6. 12. 2019

Urbič: "igranje za reprezentanco ni dolg, vendar čast ter privilegij, ki ga ni deležen vsak!"

Rokometni navdušenci ste za najboljšega igralca 12. kroga izbrali Žigo Urbiča. Vratar novomeške Krke je k zmagi svoje ekipe v Mariboru (26:23) prispeval 17 obramb. V spodnjih vrsticah je 22-letni čuvaj mreže odgovoril na nekaj vprašanj, izmed katerih ste mu jih na Instagram profilu lige NLB nekaj zastavili tudi navijači.


Starost: 22 let
Višina: 190 cm
Teža: 92 kg
Nekdanji klub: RK Trimo Trebnje


Kako dolgo že treniraš rokomet, kakšni so bili tvoji začetki? 
Rokomet treniram od 6. razreda osnovne šole, saj sem pred tem treniral še alpsko smučanje ter nogomet. V rokomet so me takrat zvabili prijatelji. Od začetka nisem imel namena, da bi se z njim ukvarjal, vendar sem se s časoma zaljubil v ta šport.

Tvoj največji dosežek do sedaj? 
Dosežek, ki bi ga izpostavil je 1. mesto na olimpijskih igrah mladih, takrat s kadetsko reprezentanco Slovenije. Od tu tudi izvira moja miselnost, da igranje za reprezentanco ni dolg, vendar čast ter privilegij, ki ga ni deležen vsak. 

Kateri nasvet trenerja, ki si ga dobil, je nepogrešljiv?
Točno določenega nasveta nimam se pa držim tega, da lahko uspeš samo takrat ko verjameš in delaš za tisto kar si želiš.

Katero tekmo do sedaj si si najbolj zapomnil in zakaj? 
V mislih imam prve minute na parketu za člansko kategorijo v Trebnjem. Takrat smo igrali prijateljsko tekmo proti Vardarju, trener mi je tedaj namenil pet minut in takrat sem se razveselil svoje prve obrambe.

Katera je tvoja najljubša računalniška igrica iz otroštva in zakaj?
Zagotovo je to Call of Duty. Med počitnicami smo jo s prijatelji preigrali nenormalno veliko.

Kdo je tvoja največja motivacija?
Moja punca. Tudi ko mi zadeve ne gredo najbolje od rok, se veliko pogovarjava. Tako mi pomaga, da se vrnem v pravo pripravljenost. Tu so seveda tudi starši, ki me podpirajo pri vsem, kar počnem.

Kako se sproščaš pred tekmo?
Morda nekoliko nenavadno. Ko pride dan tekme, si želim rokomet povsem odmisliti. Šele ko se odpravim na tekmo, postanem osredotočen na njo in odmislim vse druge stvari.

Kako ti je sodelovati s trenerjem, pri katerem si že treniral?
Z Romanom Zarabcem sva sodelovala že v Trebnjem. Večjih težav nimam.

Kdo ti je dal najboljši nasvet, ki se tiče osredotočenosti pred tekmo?
Nasveta od točno določene osebe nimam, imam pa svoje tehnike, ki mi ugajajo.

Kdo je tvoj vzornik?
Že od malega je to Thierry Omeyer.

Kako se počutiš v dresu Krke?
Odlično! Posebej všeč mi je to, da je jedro ekipe sestavljeno iz mladih igralcev.

V kateri evropski klub bi šel najraje igrat?
Že od nekdaj si želim zaigrati v Ligi prvakov ter v eni izmed najmočnejših lig na svetu, nemški ali francoski. Če bi se moral odločiti za klub, bi bila to Kiel ali Barcelona.

Kakšen nasvet bi dal mladim, ki se spoznavajo z rokometom? 
Mislim, da je pri vsakem športu ali kakšni drugi aktivnosti velja, da je 10 odstotkov talenta in 90 odstotkov dela, ki ga je posameznik pripravljen vložiti v to, da mu na začrtani poti uspe. Poleg tega te mora to, kar delaš, veseliti, sicer nikoli ne vložimo maksimuma. Vsega kar se lotimo, nam da neko znanje, izkušnje in nenazadnje tudi prijatelje in nova poznanstva, ki nam omogočajo osebnostni razvoj. Vse to nas do doseganja vodi tako v športu kot tudi zasebnem življenju.