6. 5. 2017

Kljub veliki borbi poraz Slovenije v Halleju

Slovenski rokometaši so v 4. kolu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2018 v Halleju z 20:25 izgubili proti Nemčiji in bodo preboj na turnir na Hrvaškem iskali v junijskem zadnjem ciklusu proti Švici in Portugalski.

Selektor slovenske izbrane vrste Veselin Vujović je v uvodno postavo uvrstil vratarja Matevža Skoka, krilna igralca Blaža Janca in Tilna Kodrina, krožnega napadalca Blaža Blagotinška, zunanje položaje pa so zasedli Žiga Mlakar, Miha Zarabec in Borut Mačkovšek. Njegovi izbranci so že od začetka zaigrali precej bolje kot v Ljubljani, obramba je bila na višji ravni in Slovenija je bila v uvodnih petnajstih minutah povsem enakovredna favorizirani Nemčiji (5:5). 

Druga polovica prvega polčasa je minila v prevladi nemških rokometašev. Slovenske igralce je znova v obup spravljal vratar Andreas Wolff, ki je med 14. in 21. minuto zaklenil svoja vrata, sedem minut dolg slovenski strelski post pa je po seriji zgrešenih strelov prekinil Nik Henigman. Slovenski rokometaši so si največji zaostanek pridelali v 25. in 30. minuti, ko so dvakrat zaostali za pet golov (7:12 in 9:14), na veliki odmor pa so odšli s primanjkljajem štirih zadetkov (10:14).

Pri gostiteljih je bil še naprej odličen Wolff, na slovenski strani pa je v polnem sijaju zablestel Urh Kastelic in nanizal nekaj bravuroznih obramb. Po zaslugi visokoraslega vratarja madžarskega Picka iz Szegeda in golu Henigmana v 42. minuti so se slovenski rokometaši v napadu približali na dva gola zaostanka (14:16) in Nemcem dihali za ovratnik do 47. minute (16:18).

Po nekaj manjših napakah in izključitvi Miklavčiča so dve minuti kasneje zaostali za štiri gole (16:20). Do konca dvoboja so prikazali bojevito in srčno predstavo, a močno zdesetkani - manjkali so Vid Kavtičnik, Darko Cingesar in Matej Gaber - niso uspeli premagati Nemcev ter so na koncu doživeli drugi poraz v teh kvalifikacijah. V slovenski reprezentanci je bil najbolj učinkovit Nik Henigman s petimi goli, Jure Dolenec je dosegel štiri.

Slovenska izbrana vrsta bo odločilni tekmi za preboj na Hrvaško odigrala čez dober mesec. Najprej bo 14. junija gostovala v Švici, tri dni pozneje pa bo v koprski Bonifiki gostila Portugalsko. Po štirih kolih je v skupini 5 v najboljšem položaju Nemčija, ki je zbrala maksimalnih osem točk in si je že zagotovila nastop na evropskem prvenstvu, Slovenija in Portugalska, ki bo v nedeljo ob 16.00 gostila Švico, imata po tri, Švica pa je brez točk.

Jure Dolenec:

"Če bi na takšen način odigrali v obrambi v Ljubljani, potem bi bili Nemcem zelo blizu, morda bi jih celo premagali. Enostavno imam občutek, da nekateri naši posamezniki niso samozavestni. Kljub temu, da smo trenutno tretja reprezentanca na svetu, se obnašamo, kot da smo totalni 'outsiderji' na igrišču, kakovosten rokomet pa kažemo šele v trenutkih, ko močno zaostajamo. Potrebno se bo usesti in te zadeve razčistiti pred junijskima pomembnima kvalifikacijskima tekmama, v nasprotnem primeru se lahko ponovi španska zgodba, ko se po četrtem mestu na svetovnem prvenstvu nismo uvrstili na evropsko. Ta reprezentančna akcija z Nemčijo je bila gotovo korak nazaj."

Miha Zarabec:

"Slabše kot v Ljubljani enostavno ni bilo mogoče odigrati. Nemci so bili danes boljši, čeravno smo jim bili vseskozi enakovredni. Usodne so bile nekatere črne minute v naši igri. Po slabi predstavi na prvi medsebojni tekmi smo se malce pobrali, zdaj moramo strniti naše moči za odločilni junijski tekmi s Švicarji in Portugalci. Vse je v naših rokah. Če se želimo prebiti do evropskega prvenstva, potem bo potrebno prikazati veliko več."

Urh Kastelic:

"Bolj bi bil vesel, če ne bi ubranil nobenega strela, mi pa bi zmagali. Danes je bila naša obramba na veliko višji ravni kot pred dnevi v Ljubljani. Prejeli smo 25 golov, kar je na meji sprejemljivega, a v napadu bi jih morali zabiti malce več."

ČLANI, KVALIFIKACIJE ZA EP 2018, 4. KOLO

Halle, sobota, 6. maja:
NEMČIJA : SLOVENIJA 25:20 (14:10)
Nemčija: Heinevetter, Wolff, Gensheimer 1 (1), Lemke, Wiencek 4, Reichmann 1, Wiede 4, Pekeler 2, Weinhold 1, Fäth 3, Groetzki 1, Weber 4, Dahmke 2, Pieczkowski, Kohlbacher 1, Drux 1.
Slovenija: Skok, Kastelic, Skube, Blagotinšek 1, Henigman 5, Marguč, Janc 3 (2), Dolenec 4, Poteko, Miklavčič, Kodrin 2, Bezjak 1, Razgor, Zarabec 3 (1), Mačkovšek 1, Mlakar.

Sedemmetrovke: Nemčija 1 (1), Slovenija 3 (3).
Izključitve: Nemčija 10, Slovenija 10 minut.
LESTVICA
1 Nemčija 4 4 0 0 115:89 (+26) 8
2 SLOVENIJA 4 1 1 2 101:110 (-9) 3
3 Portugalska 3 1 1 1 77:86 (-9) 3
4 Švica 3 0 0 3 74:82 (-8) 0