18. 11. 2019

Slovenke začele s pripravami na šesto svetovno prvenstvo

Slovenska ženska članska reprezentanca se je v ponedeljek zbrala v Mariboru, kjer je začela priprave na letošnje svetovno prvenstvo na Japonskem. Izbranke Uroša Bregarja se na Štajerskem ne bodo dolgo zadržale, saj bodo po večernem treningu že naslednji dan preko Dunaja odpotovale v Azijo.


Prva postojanka Slovenk na Japonskem bo prestolnica Tokio, kjer bodo nastopile na mednarodnem pripravljalnem turnirju. Ta bo gostiteljem služil kot priprava na poletne olimpijske igre, ki bodo na istem mestu potekale prihodnje leto, slovenski vrsti pa za prilagajanje na časovno razliko in piljenje detajlov v obrambi in napadu pred začetkom velikega tekmovanja. Na turnirju dekleta izpod Alp od četrtka dalje čakajo preizkusi z gostiteljicami Japonkami, Brazilkami in Francozinjami.


Vmesni čas do šestega nastopa Slovenije na mundialu – pred tem je na njem nastopila že v letih 1997, 2001, 2003, 2005 in 2017 - bo nato preživela v pokrajini Amakusa. Ta leži v neposredni bližini mesta Kumamoto, ki bo gostilo slovensko skupino A na 24. srečanju najboljših ženskih reprezentanc.


Svetovno prvenstvo bo svoja vrata odprlo zadnji novembrski dan. Slovenke se bodo v soboto 30. novembra najprej pomerile z Nizozemsko (ob 10.00 po slovenskem času), po dnevu premora v dveh dneh sledita obračuna z Norveško (12.30) in Angolo (10.00), tekmovanje v prvi fazi pa se bo zanje zaključilo s tekmama proti Kubi (7.00) in Srbiji (7.00).


Iz vsake šestčlanske skupine prvega dela bodo v boje za najvišja mesta napredovale tri najboljše reprezentance. Slovenska skupina A se bo v drugem delu pomešala z reprezentancami skupine B (Francija, Danska, Nemčija, Južna Koreja, Brazilija, Avstralija). Iz skupine drugega dela bosta najboljši izbrani vrsti napredovali v polfinale, tretjeuvrščeno čaka boj za peto, četrto najboljšo ekipo pa tekma za končno sedmo mesto. Nove svetovne prvakinje se bodo neposredno uvrstile na olimpijske igre, medtem ko v kvalifikacije zanje potuje vsaj ąest ekip, ki se bodo zvrstile za njimi.


Pred ponedeljkovim snidenjem je slovenska izbrana vrsta prejela neprijetno informacijo, saj je na desni strani ostala brez Alje Varagić. Rokometašica Krima Mercatorja si je poškodovala koleno zgolj dan pred začetkom priprav na tekmi svojega kluba v Ligi prvakinj. Selektor Bregar je bil tako primoran seči po zamenjavi in med 17 izbrank, ki jih bo popeljal seboj na Japonsko uvrstil desnokrilno igralko Jasmino Pišek iz celjskega kluba Z'dežele.


Na novinarski konferenci v hotelu Betnava so nekateri glavni akterji ženske članske reprezentance predstavili želje in cilje pred odhodom na Azijo, obenem pa ponosno predstavili  sodelovanje s podjetjem Lisca, ki je postalo sponzor ženske izbrane vrste.


Anja Frešer, vodja ženske članske reprezentance:
"Zbrali smo se v Mariboru, že v torek pa nas iz letališča na Dunaju čaka pot v Tokio. Tam bomo nastopili na predolimpijskem testnem turnirju, kamor nas je povabila japonska rokometna zveza. Vabila smo bili veseli, saj nam bo tako lažje ujeti časovno razliko. Po turnirju, na katerem se bomo pomerili z Japonsko, Brazilijo in Francijo sledi selitev v pokrajino Amakusa, kjer bomo opravili zadnje priprave pred svetovnim prvenstvom in odhodom na njegovo prizorišče v Kumamotu, ki se nahaja v bližini. Verjamem, da bo reprezentanca, ki jo bo sestavljalo 17 igralk, uspešno prebrodila časovno razliko."


Uroš Bregar, selektor ženske članske reprezentance:
"Ponovnega nastopa na svetovnem prvenstvu se izredno veselimo. Moram reči, da me je nedeljska poškodba Alje Varagić izredno prizadela, saj je pomemben člen naše reprezentance. Zagotovo bo sedaj v igri potrebno najti nove različice in napraviti spremembe. Nastalo prazno vrzel v centralnem bloku in na desnem krilu bomo skušali kar najbolje zapolniti. Odločil sem se, da bomo namesto Alje na Japonsko vzeli Jasmino Pišek. Ne glede na vse cilji ostajajo isti. Želim si uvrstitve v drugi del tekmovanja. Ob pogledu na tekmice lahko rečemo, da je naša skupina prvega dela ena najbolj zahtevnih. Vesel sem, da se bomo na uvodnih dveh tekmah srečali z Nizozemsko in Norveško, ki sta eni izmed najboljših reprezentanc na svetu. Adaptacija na hitro igro teh tekmic bo za nas zagotovo nova izkušnja. Za tem nas čakajo še obračuni z Angolo, Kubo in Srbijo. Moja želja je, da kateri izmed velikih ekip znova zagrenimo življenje na prvenstvu."


Ana Gros, kapetanka ženske članske reprezentance:
"Vesela sem vnovičnega snidenja s soigralkami. Nikakor ni lahko, ko izveš, da se je ena izmed reprezentančnih soigralk poškodovala dan pred pripravami, a žal je šport tak. Na Japonskem bomo zagotovo skušale prikazati največ, česar smo sposobne ter doseči dober rezultat. Zahtevne tekme na turnirju nam bodo zagotovo pomagale, da bomo na svetovnem prvenstvu kar najbolj pripravljene."


Tjaša Stanko, reprezentantka:
"Vesela sem novega zbora in odhoda na prvenstvo. Žal mi je zaradi Alje, a tudi poškodbe so del našega športa. Želim si, da bi naša reprezentanca znova prikazala igre iz nekaterih preteklih preizkusov. Zagotovo nam bo pripravljalni turnir prišel prav, je pa res, da bo na svetovnem prvenstvu ritem zaradi zgoščenega urnika še bolj naporen. Menim, da ekipa še vedno premore dovolj dobrih igralk in da bomo vsi strmeli k temu, da na vsaki tekmi prikažemo to kar znamo."


Nina Zulič, reprezentantka:
"Z reprezentanco potujemo na četrto zaporedno veliko tekmovanje, česar sem zelo vesela. Ne zgodi se vsak dan, da odpotuješ na Japonsko. Tam nas bodo čakale težke tekme in zahtevna naloga. Na vsake tekmice se bo potrebno dobro pripraviti in nato prikazati največ, česar bomo sposobne. Želja in cilj je, da se prebijemo v drugi del svetovnega prvenstva."




SPORED PRIPRAVLJALNIH TEKEM (Tokio, Japonska):


Četrtek, 21. november 2019, ob 21.15 (13.15 SLO):
JAPONSKA : SLOVENIJA 


Sobota, 23. november 2019, ob 17.30 (9.30 SLO):
SLOVENIJA : BRAZILIJA


Nedelja, 24. november 2019, ob 20.00 (12.00 SLO):
SLOVENIJA : FRANCIJA




SPORED TEKEM SVETOVNEGA PRVENSTVA – SKUPINA A (Kumamoto, Japonska):

Sobota, 30. novembra 2019, ob 18.00 (10.00 SLO):
SLOVENIJA : NIZOZEMSKA


Ponedeljek, 2. decembra 2019, ob 20.30 (12.30 SLO):
SLOVENIJA : NORVEŠKA


Torek, 3. decembra 2019, ob 18.00 (10.00 SLO):
SLOVENIJA : ANGOLA


Četrtek, 5. decembra 2019, ob 15.00 (7.00 SLO):
SLOVENIJA : KUBA


Petek, 6. decembra 2019, ob 15.00 (7.00 SLO):
SLOVENIJA : SRBIJA




SEZNAM VABLJENIH IGRALK:

Igralka Igralno mesto Klub Nastopi Goli
Branka Zec vratarka Frisch auf Göppingen (NEM) 62 0
Amra Pandžić vratarka Kastamonu Belediyesi (TUR) 45 0
Maja Vojnovič vratarka RK Krim Mercator 21 0
Polona Barič levo krilo RK Krim Mercator 27 40
Maja Svetik levo krilo ŽRK Mlinotest Ajdovščina 7 10
Tjaša Stanko leva zunanja Podravka Vegeta (HRV) 53 220
Ana Abina leva zunanja ŽRK Krka 35 27
Nina Zulič srednja zunanja RK Krim Mercator 37 84
Hana Vučko zunanja RK Krim Mercator 20 17
Nina Žabjek srednja zunanja RK Krim Mercator 20 19
Anika Strnad zunanja RK Zelene doline Žalec 5 6
Ana Gros desna zunanja Brest Bretagne Handball (FRA) 107 500
Jasmina Pišek desno krilo ŽRK Z'dežele 10 11
Aneja Beganović krožna napadalka Nantes (FRA) 32 53
Teja Ferfolja krožna napadalka PAOK (GRČ) 63 47
Nataša Ljepoja krožna napadalka RK Krim Mercator 16 9
Tina Valentina Klemenčič krožna napadalka RK Krim Mercator 1 4
STROKOVNI ŠTAB:
Član Vloga
Uroš Bregar selektor
Salvador Kranjčič pomočnik selektorja
Branka Jovanović trenerka vratark
Tomaž Skledar fizioterapevt
Andraž Smolej fizioterapevt
Gregor Sobočan trener za telesno pripravo
Grega Karpan videoanalitik
dr. Tomi Kunej zdravnik
Mateja Kavčič tehnični vodja
Goran Cvijić generalni sekretar RZS
Anja Frešer vodja reprezentance