12. 1. 2020

Jeklena obramba Slovencev na kolena spravila Švede

Slovenska moška članska rokometna reprezentanca je na pragu napredovanja v drugi del evropskega prvenstva. V drugem kolu prvega dela tekmovanja je v Göteborgu na kolena spravila gostitelje Švede, od katerih je bila po zaslugi izjemne igre v obrambi boljša z 21:19.


Izbranci švedskega strokovnjaka na slovenski klopi Ljubomirja Vranješa so poti v Malmö izjemno blizu. To bi si zagotovili že z osvojeno točko na torkovi zadnji tekmi s Švicarji, ki se bo začela ob 18.15. V primeru poraza ter ob zmagi Švedske nad Poljsko bi imele Slovenija, Švedska in Švica enako število točk, tako da bi o napredovanju odločala razlika med danimi in prejetimi zadetki na medsebojnih tekmah.


Uvertura pred današnjo osrednjo tekmo v Scandinaviumu je bila izjemna, skoraj 12.000 gledalcev je najprej z velikimi ovacijami pozdravilo Vranješa. Nato je pri igranju državnih himen slovenski selektor ponosno zapel švedsko himno, za člana legendarne švedske rokometne zasedbe "Bengan Boys", ki je prevladovala konec devetdesetih let minulega in v začetku tega stoletja - Švedska je v tem obdobju štirikrat slavila na evropskih in enkrat na svetovnem prvenstvu ter osvojila tri srebrna odličja na olimpijskih igrah -, pa je bilo po tem lepem dejanju konec patriotizma.


Vranješ je v prvo postavo uvrstil vratarja Klemna Ferlina, krilnega igralca Blaža Janca, zunanje položaje so zasedli Dean Bombač, Jure Dolenec in Borut Mačkovšek, mesto krožnega Blaž Blagotinšek, medtem ko je zunanji igralec Nik Henigman v napadu igral na levem krilu, tako kot občasno pri Picku iz Szegeda.


Vranješeva taktična zamisel je delovala in bila učinkovita med celotno tekmo. Obramba 6-0 je bila na najvišji možni ravni, igra v napadu pa premišljena in preudarna. Tehničnih napak, ki so bile rak rana na uvodni tekmi pred dvema dnevoma proti Poljski, praktično ni bilo, zavoljo tega so izostali tudi bliskoviti švedski nasprotni napadi, bržkone najmočnejše orožje domačih rokometašev.


V prvi polovici je bila tekma bolj podobna "šahiranju", bolj drzne in zvite poteze pa so imeli slovenski rokometaši, ki so med 18. in 23. minuto z goli Blagotinška, Ferlina prek celega igrišča in Bombača s sedemmetrovke povedli z 9:6.


V končnici so malenkostno popustili in gostiteljem dovolili, da so se jim v 26. minuti približali na gol zaostanka (9:8), najmanjša možna prednost je bila tudi ob odhodu na veliki odmor (10:9).


V drugem polčasu se je nadaljeval taktični boj za vsak košček igrišča. Slovenski rokometaši so resda težko prebijali domači obrambni blok, a podobne težave so imeli tudi Švedi s slovensko obrambo.


V 37. minuti so jih Švedi ujeli in izenačili na 11:11, a Vranješevi fantje niso obupali, po golih Henigmana in Bombača so v 44. minuti znova vodili za dva gola (15:13). V končnici dvoboja so zaigrali zelo zrelo in odgovorno, Švede vselej imeli pod rezultatskim nadzorom.


Švedi so pritiskali z vsemi silami, a Slovenci so zdržali vse njihove napade. V zadnji minuti so imeli gol prednosti in napad. V njem je Bombač izsilil sedemmetrovko, neusmiljen izvajalec pa je bil Dolenec za končno zmago z 21:19.


V slovenski reprezentanci je bil na današnji tekmi najbolj učinkovit Dolenec s sedmimi goli, Bombač, ki je bil izbran za najboljšega posameznika tekme, je prispeval pet zadetkov. V vratih se je znova z nekaj fantastičnimi posredovanji izkazal Ferlin, ki je skupno ubranil 11 strelov oziroma bil 37-odstotno uspešen.


Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
"Počutim se odlično, predvsem zaradi predstave mojih varovancev, ki so si zaslužili zmago. Igrali so zelo dobro, dihali drug za drugega in dostojno zastopali barve svoje države. Kar dlake mi gredo pokonci! Tudi zame je bila tekma zelo čustvena, predvsem zaradi toplega in srčnega sprejema mojih rojakov v Scandinaviumu. A vedno bom delal po svojih najboljših močeh in pomagal svojim varovancem, ki so zdaj Slovenci!"


Dean Bombač, slovenski reprezentant:
"Danes smo pokazali, da smo veliki! V ekipi imamo deset ali enajst igralcev iz najboljših evropskih klubov, ki so navajeni tovrstnih tekem. Lepo je, ko zmagaš na gostujočem igrišču pred 12.000 gledalci in greš dobre volje v slačilnico."

EVROPSKO PRVENSTVO 2020:

PRVI DEL, SKUPINA F (GÖTEBORG, ŠVEDSKA):


2. kolo, nedelja, 12. januarja:

ŠVEDSKA : SLOVENIJA 19:21 (9:10)

Švedska: Palicka, Appelgren, Darj 1, Henningsson, Tollbring 2 (1), Pettersson 2, Jeppsson, Pellas, Gottfridsson 5, Arnesson 1, A. Nilsson 3, Nielsen, Ekdahl du Rietz 3, Chrintz, L. Nilsson 2.
Slovenija: Ferlin 1 (11 obramb), Kastelic, Blagotinšek 2, Henigman 1, Janc 2, Dolenec 7 (1), Cingesar, Cehte, Kodrin, Zarabec, Šoštarič, Horžen, Žabić, Ovniček, Bombač 5  (1), Mačkovšek 3.


ŠVICA : POLJSKA 31:24

LESTVICA SKUPINE F:
Reprezentanca Tekme Zmaga Remi Poraz Goli Razlika Točke
1 Slovenija 2 2 0 0 34:21 11 4
2 Švedska 2 1 0 1 57:47 10 2
3 Švica 2 1 0 1 19:21 -10 2
4 Poljska 2 0 0 2 0:0 -6 0
3. kolo, torek, 14. januarja:

ŠVICA : SLOVENIJA 


Ob 20.30:
POLJSKA : ŠVEDSKA 

Že odigrano, 1. kolo, petek, 10. januarja:
SLOVENIJA : POLJSKA 26:23 (13:11)

VEČ O TEKMI


ŠVEDSKA : ŠVICA 34:21 (20:13)