsta z lanskega afriškega prvenstva v Egiptu je vse bolj izgubljala stik s slovensko, ki je v nadaljevanju zaigrala precej bolje na vseh ravneh. Dobra obramba je povzročila veliko število nasprotnih (pol)protinapadov, neusmiljena "eksekutorja" sta bila predvsem Janc in Mačkovšek, Slovenija pa je že v 11. minuti povedla z 11:7.

Vujović je do konca polčasa v ogenj poslal skorajda vse svoje izbrance. Med njimi je kar sedem novincev na svetovnih prvenstvih - Urh Kastelic, Blaž Janc, Darko Cingesar, Tilen Kodrin, Nik Henigman in Vid Poteko, medtem ko se bo še vedno poškodovani Miha Zarabec soigralcem pridružil kasneje-, ki niso le zadržali ravni igre svojih predhodnikov, temveč jo malenkostno nadgradili in postopoma višali svojo prednost, ki je na koncu prvega polčasu znašala devet golov (22:13).

Selektor je v nadaljevanju priložnost za dokazovanje ponudil tudi Kastelicu, Davidu Miklavčiču in Blažu Blagotinšku. Skupaj s svojimi že "ogretimi soigralci" so vseskozi imeli vajeti igre v svojih rokah in na najboljši možni način opravili s svojo premierno tekmo na letošnjem največjem rokometnem dogodku na svetu. Pri tem niso porabili pretirano veliko energije, veliko več jo bodo potrebovali na naslednjih dvobojih v Metzu.

V slovenski reprezentanci sta bila na današnji tekmi z osmimi goli najbolj učinkovita Gašper Marguč in Borut Mačkovšek, ki je bil izbran tudi za najkoristnejšega igralca tekme, Blaž Janc pa je prispeval šest zadetkov.

Veselin Vujović, selektor Slovenije: 

"Nismo nori, da bi zmago nad Angolo poveličevali, za nadaljevanje prvenstva pa je vendarle zavoljo še boljšega vzdušja znotraj ekipe ta zmaga pomembna. Najbolj pomembno je, da smo dobro odprli turnir in se pri tem nismo pretirano utrudili, ob tem pa smo se tudi izognili morebitnim poškodbam. Upam, da bomo v Franciji nadaljevali v tej smeri, morebitna zmaga nad Islandijo pa bi nas že približala osmini finala."

Jure Dolenec, reprezentant Slovenije:

"Na uvodni tekmi smo izpolnili svoj cilj. Angolcem nismo ponudili veliko možnosti, hitro smo jim zabijali gole, saj smo vedeli, da je počasna obrambna postavitev njihova šibka točka. Veliko smo tekli, telesnih kontaktov je bilo med tekmo zelo malo, tudi utrudili se nismo pretirano, saj je selektor dokaj enakovredno porazdelil minutažo med nami. Odigrali smo dobro tekmo, bila je pravšnja za dvig naše samozavesti pred naslednjimi tekmami."

Gašper Marguč, reprezentant Slovenije: 

"Na začetku tekme smo se malce lovili, tudi Angolci so nam zabili nekaj golov z velike razdalje. Ko smo zaigrali bolje v obrambi in hitreje v napadu je bilo njihovega odpora hitro konec, tako da smo vprašanje o zmagovalcu razrešili že po prvem polčasu."

Borut Mačkovšek, reprezentant Slovenije: 

"Zadovoljen sem s svojo igro, takšno sem si pred začetkom SP tudi želel. Najbolj pomembno je, da smo prebili uvodni led. Na začetku smo imeli nekaj težav, Angolci so nas malce presenetili s streli od daleč in podajami na krožnega napadalca, a jim je že po dvajsetih minutah povsem pošla sapa zavoljo našega širšega nabora kakovostnih igralcev."

SVETOVNO PRVENSTVO, SKUPINA B, 1. KOLO

Četrtek, 12. januarja:
SLOVENIJA : ANGOLA 42:25 (22:13)
Slovenija: Skok, Kastelic, Blagotinšek 1, Henigman 2, Marguč 8, Kavtičnik 3 (1), Janc 6, Dolenec 3, Cingesar 4, Poteko, Miklavčič, Kodrin 2, Gaber 1, Bezjak 4 (2), Mačkovšek 8.
Angola: Gaspar, Figueira, Muachiessengue, Aguiar 1, Hebo 5, Mulenessa, Antionio 2, Kamuanga, Maneco 2, Teca 4, Nascimento, Quinanga 1, Lopes 6 (2), Pestana, Ferreira 4 (1).

Sedemmetrovke: Slovenija 3/3, Angola 3/5.
Izključitve: Slovenija 8, Angola 6 minut.

Ob 17.45: MAKEDONIJA : TUNIZIJA
Ob 20.45: ŠPANIJA : ISLANDIJA

2. kolo, sobota, 14. januarja, ob 14.45:
ISLANDIJA : SLOVENIJA

Ob 17.45: TUNIZIJA : ŠPANIJA
Ob 20.45: ANGOLA : MAKEDONIJA