11. 1. 2020

V nedeljo proti favoriziranim gostiteljem Švedom

Slovenska reprezentanca je evropsko prvenstvo začela z zmago proti Poljakom, po dnevu premora pa jih že v nedeljo v Göteborgu čakajo eni izmed treh letošnjih gostiteljev, Švedi. Tekma proti favoritom skupine F in enim izmed najresnejših kandidatov za odličja se bo areni Scandinavium začela ob 18.15. V živo jo bo mogoče spremljati na TV Slovenija 2.

Izbranci selektorja Ljubomira Vranješa so že arhivirali petkovo tekmo proti Poljakom. Na njej niso blesteli, predvsem velike vrzeli pokazali v napadu, medtem ko je bila obramba na zadovoljivo visoki ravni. A najbolj pomembno je, da je po zmagi s 26:23 Slovenija osvojila prvi par točk in se približala prvemu cilju - preboju v drugi del tekmovanja. Pot do Malmöja bo še precej zavita, več pa bo jasnega v nedeljo zvečer po tekmah drugega kola prvega dela prvenstva stare celine.

Skandinavci so sicer svoje mišice pokazali že na prvi tekmi in zanesljivo premagali Švicarje s 34:21. Odločilno razliko so si priigrali že kmalu po uvodu obračuna. Mrežo tekmecev so rešetali iz bliskovitih nasprotnih napadov in že pred iztekom 15. minute vodili z 11:5. V švedskem dresu so bili na koncu s po šestimi goli najuspešnejši Jerry Tollbring, Andreas Nilson in Kim Ekdahl du Ruetz.

Švedska je sicer najuspešnejših reprezentanc v zgodovini evropskih prvenstev. Med lotoma 1994 in 2002 se je štirikrat povzpela na sam vrh, po dolgih letih suše brez odličja pa bila blizu novi zlati medalji pred dvema letoma na Hrvaškem. Tedaj so jim v finalu račune prekrižali Španci.

Pred dvobojem s Švedi je v slovenski tabor nekaj negotovosti vnesla poškodba desne roke Darka Cingesarja na uvodni tekmi proti Poljakom. Podrobnejše preiskave so pokazale, da na srečo ne gre za hujšo obliko, reprezentančna zdravniška in fizioterapevtska služba pa se trudita po najboljših močeh, da levokrilnega igralca čim hitreje usposobita za igro.

Najbolj čustveno bo nedeljsko tekmo z gostitelji bržkone doživljal švedski strokovnjak na slovenski klopi Vranješ. Dvorana, ki sprejme okoli 12 tisoč gledalcev, je praktično razprodana, zato njegove izbrance zagotovo čaka peklensko vzdušje. A tudi Slovenci imajo svojo podporo s tribun. Že v petek so se združeni navijači izkazali z glasno podporo in pomagali svojim rokometnim ljubljencem do želenega uspeha.

Ljubomir Vranšeš, selektor slovenske reprezentance:
"Občutki pred nedeljsko tekmo so zelo čudni. Za Švedsko sem igral dvanajst let in z njo dosegel velike uspehe, zdaj pa bom na nasprotni strani igrišča. Ne glede na vse bomo igrali na zmago. Švedska ekipa igra zelo dobro v obrambi in ima dva izjemna vratarja, ob tem pa je izjemno nevarna iz bliskovitih (pol) nasprotnih napadov. V napadu bomo morali zaradi tega igrati zelo pametno, previdno in preudarno, v nasprotnem primeru nas bodo gostitelji takoj kaznovali."

Tilen Kodrin, slovenski reprezentant:
"Na tej tekmi bom dal vse od sebe in jo skušal oddelati na najboljši možni način. Švedi so se na prvi tekmi proti Švicarjem pokazali v lepi luči, predvsem v obrambi in v nasprotnih napadih. Prvih pet ali šest uvodih golov so dosegli po bliskovitih akcijah. Na nedeljski tekmi bomo morali v napadu zelo paziti žogo in akcije zaključevati po izdelanih akcijah, pa tudi naša obramba bo morala biti na zelo visoki ravni."

Klemen Ferlin, slovenski reprezentant:
"Na prvi tekmi je imela Švedska odlično vzdušje na tribunah, na parketu pa je igrala odlično obrambo. Hitro si je priigrala potrebno prednost in tako premagala Švicarje. Švedi so odlična ekipa, ki tudi sicer igra odlično v obrambi, svoje dodata tudi dva svetovno znana vratarja. Čaka nas težka naloga."

EVROPSKO PRVENSTVO 2020:

PRVI DEL, SKUPINA F (GÖTEBORG, ŠVEDSKA):

2. kolo, nedelja, 12. januarja, ob 18.15:

ŠVEDSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)

Ob 16.00:
ŠVICA : POLJSKA

LESTVICA SKUPINE F:
Reprezentanca Tekme Zmaga Remi Poraz Goli Razlika Točke
1 Švedska 1 1 0 0 34:21 13 2
2 Slovenija 1 1 0 0 26:23 3 2
3 Poljska 1 0 0 1 23:26 -3 0
4 Švica 1 0 0 1 21:34 -13 0