25. 1. 2017

Slovenija v polfinalu svetovnega prvenstva 2017!

Slovenska izbrana vrsta se je prebila med štiri najboljše na svetu! V četrtfinalu je po odlični igri z 32:30 premagala Katarce in se drugič v zgodovini uvrstila v polfinale.

Turistična agencija Kompas je pripravila poseben paket za slovenske navijače, ki bi želeli za našo reprezentanco navijati v Parizu na preostalih dveh tekmah. Celotno ponudbo si lahko ogledate tukaj.

Pred štirimi leti v Španiji je osvojila končno četrto mesto, v naslednjih dneh pa bo v francoski prestolnici znova poskušala poseči po zvezdah in osvojiti svojo drugo kolajno na velikih tekmovanjih. Prvo je na evropskem prvenstvu v Sloveniji 2004, ko je osvojila srebrno odličje.

Izbrance Veselina Vujovića po sijajni in prevladujoči predstavi nad Katarjem v četrtek ob 20.45 v pariškem Bercyju čaka obračun z gostiteljico letošnjega svetovnega prvenstva, od razpleta tega polfinalnega dvoboja pa bo odvisno, ali se bo nato v soboto pomerila za odličje bronastega ali pa dan kasneje za kolajno zlatega leska. Drugi polfinalni par je Norveška : Hrvaška.

Slovenija je tekmo odprla na najboljši način, z granitno obrambo je povsem razorožila Katarce, predvsem najbolj nevarnega Rafaela Capoteja, njena igra v napadu pa je bila poletna, raznovrstna in učinkovita. Nevarnost za katarski gol je pretila iz vseh položajev, Jure Dolenec in druščina so bili vselej za korak pred tekmeci, prav nič se niso ustrašili niti enega najboljših vratarjev na svetu Danijela Šarića, ki v prvem polčasu ni zbral prav nobene obrambe.

Naša reprezentanca si je po vsega osmih minutah igre priigrala tri gole prednosti (5:2), po trinajstih pa kar pet golov (10:5). Po sijajnem uvodu je sledil manjši padec v igri, njihova prednost je v naslednjih dveh minutah pošteno skopnela (10:8), a nato so znova ujeli uvodni ritem. Vujović je visok ritem igre - njegovi izbranci so v prvem polčasu uprizorili kar osem nasprotnih napadov in prav vse tudi realizirali - držal s pogostimi menjavami, prav vsak rokometap pa je prispeval svoj delež. Slovenija je v 25. minuti znova povedla za pet golov (16:11), na velik odmor pa odšla s prednostjo treh golov (18:15).

Vujović je - po že preizkušenem receptu na tem prvenstvu - v začetku druge polovice tekme v ogenj poslal tudi Marka Bezjaka in Blaža Janca. Pomembna člena v njegovi rokometni verigi sta skupaj s soigralci že v 34. minuti poskrbela za vodstvo šestih golov (21:15), a najbolj pomembno je, da so slovenski rokometaši vseskozi imeli škarje in platno v svojih rokah. Slovenska obramba je zadržala raven iz prvega polčasa, v napadu pa v nobenem trenutku ni zmanjkalo ideje v igri.

Njihova prevlada je bila absolutna, med strelce se je vpisal tudi vratar Matevž Skok z golom prek celega igrišča, po vodstvu devetih golov (29:20) v 45. minuti pa tudi docela jasno, da se bodo drugič v svoji zgodovini prebili v polfinale. V zadnjih petnajstih minutah so zavoljo lepe zaloge nekoliko zmanjšali frekvenco svojih obratov in privarčevali nekaj svoje energije za Francoze. V slovenski reprezentanci sta bila najbolj učinkovita Gašper Marguč s šestimi in Jure Dolenec s petimi goli.

Veselin Vujović, selektor Slovenije:

"Naša zmaga je povsem zaslužena. Od prve minute naprej smo prevladovali, tekmeci nas v nobenem trenutku niso ogrozili. V izločilnih tekmah je povsem nepomembno ali zmagaš s sedmimi ali enim golom, pomembno je le, da se prebiješ naprej. Ponosen sem na svoje fante."

Borut Mačkovšek, reprezentant Slovenije:

"Pričakoval sem težjo tekmo. Na koncu je bilo videti, da smo se mučili s Katarci, a ni bilo tako. V tekmo smo šli maksimalno osredotočeni, od prve minute smo prevladovali na igrišču z našo dobro obrambo in bliskovitimi nasprotnimi napadi, pa tudi izjemni vratar Šarić danes ni bil razpoložen."

Matevž Skok, reprezentant Slovenije:

"Moj sin danes praznuje rojstni dan in naredil bom vse, da mu domov prinesem kolajno."

Vid Poteko, reprezentant Slovenije:

"V tekmo smo šli maksimalno resno in takoj naredili razliko, ki nam je v nadaljevanju dala sigurnost. Na polčasu smo se dogovorili, da nadaljujemo s tem pristopom, saj smo se borili za polfinale. Ničesar nismo hoteli prepustiti naključju, z dobro in hitro igro smo tudi zasluženo zmagali."

Matej Gaber, reprezentant Slovenije:

"Od začetka do konca smo se borili za vsako žogo, igrali smo zares fenomenalno na vseh frontah. Od Španije naprej smo v vzponu in upam, da se ne bomo ustavili. Proti Francozom moramo igrati še močneje in bolje."

Miha Zarabec, reprezentant Slovenije:

"Bili smo veliko boljši od Katarcev, če odmislimo zadnjih deset minut. Vseskozi smo kazali željo po zmagi in se borili za Slovenijo, na koncu pa tudi zasluženo zmagali."

SVETOVNO PRVENSTVO, PARIZ, ČETRTFINALE

Torek, 24. januarja:
SLOVENIJA : KATAR 32:30 (18:15)
Slovenija: Skok 1, Lesjak, Blagotinšek 2, Henigman 1, Marguč 6, Kavtičnik 1, Janc 1, Dolenec 5, Cingesar 2, Poteko 2, Kodrin, Gaber 3, Bezjak 1, Grebenc 3, Zarabec 2 (1), Mačkovšek 2.
Katar: Šarić, Al-Abdulla, Mabrouk 2, Alsaltialkrad 1, Roine 7 (3), Capote 6, Al-Karbi, Murad 1, Abdelhak, Alrayes 1, Alsafadi, Sinen, Mallash 3, Madadi 3, Ali 4, Hassaballa 2.

Sedemmetrovke: Slovenija 2 (1), Katar 3 (3).
Izključitve: Slovenija 6, Katar 8 minut.

POLFINALE, četrtek, ob 21.00:
SLOVENIJA : FRANCIJA