16. 1. 2017

Izvrstna predstava proti Makedoncem za tretjo zmago na SP

Slovenski rokometaši so v tretjem dvoboju skupinskega dela dosegli tretjo zmago, po Angolcih in Islandcih so na kolena po sijajni predstavi položili še Makedonce (29:22). Z zanesljivo zmago so si že priborili nastop v osmini finala, od naslednjih dvobojev pa bo odvisna njihova končna uvrstitev v Metzu. Že v torek jih ob 17.45 čaka tekma s Tunizijci, po dnevu premora pa v četrtek še obračun s Španci ob 20.45.

Že začetek tekme je pokazal, da si izbranci slovenskega selektorja Veselina Vujovića v dvoboju z Makedonci goreče želijo novih točk, saj so se vseskozi gnali do skrajnih meja. Njihova obramba 6-0 je bila agresivna in na meji dovoljenega, v uvodnih štirih minutah pa je dvakrat prešla to mejo (izključena sta bila Darko Cingesar in Miha Zarabec). A najbolj pomembno je bilo, da je bil prvi makedonski zvezdnik Kiril Lazarov pod njihovim nadzorom, predvsem so preprečili njegovo navezo z igralci na šestmetrski črti, na izjemno visoki ravni pa je bil tudi vratar Matevž Skok, ki je v prvem polčasu zbral osem, na koncu pa 16 obramb.

V napadu so vseskozi igrali pametno, s pridom so izkoriščali vse svoje prednosti, predvsem v hitrosti, saj so makedonski "težkokategorniki" v tej prvini daleč za njimi. Zelo preudarno predstavo so prikazali tudi na postavljeno tekmečevo obrambo, makedonsko mrežo so "rešetali" z vseh možnih položajev, med strelce pa se je v prvi polovici tekme vpisalo kar devet slovenskih rokometašev.

Slovenski rokometaši so v prvem polčasu vseskozi prevladovali, že po desetih minutah so vodili s 5:2, v 16. s 7:3, najvišjo prednost pa so si priigrali v 27. minuti, ko je bilo (15:8). V drugi polovici tekme niso popustili niti za ped. Vse niti igre so imeli v svojih rokah, njihova prevlada na igrišču je bila tako očitna, da jih Makedonci niti za sekundo niso mogli ogroziti.

Vujovićevi izbranci so lahko zaigrali povsem sproščeno. V 46. minuti so povedli z 22:13 in razrešili vse dvome o svoji zmagi, hkrati pa ohranili ogromno moči za torkov izjemno pomemben obračun s Tunizijci. V primeru torkove zmage bodo zagotovo osvojili drugo mesto v svoji skupini, v primeru četrtkove zmage nad Španci pa bodo skupinski del končali na prvem mestu, kar jim prinaša četrtouvrščeno izbrano vrsto iz skupine A.

Veselin Vujović, selektor Slovenije:

"Od prve do zadnje minute smo nadzorovali Makedonce. Drugi polčas smo zavoljo velikanske prednosti lahko odigrali v 'leru' in hranili moči za torkovo tekmo s Tunizijci. Predstava mojih varovancev me je zelo zadovoljila, če sem pikolovski, potem je bilo slabih uvodnih deset minut v drugem polčasu."

Matevž Skok, najboljši igralec Slovenije:

"Na makedonsko igro smo se dobro pripravili in vseskozi vedeli za vse pasti v njihovi igri. Makedonci nam niso kos v nobenem elementu igre, morda v moči, a tekaško in kondicijsko nam niso mogli slediti. Moji soigralci si zaslužijo vse čestitke, odigrali smo izjemno tekmo. Popustili nismo niti v drugem polčasu, vseskozi smo imeli niti igre v svojih rokah."

Gašper Marguč:

"To je bila naša najboljša tekma na letošnjem svetovnem prvenstvu. Uvodnega obračuna proti Angoli zavoljo prevelike kakovostne razlike ne bom upošteval, medtem ko na drugi tekmi z Islandijo nismo bili pravi, izvlekli smo jo z borbenostjo. Od prve minute dalje smo bili pripravljeni na Makedonce. V obrambi smo bili agresivni, ukradli smo veliko žog, dosegli nekaj golov na prazen gol, na vratih nas je podpiral izjemni Skok. Prikazali smo zares dobro predstavo."

Marko Bezjak:

"Od prve minute smo igrali na najvišji možni ravni. V obrambi smo bili agresivni, vse taktične naloge smo do potankosti izpolnili. Po tako prepričljivi predstavi lahko čestitam soigralcem za super zmago."

SVETOVNO PRVENSTVO, METZ, SKUPINA B, 3. KOLO

Ponedeljek, 16. januarja:
SLOVENIJA : MAKEDONIJA 29:22 (16:10)
Slovenija: Skok 1, Kastelic, Blagotinšek 3, Henigman 1, Marguč 4 (2), Kavtičnik 2, Janc 3, Dolenec 2, Cingesar 1, Poteko, Miklavčič, Kodrin 1, Gaber 1, Bezjak 4 (1), Zarabec 3 (1), Mačkovšek 3.
Makedonija: Kolev, Trajkovski, Manaskov 1, Stoilov 3, K. Lazarov 9 (4), Mitkov, Drogrishki 2, Taleski 1, Mirkulovski 1, V. Markoski, N. Markoski 1, Georgievski 1, F. Lazarov, Ojleski 1, Popovski 1, Neloski 1.

Sedemmetrovke: Slovenija 5 (4), Makedonija 6 (4).
Izključitve: Slovenija 10, Makedonija 4 minute.

ISLANDIJA : TUNIZIJA 22:22 (11:13)

ŠPANIJA : ANGOLA 42:22 (21:10)

LESTVICA
1 Španija 3 3 0 0 95:64 (+31) 6