2. 12. 2019

Dober prvi polčas premalo za novo presenečenje

Na drugi tekmi svetovnega prvenstva na Japonskem je slovenska ženska članska reprezentanca morala priznati premoč tekmicam. Favorizirane Norvežanke, ki na mundialu branijo srebrno odličje, so bile po izenačenem prvem polčasu, v katerem so večino časa pobudo držale Slovenke, na koncu boljše s 36:20.

Slovenija je doživela prvi poraz na letošnjem mundialu v Aziji. Po senzacionalni sobotni zmagi nad rokometno velesilo iz Nizozemske je danes moral priznati premoč še eni imenitni izbrani vrsti, prave in najbolj usodne tekme v skupinskem delu pa so šele pred njo. Prva bo na sporedu že v torek, ko se bo ob 10. uri pomerila z Angolo. Po dnevu premora jo nato v četrtek čaka Angola, v petek pa še Srbija.

Slovenske rokometašice so v uvodnih dveh minutah resda prejele dva gola iz nasprotnih napadov, v nadaljevanju pa zaigrale naravnost sijajno in po golih Polone Barič in Ane Gros v sedmi minuti ujele tekmice, vmes je tudi vratarka Amra Pandžić nanizala nekaj bravuroznih obramb.

A "rapsodija v modrem" slovenskih rokometašic se ni končala. S sijajno obrambo in na krilih v napadu izjemno razpoložene Grosove so povsem zasenčile imenitne tekmice na nasprotni strani igrišča in jim v 12. minuti ušle na tri gole (6:3).

Norveški selektor Thorir Hergeirsson je nemudoma zahteval minuto odmora, a tudi po njej so na parketu kraljevale slovenske rokometašice, predvsem Grosova, ki je v uvodnih trinajstih minutah brez zgrešenega strela dosegla kar pet od skupno sedmih slovenskih golov.

Izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja v nadaljevanju niso bile več tako udarne, tu in tam so naredile tudi kakšno napako več, a grešile so tudi dvakratne olimpijske, trikratne svetovne in sedemkratne evropske prvakinje.

Slovenske rokometašice so imenitne Norvežanke imele v svoji oblasti do 26. minute, po izenačenju na 11:11 pa je tudi slovenska klop zahtevala prvo minuto odmora. Do konca polčasa se je v Kumamotu odvijal izenačen boj, na veliki odmor pa so se Slovenke odpravile z najmanjšim možnim zaostankom (12:13).

Bregarjeve izbranke po obetavnem prvem polčasu v drugem niso bile kos Norvežankam. Slovenska igra je v uvodnih desetih minutah dobesedno "razpadla", grobe in verižne napake pa so Norvežanke, ki so zaigrale hitro, enostavno in učinkovito, s pridom izkoristile in jim v 38. minuti ušle na šest golov (14:20).

Slovenkam je bilo jasno, da nimajo realnih možnosti za uspeh in malce "potegnile ročno zavoro". Bregar je v končnici tekme odpočil svoje "prvokategornice", ki so hranile moči za veliko usodnejše zadnje tri obračune v skupinskem delu v Kumamotu, in v ogenj potisnil "slovensko rokometno pomlad", ki si je največji primanjkljaj priigrala v 59. minuti, ko so Slovenke zaostale za 17 golov (19:36).

V slovenski izbrani vrsti je blestela Grosova. Ostrostrelka francoskega Bresta je dosegla devet od skupno 20 slovenskih golov, po tri zadetke so prispevale Tjaša Stanko, Nina Zulić in Maja Svetik.

Uroš Bregar, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
"Razlika je na koncu previsoka, a lahko rečem, da smo po dolgem, dolgem času z Norveško 40 minut igrali enakovredno. Ko sem uvidel, da bomo proti tekmicam težko dosegli kakšno točko, sem se s težavo odločil, da iz polja pokličem vse glavne igralke. Priložnost sem dal mlajših dekletom, ki pa so jo zelo slabo izkoristila. V napadu smo napravili veliko tehničnih napak, po katerih so Norvežanke na lahek način dosegale zadetke iz nasprotnih napadov. Sedaj smo v naših mislih že na preizkusu z Angolo. S to tekmo se za nas prvenstvo nekako šele začenja. Čaka nas zahteven obračun z neugodnimi tekmicami, ki jih dobro poznamo. Če želimo napredovati v drugi krog svetovnega prvenstva, si spodrsljaja ne smemo privoščiti."

SP ZA ŽENSKE 2019 (Kumamoto, Japonska):
Skupina A, 2. krog, ponedeljek, 2. decembra:
SLOVENIJA : NORVEŠKA 20:36 (12:13)
Slovenija:
Zec, Klemenčič, Gros 9 (2), Žabljek, Stanko 3, Abina 1, Barič 1, Ferfolja, Vojnovič, Ljepoja, Zulič 3, Pišek, Pandžić, Vučko, Svetik 3, Beganović.

KUBA : SRBIJA 27:46

ANGOLA : NIZOZEMSKA 28:35
LESTVICA SKUPINE A:
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 Norveška 2 2 0 0 83:36 47 4
2 Srbija 2 2 0 0 78:52 26 4
3 Nizozemska 2 1 0 1 61:60 1 2
4 Slovenija 2 1 0 1 52:62 -10 2
5 Angola 2 0 0 2 53:67 -14 0
6 Kuba 2 0 0 2 43:93 -50 0
PREOSTALE TEKME:
3. krog, torek, 3. decembra, ob 18.00 (10.00 SLO):
SLOVENIJA : ANGOLA

4. krog, četrtek, 5. decembra, ob 15.00 (7.00 SLO):
SLOVENIJA : KUBA

5. krog, petek, 6. decembra, ob 15.00 (7.00 SLO):
SLOVENIJA : SRBIJA

Prenos vseh tekem bo mogoče spremljati na Šport TV in Youtube kanalu IHF.
ŽE ODIGRANO:
1. krog, sobota, 30. novembra:
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA 26:32 (14:15)
Slovenija:
 Zec, Klemenčič, Gros 7, Žabjek 1, Stanko 12, Abina, Barič 5, Ferfolja 1, Vojnovič, Ljepoja 1, Zulič 4, Pišek, Pandžić (15 obramb), Vučko, Svetik 1, Beganović.

SRBIJA : ANGOLA 32:25

NORVEŠKA : KUBA 47:16
SLOVENSKA ŽENSKA ČLANSKA REPREZENTANCA:
Igralka Igralno mesto Klub Nastopi Goli
Branka Jovanović trenerka vratark
Tomaž Skledar fizioterapevt
Andraž Smolej fizioterapevt
Gregor Sobočan trener za telesno pripravo
Grega Karpan videoanalitik
dr. Tomi Kunej zdravnik