9. 1. 2020

Za uvod Eura proti Poljakom

Slovenski rokometaši so sinoči malo pred polnočjo srečno prispeli v Göteborg, eno od šestih prizorišč letošnjega evropskega prvenstva na Švedskem, Norveškem in v Avstriji. V četrtek zvečer se bodo prvič spoznali tudi z dvorano Scandinavium, kjer jih dan za tem ob 18.15 čaka uvodna preizkušnja s Poljaki. Tekmo bo v živo prenašala TV Slovenija 2.


Izbrana vrsta pod vodstvom novega selektorja Ljubomira Vranješa je v Zrečah v kratkem pripravljalnem obdobju delala z veliko vnemo. Vmes je odigrala pripravljalni tekmi, na kateri je suvereno opravila z Makedonci in Črnogorci. Toda pravi zrelostni preizkusi so šele pred njo. Slovenci najprej želijo uspešno opraviti s tekmovanjem v skupini F, ki jo bo gostil Göteborg ter se prek Poljakov, Švedov in Švicarjev prebiti v drugi del tekmovanja v Malmöju. Tja se bosta prebili najboljši izbrani vrsti, ki se bosta nato pomerili z dvema najboljšima reprezentancama iz skupine D (Francija, Norveška, Portugalska in BiH) ter skupine E (Danska, Madžarska, Islandija in Rusija).


Poljska, prva tekmica Slovenije v Skandinaviji, se je pred leti poslovila od svojega zlatega rokometnega rodu, a tudi njihovi nasledniki zahtevajo temeljito pripravo. Nekateri poljski igralci branijo barve najmočnejših evropskih klubov - Kamil Syprzak je član slovitega PSG-ja, Piotr Chrapkowski nemškega Magdeburga, mnogi igrajo za najmočnejša poljska kluba Vive Kielce in Wislo Plock, člana elitne lige prvakov.


Petkovi tekmeci fantov izpod Alp so v prvih dneh novega leta odigrali tri pripravljalne preizkuse. V španski provinci Cantabria so nastopili na mednarodnem turnirju in izgubili vse tri tekme. Rusi so bili boljši s 30:25, Španci s 35:31, Portugalska pa s 34:27.


Poljski selektor Patryk Rombel je v Skandinavijo popeljal 17 igralcev, šestnajsterica za uvodno tekmo pa bo znana po četrtkovem večernem tehničnem sestanku. Tedaj bo svojo odločitev sporočil tudi slovenski selektor Ljubomir Vranješ, ki je na sever Evrope pripotoval z 18 igralci. Tekom prvega dela tekmovanja bosta nato oba selektorja lahko segla po dveh menjavah. Do dveh bosta upravičena tudi v morebitnem drugem delu ter končnici.


Za uvodni nastop v slovenski izbrani vrsti na Švedskem kandidirajo krožni napadalci Blaž Blagotinšek, Kristjan Horžen in Igor Žabić, zunanji igralci Dean Bombač, Nejc Cehte, Jure Dolenec, Nik Henigman, Vid Kavtičnik, Borut Mačkovšek, Rok Ovniček in Miha Zarabec, krila Darko Cingesar, Blaž Janc, Tilen Kodrin, Gašper Marguč in Mario Šoštarić ter vratarja Klemen Ferlin in Urh Kastelic.


Poljaki bodo letos devetič v svoji zgodovini nastopili na prvenstvu stare celine. Prvič so na njem nastopili leta 2002, ko je le-tega prav tako - tedaj v samostojni organizaciji - gostila Švedska. Za tem so zbrali še sedem zaporednih nastopov, medtem ko se na sklepni del tekmovanja pred dvema letoma na Hrvaško niso prebili. Najboljšo uvrstitev je Poljska na evropskih prvenstvih zabeležila leta 2010 v Avstriji, ko je bila četrta.


Slovenija se bo v drugem krogu v nedeljo, 12. januarja, pomerila s Švedsko, v torek, 14. januarja, pa s Švico. Obe tekmi se bosta pričeli ob 18.15.


Ljubomir Vranješ, selektor Slovenije:
"Evropsko prvenstvo želimo začeti dobro, s polno energije. Na tribunah pričakujem precej slovenskih navijačev. Z ekipo bomo skušali poskrbeti, da bo Poljakom na igrišču kar najtežje. Napram tekmecem pri naših fantih od prve minute želim videti večjo voljo in željo po zmagi."


Vid Kavtičnik, kapetan slovenske reprezentance:
"Vsi že komaj čakamo, da se tekmovanje začne. Napetost se stopnjuje. Že na uvodni tekmi želimo to sprostiti, zaigrati tako kot je potrebno in se na koncu veseliti. Na Švedsko smo prišli, da doživimo nove sanje. Prepričan sem, da je naša ekipa tega sposobna, bomo pa videli v kakšni meri. Na začetek smo pripravljeni, veliko stvari bo odvisnih od nas."


Igor Žabić, slovenski reprezentant:
"Zaradi poškodb v reprezentanci Poljske manjka nekaj igralcev, a to ne zmanjšuje njihove kakovosti. Prvi tekmeci nekaj časa niso bili na velikem tekmovanju, zato se bodo na veliko sceno želeli vrniti v čim lepši luči. Zagotovo si bodo želeli zmage, a tudi mi imamo svoje računice."

RAZPORED TEKEM NA EP:

PRVI DEL, SKUPINA F (GÖTEBORG, ŠVEDSKA):

1. kolo, petek, 10. januarja, ob 18.15:
SLOVENIJA : POLJSKA (prenos na TV Slovenija 2)


2. kolo, nedelja, 12. januarja, ob 18.15:
ŠVEDSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)


3. kolo, torek, 14. januarja, ob 18.15:
ŠVICA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)

SEZNAM POTNIKOV NA EP:
Igralec Igralno mesto Višina Teža Rojen Klub
Blaž Blagotinšek krožni napadalec 202 cm 120 kg 1994 Telekom Veszprem (MAD)
Dean Bombač srednji zunanji 190 cm 95 kg 1989 Pick Szeged (MAD)
Nejc Cehte desni zunanji 196 cm 96 kg 1992 TSV Hannover (NEM)
Darko Cingesar levo krilo 187 cm 96 kg 1990 AIX (FRA)
Jure Dolenec desni zunanji 191 cm 95 kg 1988 FC Barcelona (ŠPA)
Klemen Ferlin vratar 191 cm 99 kg 1989 Celje Pivovarna Laško
Nik Henigman levi zunanji 200 cm 100 kg 1995 Pick Szeged (MAD)
Kristjan Horžen krožni napadalec 192 cm 98 kg 1999 Celje Pivovarna Laško
Blaž Janc desno krilo 187 cm 87 kg 1996 PGE VIVE Kielce (POL)
Urh Kastelic vratar 201 cm 105 kg 1996 FRISCH auf Göppingen (NEM)
Vid Kavtičnik desni zunanji 191 cm 90 kg 1984 AIX (FRA)
Tilen Kodrin levo krilo 192 cm 89 kg 1994 Celje Pivovarna Laško
Borut Mačkovšek levi zunanji 203 cm 100 kg 1992 Telekom Veszprem (MAD)
Gašper Marguč desno krilo 181 cm 84 kg 1990 Telekom Veszprem (MAD)
Rok Ovniček srednji zunanji 184 cm 82 kg 1995 Nantes (FRA)
Mario Šoštarić desno krilo 193 cm 92 kg 1992 Pick Szeged (MAD)
Miha Zarabec srednji zunanji 177 cm 77 kg 1991 THW Kiel (NEM)
Igor Žabić krožni napadalec 201 cm 110 kg 1992 Orlen Wisla Plock (POL)
STROKOVNI ŠTAB:
Član Vloga
Ljubomir Vranješ selektor
Uroš Zorman pomočnik selektorja
Primož Pori trener za telesno pripravo
Aleš Anžič trener vratarjev
Uroš Mohorič direktor reprezentance
Sašo Djurič zdravnik
Žan Rant Roos maser
Rudi Slobodnik maser
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Tim Butkovec videoanalitik
Goran Cvijić generalni sekretar
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi