22. 4. 2018

Celjani sedmič zapored slovenski pokalni prvaki

V Ljutomeru se je zaključil finalni turnir Pokala Slovenije, na katerem je naslov prvaka sedmič zapored in enaindvajsetič skupno osvojila zasedba Celja Pivovarne Laško, ki je v finalu s 40:33 premagala Krko. Tretje mesto prvič v zgodovini Jeruzalemu Ormožu.

Izbranci velenjskega trenerja na celjski klopi Branka Tamšeta so v finalu začeli dokaj ležerno, po zaostanku z 1:3 pa so hitro postavili zadeve na pravo mesto. V šesti minuti so izenačili na 3:3, najbolj udarno predstavo pa so prikazali sredi prvega polčasa, ko so tekmecem ušli na štiri gole (13:9).

Branilci pokalnega naslova so tedaj zares delovali uglašeno, nevarni so bili iz vseh položajev, tudi obramba je bila na zadovoljivo visoki ravni. Prednost štirih golov so bolj ali manj držali skozi celoten prvi polčas, v končnici so resda malce zaspali, kar so Dolenjci izkoristili in po delnem izidu 3:0 povsem zadihali za celjski ovratnik (16:17). Končnica prve polovica tekme je bila znova domena rokometašev iz mesta ob Savinji, pika na i pa je bil zadetek Boruta Mačkovška s 13 metrov, ki ga je dosegel po izteku igralnega časa za vodstvo z 20:17.

V drugi polovici tekme so se rokometaši iz dolenjske prestolnice borili po svojih najboljših močeh. V 40. minuti so si resda pridelali zaostanek šestih golov (22:28) in kazalo je na njihov potop, nato pa so z bojevito in srčno predstavo uprizorili pravi preobrat in se jim v 45. minuti približali na gol zaostanka (28:29).

V Ljutomeru se je obetala dramatična končnica, do nje pa vendarle ni prišlo. Celjani so v prelomnih trenutkih dvoboja pokazali najbolj zrelo predstavo, predvsem pa so uveljavili svojo večjo kadrovsko in taktično širino ter izkoristili utrujenost novomeških rokometašev. V 57. minuti so tekmecem ušli na sedem golov (39:32) in jasno je bilo, da bo njihova pokalna zmaga. Najvišjo prednost so si priigrali v 59. minuti (40:32).

---

V obojestransko bojeviti predstavi na tekmi za 3. mesto - nekajkrat se je na igrišču pošteno zaiskrilo - so bili izbranci domačega trenerja Saša Prapotnika v vodstvu od prve do zadnje minute. V prvi polovici tekme so si najvišjo prednost priigrali v 27. minuti, ko so po golu Gala Cirarja povedli za sedem golov (17:10).

A Koprčani, ki so dan poprej v večerni tekmi morali priznati premoč Celjanom, se niso vdali, že pred odhodom na veliki odmor so naredili delni izid 3:0 in znižali na 13:17. Z dobro predstavo so nadaljevali tudi v začetku drugega polčasa in se v 38. minuti približali na gol zaostanka (18:19).

V zadnjih dvajsetih minutah se je na ljutomerskem parketu odvijal ogorčen boj za vsako žogo, v prelomnih trenutkih dvoboja pa so boljšo predstavo prikazali domači rokometaši in si v 58. minuti znova priigrali sedem golov prednosti (31:24), s čimer se je slavje v polni dvorani lahko začelo. Jeruzalem Ormož je že z uvrstitvijo na finalni turnir dosegel zgodovinsko uvrstitev kluba, že v prvem poskusu pa je osvojil tudi eno izmed medalj.

POKAL SLOVENIJE ZA MOŠKE, FINALNI TURNIR
Ljutomer, 21.-22. april 2018

Najboljši vratar: Urban Lesjak (Celje Pivovarna Laško).
Najboljši igralec: Jernej Papež (Krka).
Najboljši strelec: Rok Žuran (Jeruzalem Ormož).

FINALE, nedelja, 22. aprila:
KRKA : CELJE PIVOVARNA LAŠKO 33:40 (17:20)
Krka: Tomič, Brajer, L. Rašo 6, Kukman, Didovič 4, Okleščen 2, Bevec 1, Pršina 2, Irman, Jakše 1 (1), Udovč 1 (1), D. Rašo, Papež 8 (2), Matko, Ban 3, Klobčar 5.
Celje Pivovarna Laško: Lesjak, Panjtar 1, Vujović, Jurečič 2, Zakošek, Malus 3 (1), Razgor 4 (1), Suholežnik 1, Marguč 6 (1), Grošelj 3, Žabič, Makuc 3, Anić 3, Dušebajev 2, Mačkovšek 7, Mlakar 5.

Sedemmetrovke: Krka 4/6, Celje Pivovarna Laško 3/5.
Izključitve: Krka 4 min, Celje Pivovarna Laško 2 min.

Mirko Skoko, trener Krke:

"V finalu smo prikazali dobro borbo, razlika pa ni realna, saj smo deset minut pred koncem zaostajali le za en gol. Morda nam je danes zmanjkala kakšna obramba več, ki bi jo potrebovali, če bi želeli premagati tako kakovostno ekipo, kot je Celje Pivovarna Laško. Iz sebe smo dali vso energijo, ki nam je ostala s tekme proti Jeruzalemu Ormožu, pri čemer sta Okleščen in Papež igrala rahlo poškodovana. Fantom se zahvaljujem za vse, kar so naredili in mislim, da si zaslužijo samo največje čestitke. Čestitam tudi rokometašem Celja Pivovarne Laško, ki so zasluženo osvojili pokalni naslov in jim želim vso srečo v Ligi NLB."

Branko Tamše, trener Celja Pivovarne Laško:

"Pričakovali smo tako tekmo in tekaško igro Krke, ki je bila neobremenjena, saj je z uvrstitvijo v finale dosegla največji uspeh v pokalnem tekmovanju. Mirko Skoko zelo dobro vodi to ekipo, ki je kompaktna in zna igrati rokomet. Z izjemo prvih nekaj minut smo imeli vse vajeti v svojih rokah, sicer dvakrat Krko spustili na zgolj gol zaostanka, tudi na koncu, ko sem moral vzeti minuto odmora, po kateri smo končno odigrali dobro z igralcem manj, dali tri lahke gole in tako odločili finale. Fantom čestitam za dva dneva borbe in lep rokomet, vsem udeležencem finalnega turnirja pa za dobre igre."

Tekma za 3. mesto:
JERUZALEM ORMOŽ : KOPER 2013 32:28 (17:13)
Jeruzalem Ormož: Firšt-Šeruga, Balent, Čudič 3 (2), Krasnič, Žuran 13, Voljč, Hebar, T. Šulek, Kocbek, Šoštarič, Rajšp 1, Ozmec, Mesarič, Vujović 5, Cirar 6, Kavčič 4.
Koper 2013: Kocijančič, Postogna, Breznikar, Dolenc, Vlah 7, Krečič 5, Matijaševič 1 (1), Poklar, Moljk 3, Rapotec, Smolnik 3 (2), Sokolič 4, Guček, Marič 1, Planinc 4 (1), Bratkovič.

Sedemmetrovke: Jeruzalem Ormož 2/2, Koper 2013 4/7.
Izključitve: Jeruzalem Ormož 12 min, Koper 2013 6 min.
Rdeča kartona: Kocbek (32.), Kralj (55.).

Saša Prapotnik, trener Jeruzalema Ormoža:

"Verjetno sta bili obe ekipi po včerajšnjih porazih precej potrti, morda mi še nekoliko bolj, saj smo se potihem že videli v finalu, a smo se pobrali, pokazali karakter in povsem zasluženo zmagali. Kapa dol fantom in publiki, ki nas je podpirala oba dneva."

Aleks Vlah, igralec Kopra 2013:

"Tekmo smo začeli slabo, Jeruzalem Ormož je povedel, mi pa se mu nikakor nismo uspeli približati. Še v 51. minuti smo zaostajali le za en gol, na koncu izgubili za štiri, čeprav bi lahko bilo tudi drugače. Sezona je še dolga in tekem, na katerih se moramo dokazati, je še kar nekaj."