26. 10. 2017

Rokometne legende navdušile Stožice

Pred začetkom tekme med Slovenijo in Hrvaško je v Stožicah potekal dogodek "Pozdrav legendam", pravi rokometni praznik, ki je minil v lepem vzdušju.

Pod vodstvom nekdanjih selektorjev Leopolda Jerasa, Matjaža Tominca, Borisa Denića, Slavka Iveziča, Kasima Kamenice, Nika Markoviča in Toneta Tislja so se na ljubljanskem parketu predstavili številni nekdanji vrhunski rokometaši, ki so postavili temelje, da je rokomet postal rezultatsko najuspešnejši kolektivni šport z žogo na slovenskih tleh, o čemer pričata tudi dve osvojeni kolajni na velikih tekmovanjih - srebrna na evropskem prvenstvu v Sloveniji 2004 ter bronasta na svetovnem prvenstvu v Franciji 2017 - in trije nastopi na poletnih olimpijskih igrah v avstralskem Sydneyju 2000, grških Atenah 2004 ter brazilskem Rio de Janeiru 2016.

Snidenje rokometnih veteranov - nekateri od njih so še vedno aktivni (Uroš Zorman, Luka Žvižej, Dušan Podpečan, Matjaž Brumen ...), nekateri so zapluli v trenerske vode (Uroš Šerbec, Boštjan Ficko, Aleš Pajovič, Zoran Jovičić, Roman Šavrič ...), nekateri so v roke prijeli tudi komentatorske mikrofone (Roman Pungartnik, Tomaž Tomšič ...), nekateri so v Slovenijo prišli iz tujine (Sergej Rutenka, Tominec ... ) - je bilo prisrčno, obudili so številne "interne" in javne rokometne spomine iz časa aktivne igralske kariere.

"Danes je res praznik slovenskega rokometa. Prepričan sem, da je vsak od nas, ki že vrsto let živi in deluje v rokometu, začutil v srcu toplino in veselje ob srečanju nekdanjih soigralcev in prijateljev. Vesel sem, da smo jim omogočili to snidenje," je med drugim dejal predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac in dodal, da bodo naredili vse, da v kratkem do podobnega srečanja pride tudi med slovenskimi rokometašicami.

Tekme legendarnih slovenskih rokometašev se je udeležil tudi David Špiler: "Lepo je videti praktično vse nekdanje soigralce na kupu. Vesel sem, da se je Rokometna zveza Slovenije odločila za to lepo gesto in nam omogočila ponovno srečanje. Gre za zelo čustven dogodek, že na sestanku pred tekmo je bilo zelo toplo in prisrčno, zares lepa gesta RZS," je dejal nekdanji reprezentant Špiler, medtem ko je kapetan zdajšnjega rodu Vid Kavtičnik dodal: "To je res lep dogodek in vesel sem, da sem del tega. Prav vsi nekdanji rokometaši so izdatno prispevali svoj delež in si lastijo zasluge za izide, ki jih je dosegel moj rod. V športu je to začaran krog, tudi naslednji rokometni rodovi bodo s ponosom igrali in nosili dres z državnim grbom na prsih in upam, da bodo tudi presegli naše dosežke."

Rokometna zveza Slovenije je rokometnim legendam med člansko tekmo izročila plakete in se jim zahvalila za njihov prispevek v slovenski šport, a bolj kot to jim je bilo pomembno, da je celoten izkupiček od današnjega dogodka namenila za zdravljenje njihovega prijatelja in nekdanjega krožnega napadalca Nenada Stojakovića.