2. 6. 2019

Slovenke iz Skopja s tremi goli prednosti

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na prvi kvalifikacijski tekmi za nastop na letošnjem svetovnem prvenstvu na Japonskem danes v Skopju premagala Severno Makedonijo s 33:30 (15:14). Povratna tekma bo v četrtek, 6. junija, v Celju.

Prvo dejanje "bitke za SP" se je razpletlo po okusu izbrank slovenske selektorja Uroša Bregarja, ki so odločno zakorakale proti deželi vzhajajočega sonca. Povratna tekma se bo v četrtek, 6. junija, v celjski dvorani Golovec pričela ob 20.15, v primeru končne zmage pa bodo med 30. novembrom in 15. decembrom šestič nastopile na svetovnem prvenstvu.


Na dosedanjih mundialih so bile najboljše na Hrvaškem 2003, kjer so zasedle osmo mesto. V Italiji 2001 so osvojile deveto, v Rusiji 2005 in Nemčiji 2017 14., v svojem premiernem nastopu v Nemčiji 1997 pa 18. mesto.

Slovenke so imele v prvem polčasu bolj ali manj tekmice pod nadzorom. Zavoljo solidne obrambe so dvakrat povedle za tri gole (10:7 in 12:9), a nato popustile in gostiteljicam omogočile, da so jih v končnici prvega polčasa ujele in izenačile na 14:14.

Uvod v drugi polčas je kazal na gladko zmago slovenskih rokometašic. Po golu Tjaše Stanko so v 39. minuti povedle za pet golov (23:18), v nadaljevanju pa so Bregarjeve izbranke tekmicam dovolile, da so jih šest minut kasneje praktično ujele (24:23).

V prelomnih trenutkih dvoboja so strnile svoje vrste, z golom Aneje Beganović v zadnji sekundi dvoboja pa so si priigrale lepo prednost treh golov pred četrtkovo "revanšo" v najbolj rokometnem mestu v Sloveniji.

V slovenski izbrani vrsti sta bili v Skopju najbolj učinkoviti Ana Gros in Tjaša Stanko, ki sta dosegli po šest golov, enega manj sta prispevali Polona Barič in Aneja Beganović.


Ana Gros, desna zunanja igralka Slovenije:
"Mislim da smo odigrale zelo solidno, a vseeno prejele preveč zadetkov. Za drugo tekmo bomo morale popraviti igro v obrambi. V napadu smo igrale dobro in našle rešitve za obrambo nasprotnic. Držale smo se tudi dogovora, da poizkusimo izpeljati čimveč protinapadov, kar nam je dobro uspevalo. Trije zadetki prednosti v dandanašnjem rokometu ne pomenijo veliko, zato bomo morale na povratni tekmi odigrati še bolje kot danes."

Uroš Bregar, selektor ženske reprezentance Slovenije:
"Prvi del naloge je opravljen. Vodili smo že tudi s petimi goli prednosti, a so se Severne Makedonke vrnile. Vseeno me veseli, da smo uspeli zadržati tri zadetke prednosti. Verjamem da bomo doma igrali bolje v obrambi in prejeli manj kot 30 golov, kar bo še otežilo delo nasprotnicam, saj bodo morale zmagati s štirimi zadetki razlike. V naslednjih treh dneh se bomo dobro pripravili na povratno tekmo in verjamem da se bomo doma lahko veselili uvrstitve na Japonsko."


KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO, prva tekma

Nedelja, 2. junija 2019:
SEVERNA MAKEDONIJA : SLOVENIJA 30:33 (14:15)
Severna Makedonija: Gjeorgijevska E. 9, Ristovska 8, Livrinikj 5, Sazdovska 5, Gakidova 5, Gjorgjievska 1, Nikolikj 1, Antikj, Janeska, Jovanovska, Nikolovska, Nolevska, Petkovska, Serafimovska, Shteriova, Stojanovska.
Slovenija: Gros 6, Stanko 6, Barič 5, Beganović 5, Zulič 5, Mavsar 4, Koren 2, Abina, Čopi, Krhlikar, Ferfolja, Pandžič, Svetik, Vučko, Žabjek, Zec.