17. 1. 2018

Slovenska reprezentanca nadaljuje z nastopi na EP 2018

Člani predsedstva Rokometne zveze Slovenije so na današnji seji v zagrebškem hotelu Westin odločili, da bo slovenska moška rokometna reprezentanca nadaljevala nastope na letošnjem evropskem prvenstvu na Hrvaškem.

Predsedstvo RZS je odločilo, da slovenska reprezentanca ostaja na evropskem prvenstvu, saj je najboljši možen način, da se ekipa krivicam zoperstavi z dobro igro in rezultati, ne s predčasnim odhodom v domovino. Prav tako ima zveza odgovornost do reprezentantov, mlajših rodov, vseh klubov in ostalih, ki bi bili lahko zaradi takšne odločitve ostro sankcionirani, obenem pa tudi do številnih slovenskih navijačev v Zagrebu in doma, ki bi bili prikrajšani za vrhunski spektakel.

Zveza, ki se je v zadnjih dneh pritožila na prvo- in drugostopenjski organ EHF, bo s postopkom nadaljevala in bo v 21 dneh, kolikor ima časa za takšno potezo, oddala še pritožbo na abitražno komisijo EHF. Obenem se bo intenzivno zavzela za spremembe rokometnih pravil ter bo v času evropskega prvenstva za mladince, ki bo julija potekalo v Celju, organizirala sestanek z vodilnimi možmi EHF, predstavniki sodnikov in vseh ostalih, ki bi lahko uspešno dvignili raven rokometa v Evropi.

Končno odločitev, ki jo je slovenska javnost pričakovala z veliko nestrpnostjo, so na novinarski konferenci, ki je potekala ob boku Slovenskega središča - športno-poslovno-gospodarske konference, ki jo že od leta 2015 organizira RZS, podali predsednik RZS Franjo Bobinac, podpredsednik Boštjan Kozole, generalni sekretar Goran Cvijić in direktor članskih reprezentanc Uroš Mohorič.

"Odločitev predsedstva RZS je bila soglasna in sicer, da nadaljujemo tekmovanje. Za nami sta dve tekmi, ki sta bili krivični do slovenske reprezentance. Na prvi je šlo za kriterije sojenja, na drugi pa za materialno kršenje pravil. Zato smo se pritožili, a je tudi druga stopnja to zavrnila. Predsedstvo se je odločilo, da nadaljuje prvenstvo v korist športnikov, klubov, navijačev in javnosti, bomo pa v zastavljenem roku vložili pritožbo še na arbitražo. Želimo, da RZS na nek način postane uvajalec in motor sprememb v razvoju tega našega lepega športa. Dogajajo se stvari, ki niso dobre, zato želimo spodbuditi nekatere spremembe, ki bodo povzročile večjo jasnost pravil, ki bodo zmanjšale subjektivno vlogo sodnikov in omogočili njihovo nadaljnje izobraževanje. Gremo naprej v športnem duhu, s tekmo s prijatelji iz Črne gore v športni in bojeviti tekmi. Naj zmaga boljši, verjamemo, da bo to Slovenija. Danes pa gremo naprej zaradi mladih, zaradi rokometašev, ki si to zaslužijo. Zahvala pa tudi vsem navijačem in medijem, pokazalo se je, da je šport fantastičen promotor Slovenije in tisti, ki nas povezuje," je dejal predsednik RZS Franjo Bobinac.

"Ob takih dogodkih je težko ostati ravnodušen, tudi člani reprezentance niso izjema. Igralci dajejo od sebe vse, da se poskušajo oddaljiti od teh dogodkov in se osredotočijo le na tekme in želijo z borbo na igrišču pokazati na krivice, ki se jim dogajajo. Želijo zadovoljiti slovensko javnost in vse navijače v Sloveniji in širše. Vse Slovence pozivajo, da jih pri tem podprejo tako v Zagrebu in, upajmo, na vseh nadaljnjih tekmah," je povedal direktor članskih reprezentanc Uroš Mohorič.

"Takoj po tekmi, ko smo se morali odločiti glede pritožbe, smo bili še nekoliko v precepu, saj nismo imeli enotnih informacij glede pravilnosti sodniške odločitve, a smo ob pomoči visokih hrvaških predstavnikov, ki so bili v dvorani in predstavnikov naše komisije za sojenje, smo dobili v pravem času potrditev, da sta sodnika tudi po ogledi videoanalize sprejela popolnoma napačno odločitev v nasprotju z rokometnimi pravili. Žal o tem nista presojala ne prvo-, ne drugostopenjski organ EHF. Naš selektor, ki vedno pove kar je res, je po tekmi dejal, da nihče v dvorani ni vedel kaj sta dosodila. Ponosen sem, da imamo takšnega selektorja, ki je v manj kot treh letih spremenil miselnost v slovenskem rokometu, športu in Sloveniji na splošno. Slovenija bo po vseh teh dogodkih samo še močnejša," je povedal podpredsednik RZS Boštjan Kozole.

"RZS se nima pravice igrati z usodo slovenskega rokometa, naših igralcev in rodov, ki prihajajo. Veseli smo podpore, ki jo dobivamo iz domovine, vseh klicev, sporočil in ostalega, kar nas samo še dodatno opogumlja. Na predsedstvu smo se dogovorili tudi, da bomo poskušali oblikovati koalicijo držav, ki želijo spremeniti pravila igre in postaviti integriteto športa, ki se v Evropi zelo razvija, s pravili pa zelo zaostaja," pa je sporočil še generalni sekretar Goran Cvijić.

Izbrance slovenskega selektorja Veselina Vujovića drevi ob 20.30 v zagrebški Areni čaka zadnja tekma skupinskega dela s Črnogorci. Slovenija bo v primeru poraza končala nastope na EP, v primeru neodločenega izida ali zmage se bo prebila v drugi del tekmovanja. V Varaždinu jo nato čakajo tekme z najboljšimi tremi reprezentancami iz skupine D, v njej nastopajo Španija, Danska, Madžarska in Češka.