30. 11. 2017

Celjane čaka zahtevno gostovanje v Belorusiji

Pred rokometaši Celja Pivovarne Laško je zadnje kolo Lige prvakov v tem koledarskem letu. V 10. kolu je pred njimi zelo pomemben dvoboj, ki sicer še ni odločilen, a po drugi strani bo tekma z neposrednim konkurentom za napredovanje, Meškov Brestom, eni ekipi prinesla zelo lepo prednost.

To seveda v primeru, da bo ena izmed ekip slavila. Meškov Brest in Celje Pivovarna Laško sta se namreč do sedaj trikrat pomerila v Ligi prvakov in prav vsi trije dvoboji so se končali z neodločenim rezultatom. Ne samo to, tekme so bile v večini izjemno napete in izenačene, gotovo pa lahko nekaj podobnega pričakujemo tudi tokrat.

V zadnjem obračunu, v 5. kolu tega tekmovanja, so bili Celjani tik pred zmago v Zlatorogu, a jo zapravili v zadnjih minutah. Ekipi sta se pomerili tudi v SEHA ligi, kjer pa je Meškov prišel do zmage v Celju, s katero ima v medsebojnih dvobojih teh dveh ekip minimalno prednost. Kako bo tokrat bomo videli v soboto, ko v tem trenutku še ni jasno v kakšni postavi bodo nastopili Celjani, ki so na včerajšnji pokalni tekmi nastopili brez Mitrovića, Malusa, Vujovića in Marguča. 

Branko Tamše v dneh pred dvobojem še ne ve natančno v kakšni postavi bo nastopila njegova ekipa na prvem izmed dveh decembrskih gostovanj v Belorusiji. Kljub temu se s fanti, ki so na voljo pripravlja na pomemben obračun na način, da bi se iz Bresta vrnili zadovoljni: »Vsaka tekma v Ligi prvakov je za nas najbolj pomembna, tako je tudi pred to z Meškov Brestom. Za nas je vsaka točka, ki jo trdno prigaramo zelo pomembna ali odločilna. Zato na to gostovanje ne gledamo nič drugače. Mi se zavedamo kam gremo. Brest je ekipa, ki goji enake cilje kot mi, razmišljajo zgolj o zmagi. Zavedamo se za kakšno ekipo gre, kako močna je in kje so njihove prednosti. Ena izmed glavnih je v širokem igralskem kadru igralcev iz vse Evrope, ki lahko igrajo različne sisteme igre tako v obrambi, kot tudi v napadu. Vendar nas predvsem zanimajo lastni igralci in naša ekipa. Mi se moramo pripraviti in narediti vse, da bi dobili točko ali dve, ki bi na v nadaljevanju Lige prvakov veliko pomenili. Zato me zanima predvsem odziv naših igralcev, odprto je tudi vprašanje ali bo lahko nastopil kdo od poškodovanih igralcev in če da, v kolikšni meri in kako bo lahko pomagal. Vemo, da so bili določeni igralci dolgo časa izven pogona in še lovijo občutke, to pa na tako pomembnih tekmah ni najboljše. Za enkrat imamo zaradi tega kar nekaj skrbi, vendar ne bomo jokali, naredili bomo vse, da bi se iz Belorusije vrnili zadovoljni in veseli.« 

David Razgor je na zadnjih tekmah prevzel breme organizatorja igre in igra praktično brez oddiha. Zelo podobno bo tudi v Belorusiji, ko se zaveda, da je pred njim in ekipo zelo zahtevna naloga: »Pred nami je zelo pomembna tekma, lahko bi rekli da točke v obračunih z Meškov Brestom štejejo dvojno. Glede na lestvico so namreč naši neposredni tekmeci za napredovanje. Z njimi se zelo dobro poznamo, že letos smo se z njimi pomerili trikrat, štirikrat pa smo si nasproti stali tudi lani. Čaka nas torej poznan tekmec, na katerega se moramo zelo dobro pripraviti in poizkušati tekmo taktično pripeljati do osvojenih dveh točk, kar bo pa vse prej kot lahko. Zavedamo se namreč njihove moči in dejstva, da imajo tudi sami povsem enake načrte, a že večkrat smo pokazali, da smo sposobni odigrati in se boriti z vsako ekipo.« 

Meškov Brest poganja ruski plin 
Meškov Brest je ekipa, s katero se rokometaši Celja Pivovarne Laško pred prejšnjo sezono še niso srečali. Gre za ekipo, ki se ves čas delovanja  vzpenja in je močno povezana z ruskim plinskim gigantom Gazpromom. Ime je klub dobil po slavnem beloruskem trenerju Anatoliju Meshkovu, ki je umrl leta 1994, sicer pa je klub februarja praznoval 80 let delovanja. Letos devetič nastopajo v ligi prvakov, kjer so prav v prejšnji sezoni dosegli največji uspeh, ko so se uvrstili v osmino finala, kjer so tesno izgubili s Flensburgom. Nastopajo tudi v SEHA – Gazprom ligi (lani tretje mesto), njihovi cilji pa so povezani z napredovanjem v ligi prvakov in z nastopom na zaključnem turnirju SEHA lige ter seveda obema domačima kronama, s katerima pa od propada Minska nimajo večjih težav. V primerjavi s prejšnjo sezono, je zasedba nekoliko spremenjena, saj Meškov nima več velikana Kristopansa in Atmana, zato pa imajo eksplozivnega Djordjića, ki je na dveh tekmah v Celju letos dosegel 14 zadetkov, Rusa Igropula in pa našega Vida Poteka, ki je obrambi beloruskega prvaka prinesel novo dimenzijo.

Ekipa trenerja Sergeya Bebeshka je tako sestavljena iz samih odličnih in izkušenih rokometašev. Povprečna starost te ekipe je 27,3 leta. V primerjavi s prejšnjo sezono so doživeli kar nekaj sprememb. Poleg visokega Latvijca Kristopansa, ni več Atmana, Jamalija, Ostroushka, a na njihova mesta so prišli odlični Petar Djordjić (Flensburg), Konstantin Igropulo (Kolding), Vid Poteko (Celje), Pavel Horak (Erlangen) in še četverica, skupaj torej kar osem novincev. Zdi se, da je ekipa še močnejša kot lani, predvsem obrambno, tudi v napadu so v dosedanjih tekmah sezone prikazali zelo veliko. Nam znanih igralcev je še veliko, v prvi vrsti poleg prej omenjenega Poteka, še en otrok celjskega kluba in brat Davida Razgorja, Simon. Imajo zelo dobre vratarje, kjer so Hrvat Ivan Pešić, Črnogorec Rade Mijatović in domačin Charapenka, letos pa so dodali še Matskevicha. Poleg Stojkovića in Djordjića, iz Srbije prihaja še Rajko Prodanović, še en Hrvat je Ljubo Vukić, izjemen je Rus Igropulo, pa Čeh Horak ter domačini Nikolenkau, Shumak, Shylovich in Denis Rutenka. 

V dosedanjem poteku Lige prvakov je Meškov dosegel domačo zmago proti Kielcam, doma izgubil z Veszpremom, v gosteh s Parizom, ugnal Aalborg ter remiziral v Celju. Z obema nemškima ekipama je po dvakrat izgubil, doma tesno, na gostovanjih pa prepričljivo, visoka pričakovanja in sezono pa bodo na vse načine reševali prav proti Celju.