26. 1. 2017

Krimovke ta vikend začenjajo drugi del Lige prvakinj

Konec tedna bo najboljših 12 klubov nadaljevalo s tekmovanjem Ligi prvakinj. Med njimi bo tudi Krim Mercator, ki bo uvodoma gostoval na Madžarskem pri zasedbi Györi Audi ETO KC. Tekma se bo začela ob 16.30, z vklopom pa jo bo na Šport TV 1 moč spremljati od 16.50 dalje.

Ljubljanske rokometašice so minulo leto s prebojem med ducat najboljših evropskih klubov pripravile veliko presenečenje, saj so sezono v elitnem tekmovanju morale začeti v kvalifikacijah. Tekmovanje bodo nadaljevale v skupini 2 (tekmovanje v glavnem delu bo potekalo v dveh ločenih skupinah), kjer so se jim pridružile ekipe CSM Bukarešte, aktualnih evropskih klubskih prvakinj, danskega FC Midtjllanda in evropskega podprvaka iz Györa. Izbranke Uroša Bregarja so po izjemnih predstavah iz skupinskega dela prenesle velikih šest točk, s pomočjo katerih si bodo na novih obračunih med evropsko elito skušale zagotoviti najmanj 4. mesto v omenjeni skupini, ki kot zadnje prinaša nastop v četrtfinalu. 

Novi izzivi se bodo za ljubljanske rokometašice ta vikend začeli v Györu, ki leži na severozahodu Madžarske. Domači prvoligaš je najuspešnejša ženska madžarska rokometna ekipa, saj je v zadnjih 12 sezonah osvojil prav toliko pokalnih ter 10 državnih naslov. V minuli sezoni Lige prvakinj se je ekipa Györija prebila v finale, kjer je šele po strelih s sedmih metrov (29:26) morala priznati premoč zasedbi iz Bukarešte. 

Trener Martin Ambros, ki sicer prihaja iz Kanarskih otokov, je v ekipi uspel zadržati praktično vse pomembne posameznice, obenem pa pod svoje okrilje zvabil izvrstno Norvežanko Noro Mork (DZ, 167 cm, 1991). Slednja je bila na dosedanjih šestih tekmah Lige prvakinj najboljša strelka Györija. Dosegla je 36 golov, največ (11) jih je nasula ravno ob ponovitvi finala minule sezone, na kateri je madžarska zasedba proti Bukarešti doma slavila zmago s 33:25. Poleg omenjene Skandinavke velja izpostaviti tudi Nizozemki Yvetteo Broch (KB, 185 cm, 1990) in Cornelio Nycke Groot (SZ, 175 cm, 1988). Omenjena trojica igralk je bila na zadnjem evropskem prvenstvu na Švedskem izbrana v idealno postavo, slednja pa tudi za najboljšo posameznico tekmovanja.

Krimovke se bodo na Madžarsko odpravile v petek zjutraj. Med potnicami bosta tudi Tamara Georgiev in Polona Barič, ki sta se po težavah s poškodbami v minulih dneh znova pridružili soigralkam na skupnih treningih. Prvi nastop v tej sezoni Lige prvakinj čaka Nino Zulić, ki se je s posoje v Ajdovščini vrnila po poškodbi Elizabeth Omoregie. Najboljša strelka krimovk na dosedanjih preizkusih – s 34 goli je peta najboljša strelka Lige prvakinj - bo zaradi poškodbe kolena z igrišč odsotna dlje časa. Tigrice na sobotnem gostovanju čaka tudi bučna podpora s tribun, saj bosta tja odpotovala tudi dva avtobusa navijačev.

Deja Doler Ivanović, članica IO Krima Mercatorja:

"Še vedno smo pod vtisom sanjskega prvega dela v Ligi prvakinj. Sedaj nas čakajo obračuni še z bolj kakovostnimi in premožnejšimi evropskimi ekipami. Zaradi tega bodo tekme v glavnem delu zagotovo še toliko bolj zahtevne. V času klubskega premora so nas presenetile nekatere poškodbe, zato ekipa že nekaj časa ni v popolni zasedbi. V klubu smo začeli tudi s pripravljanjem mozaika za naslednje sezone, podaljšali smo sodelovanje s trenerjem Urošem Bregarjem, v klubu tudi v prihodnje ostajata Alja Koren in Elizabeth Omoregie. Za vse smo izjemno veseli, da se še naprej vidijo v naši viziji."

Uroš Bregar, trener Krima Mercatorja:

"Kot trener sem zelo ponosen, da smo dosegli tak uspeh. Kot vsak športnik pa se pri tem ne želim zaustaviti. Želim si, da bi še naprej zmagovali, a se zavedam, da bo to izjemno težko, saj nas čakajo obračuni s prvakinjami in podprvakinjami minule sezone Lige prvakinj, tudi Midtjylland že ima izkušnje z nastopi na zaključnem turnirju. Moja naloga je, da kar najbolje pripravim ekipo in iz nje skušam izvleči kar največ, česar je sposobna. Veseli me, da smo znova napolnili dvorano na Kodeljevem in dosegli, da nas ljubitelji rokometa znova radi gledajo in spodbujajo. Verjamem in želim si, da bodo tako tudi v drugem delu. Naša velika želja je uvrstitev v četrtfinale, čeprav pot do tja niti slučajno ne bo lahka. Poskusili bomo presenetiti vsakogar in močno si želim, da bo to dovolj za eno od štirih mest, ki vodi med najboljšo osmerico evropske elite. Za ekipo Györija, katera bo naš prvi tekmec v drugem delu, lahko rečemo, da je rokometni Real Madrid. Na zunanjih položajih najdemo Noro Mork in Cornelio Nycke Groot, na položaju krožne napadalke pa Yvetteo Broch, ki so bile na zadnjem evropskem prvenstvu izbrane v najboljšo postavo. Ne gre prezreti niti Eduarde Idaline Amorim Taleske ter ene najboljših rokometašic zadnjih 10 let Anite Görbicz, medtem ko v vratih stojita madžarska in norveška reprezentantka. Morda so najbolj šibka točka te ekipe krilne igralke, a tudi te spadajo v sam evropski vrh. Naša naloga bo, da skušamo omejiti učinek najbolj nevarnih posameznic. To niti slučajno ne bo lahko, se pa bomo potrudili po najboljših močeh."

Miša Marinček, kapetanka Krima Mercatorja:

"Kolikor sem bila vesela uvrstitve v drugi del, sem bila tudi žalostna, da v njem ne bomo zaigrali v postavi, ki je dosegla ta lep uspeh. Prilagoditi smo morali igro in vse sestaviti na novo, a neglede na to, gremo v drugi del lahko sproščeno in skušamo presenetiti katere izmed tekmic."

Nina Zulić, rokometašica Krima Mercatorja:

"Vesela sem, da sem nazaj v ekipi Krima Mercatorja. Zame je velika čast, da bom lahko zaigrala v drugem delu Lige prvakinj. Upam, da se bomo s soigralkami izkazale, presenetile tekmice in se uvrstile med osem najboljših ekip."

LIGA PRVAKINJ, GLAVNI DEL, SKUPINA 2, 1. KOLO

Sobota, 28. januarja, ob 16.30:
GYÖRI AUDI ETO KC : KRIM MERCATOR

PREOSTALI TEKMI V SKUPINI 2:

Petek, 27. januarja, ob 19.30:
CSM BUKAREŠTA : LARVIK

Nedelja, 29. januarja, ob 15.00:
FC MIDTJYLLAND : TEAM ESBJERG