27. 10. 2019

Slovenija v Mariboru boljša od Srbije

Slovenska moška rokometna reprezentanca je na pripravljalni tekmi v Mariboru s 30:24 (16:10) premagala Srbijo.

Slovenski rokometaši so teden Evropske rokometne zveze končali z zmago, ponovno pa se bodo zbrali 25. decembra, ko bodo začeli priprave na evropsko prvenstvo, ki bo med 10. in 26. januarjem prihodnje leto na Švedskem, Norveškem in v Avstriji. Do odhoda na Švedsko, kjer se bodo v skupinskem delu v Göteborgu pomerili s Švedi, Poljaki in Švicarji, bodo 4. in 5. januarja odigrali še dve tekmi s Črnogorci.

Obračun proti Srbom so Slovenci začeli odločno in že v sedmi minuti - na krilih Nika Henigmana in Jureta Dolenca - povedli s 5:2 ter gostujočo klop prisilili, da je zahtevala minuto odmora. Po njej so se jim tekmeci približali na gol zaostanka (5:4), v 12. minuti pa so jih dokončno ujeli (6:6).

V sredini prvega polčasa je bila igra enakovredna, slovenski rokometaši so imeli v napadu kar velike preglavice z visokim srbskim centralnim blokom, težave pa so reševali z individualnimi akcijami.

Z dvema zaporednima goloma reprezentančnega povratnika Sebastiana Skubeta in Maria Šoštariča so v 19. minuti znova povedli za tri gole (10:7).

Slovenija, ki je v 20. minuti ostala brez Skubeta, ki je prejel udarec v glavo, je sijajno odigralo končnico prvega polčasa. Najprej je Matej Gaber v 27. minuti povišal na 14:9, najvišje vodstvo pa si je po golih Šoštariča in Cehteta priigrala v 29. minuti, ko je povedla za sedem (16:9).

Slovenski rokometaši v drugem polčasu niso popustili. V obrambi so bili srčni in bojeviti, vseskozi so igrali na meji dvominutne izključitve, v napadu pa uveljavili svojo prednost v hitrosti. Blestel je Dean Bombač, ki je bil s svojimi prodori nerešljiva uganka za Srbe.

Gostitelji so v drugi polovici imeli tekmece ves čas pod nadzorom. Vselej so bili za korak pred tekmeci in bili v rezultatski prednosti. Ko je Blaž Janc v 51. minuti povišal na 27:19, je bilo jasno, da bo zmaga ostala v Sloveniji.

V slovenski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Dean Bombač s petimi goli, Mario Šoštarič je prispeval štiri, Nik Henigman, Miha Zarabec in Jure Dolenec pa po tri zadetke.

Veselin Vujović, selektor Slovenije:

"Prvi polčas smo igrali dobro in korektno, v drugem pa vseskozi nadzorovali Srbe ter igrali pametno in preudarno. Na obeh tekmah v Ormožu in Mariboru je nekoliko izostal prispevek naših vratarjev. Slovenska javnost govori o veliki krizi reprezentance, a se s tem ne strinjam. V tem tednu smo imeli tudi številne obveznosti, od testiranja, snemanja reklam, udeležili smo se slavnostne akademije RZS in nastopili na poslovilni tekmi Zormana in Žvižeja, hkrati pa neprestano vadili in odigrali dve tekmi. Igralci so na priprave prišli utrujeni, prav takšni se vračajo v svoje klubske sredine."

Matej Gaber:

"Od prve minute smo bili motivirani in igrali na zmago. Zelo hitro smo si priigrali prednost, v nadaljevanju pa nismo popustili. V primerjavi s petkovo tekmo z Nizozemci smo naredili veliko manj napak v napadu, ob tem smo prejeli tudi manj golov iz nasprotnih protinapadov."

Dean Bombač:

"Danes smo igrali veliko bolj stalno kot proti Nizozemcem in uveljavili naše prednosti. Kakovost je odločno na naši strani. Srbe smo premagali za šest golov, a menim, da smo od njih boljši vsaj za deset."

ČLANI, PRIPRAVLJALNA TEKMA

SLOVENIJA : SRBIJA 30:24 (16:10)
Slovenija: Zaponšek, Kastelic, Henigman 3, Marguč, Janc 3, Dolenec 3 (1), Skube 2, Poteko, Cehte 1, Kodrin 1, Gaber 3, Zarabec 3 (1), Šoštarič 4, Ovniček, Bombač 5 (1), Suholežnik 2.
Srbija: Čupara, Milosavljev, Vujić 2, Stanković, Crnoglavac 1, Pešić, Radivojević 5 (1), N. Ilić, V. Ilić 2, Z. Nikolić 3, Kukić, Zelenović 3, J. Nikolić 1, Kolković 2, Stevanović 1, Marsenić 2, Obradović 2.

Sedemmetrovke: Slovenija 3/3, Srbija 1/1.
Izključitve: Slovenija 6, Srbija 8 min.