31. 1. 2020

Trebanjci zadržali četrto mesto, vzpon Korošcev

S petkovima tekmama se je začel 16. krog Lige NLB. Trimo Trebnje je uspel odbiti vse napade Dobove (27:23) in se zadržal na četrtem mestu lestvice, po zmagi nad Urbanscape Loko pa je vzpon uspel Slovenj Gradcu 2011 (30:26).

Glavnina preostalih tekem bo na sporedu v soboto, zadnji obračun kroga med Koprom in Gorenjem Velenjem pa bo na sporedu v nedeljo.

LIGA NLB, 16. KROG:

Petek, 31. januarja:
RK TRIMO TREBNJE : MRD DOBOVA 27:23 (13:11)
Cirar 10 (3), Dobovičnik 8; Bura 6 (1), Jezernik 5.

Igralec tekme: Anže Dobovičnik 

Trebanjci so po skoraj dvomesečnem premoru zavoljo evropskega prvenstva na Švedskem in Norveškem ter v Avstriji v osrednji tekmi zgornjega dela lestvice premagali tekmece iz Dobove, po današnji medsebojni tekmi pa so se utrdili na četrtem mestu in imajo štiri točke prednosti pred osmoljenci drevišnjega medsebojnega dvoboja.
Prvi polčas je minil v izenačeni in enakovredni predstavi, v drugi polovici tekme pa so na trebanjskem parketu zagospodarili domači rokometaši in si v 49. minuti priigrali sedem golov prednosti (24:17).
Lepe zaloge v golih v končnici dvoboja niso zapravili, tekmece iz Posavja so vseskozi držali na varni razdalji in zanesljivo prišli do desete zmage v državnem prvenstvu.
V domači ekipi sta bila najbolj učinkovita Gal Cirar z desetimi in Anže Dobovičnik z osmimi goli, v gostujoči pa Lucian Bura s šestimi in Teo Jezernik s petimi zadetki.
Trebanjska ekipa bo v prihodnjem krogu gostovala v Škofji Loki, zasedba iz Dobove pa bo gostila Butan plin Izola. Obe tekmi bosta v soboto, 8. februarja.

IZJAVA PO TEKMI:

Anže Dobovičnik, rokometaš RK Trimo Trebnje:
"Za nami je zelo težka in pomembna tekma za utrditev četrtega mesta na lestvici. Vesel sem, da smo jo dobro odigrali, tudi brez dveh nosilcev naše igre, in jo mirno pripeljali do zaključka. Letošnji del prvenstva smo uspešno začeli, vendar nas čaka v nadaljevanju še veliko dela in truda za uresničitev naših ciljev."

Tilen Leben, rokometaš MRD Dobova:
“Tekma je bila, kot smo pričakovali. Zavedali smo se, da bodo odločale malenkosti in prav to je na koncu naredilo razliko v prid domačinov. Žal danes samo borba in velika želja sta bili dovolj, zato je na nas, da dvignemo glave in se že povsem osredotočimo na naslednjega tekmeca!”


RK SLOVENJ GRADEC 2011 : RD URBANSCAPE LOKA 30:26 (13:14)
Galendža in Pajt (2) po 6; Jamnik 7 (4), Atanasov 5.

Igralec tekme: Domen Ošlovnik.

Korošci so dosegli peto zmago v državnem prvenstvu in po nepopolnem krogu napredovali na osmo mesto, Škofjeločani ostajajo na desetem mestu prvenstvene lestvice.
Sprva je kazalo na zmago škofjeloških rokometašev, ki so si v 39. minuti priigrali tri tri gole prednosti (19:16). A nato so gostitelji strnili svoje vrste, dve minuti kasneje po golih Roka Cvetka in Domna Ošlovnika tekmo postavili v začetno izhodišče, ista igralca pa sta v 44. minuti povišala na 21:19.
Korošci v končnici dvoboja niso popustili, njihova prednost je vseskozi znaša od dveh do štirih golov, na koncu so povsem zasluženo osvojili novi točki.
V domači ekipi sta bila strelsko najbolj razpoložena Aleksandar Glendža in Kenan Pajt s po šestimi goli, enega več je pri gostujoči dosegel Grega Jamnik.
Zasedba iz Slovenj Gradca bo v prihodnjem krogu gostovala v Novem mestu, škofjeloška pa bo gostila trebanjski Trimo. Obe tekmi bosta v soboto, 8. februarja.

IZJAVI PO TEKMI:

Sebastjan Sovič, trener RK Slovenj Gradec 2011:
"Komaj smo čakali nadaljevanje tekmovanja, saj so bile priprave kar dolge. Fantje so bili že nestrpni, videlo se je, da so tudi na terenu želeli prikazati to, kar smo trenirali. Moram jim čestitati za disciplinirano predstavo. Ve se, da je bilo v igri ogromno, to je bila borba z neposrednim tekmecem za obstanek. Urbanscape Loka igra zelo dober rokomet, njeni igralci so vztrajni, uigrani, borbeni in bilo je zelo težko. Res je, da smo zaostajali, ampak že pred tekmo smo se z fanti pogovarjali, da je najbolj pomembno, da ostanemo v stiku s tekmeci do zadnjih 10 minut. To nam je uspelo, preostali del smo nato igrali res dobro. Držali smo žogo in rotirali, ter zadeli te neovirane strele, ki jih mogoče v prvem polčasu nismo uspeli realizirati. Poleg tega se je razigral med vratnicama izjemni Ošlovnik in to je bila še pika na i. Izjemno sem vesel zaradi naših navijačev, ki so spet prišli v polnem številu."

Robert Beguš, trener RD Urbanscape Loka:
"Malo smo razočarani, pričakovali smo veliko več. V obrambi je bilo nekaj napak, načeloma pa so se moji igralci dobro borili. Bolj kot vse ostalo pa me motijo neizdelani, polovični streli, ki na koncu končajo v rokah ali nogah vratarja. Na koncu smo nekoliko padli v telesni pripravljenosti, čeprav se mi zdi, da smo dobro pripravljeni. Zdaj gremo naprej, treba je trenirati in popraviti te napake. Ogledali si bomo, kaj je izvor tega in se pripravili na naslednjo tekmo."

Sobota, 1. februarja, ob 18.00:
RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO : RK MARIBOR BRANIK

IZJAVI PRED TEKMO:

Tomaž Ocvirk, trener RK Celje Pivovarna Laško:
"Komaj čakamo nadaljevanje, tudi reprezentanti, ki so se vrnili, so s sabo prinesli pozitivno energijo, a pozna se nam, da še nismo uigrani. Fantje se morajo namreč znova navaditi na naš sistem igre in to ne gre preko noči, zato je to trenutno naša prva naloga. Februar namreč prinaša najpomembnejše tekme, zato je to trenutno velik primanjkljaj na naši strani in moramo se potruditi, da bo ta prehod in ponovna uigranost kar najhitrejša. V ekipo sta se vrnila tudi Makuc in Silva. Prvi je že v fazi rehabilitacije veliko delal na moči in je telesno dobro pripravljen, manjka pa mu nekaj občutka v igri. Poškodba Silve pa je bila takšne narave, da je moral povsem mirovati, kar pomeni, da se mu to sedaj pozna na telesni pripravi in bo potreboval še nekaj časa, da bo povsem pripravljen. V soboto nas čaka Maribor, poznamo jih in vemo kaj lahko pričakujemo, kot pa sem dejal se moramo osredotočati predvsem nase in na našo igro, kako znova doseči raven tako v obrambi, kot tudi napadu, ki smo jo že imeli."

Davor Rokavec, trener RK Maribor Branik:
"Zavedamo se, kaj v slovenskem rokometu pomeni Celje in vemo, da so trenutno nivo nad vsemi klubi v naši ligi. Mi pa smo športniki in kot taki se bomo v soboto na igrišče podali samo z željo po presenečenju. V Zlatorog gremo odigrati najbolje kar lahko, nato pa bomo tudi videli, kaj še moramo popraviti pred naslednjimi tekmami v drugem delu sezone."

Ob 19.00:
RD RIKO RIBNICA : RD BUTAN PLIN IZOLA

IZJAVI PRED TEKMO:

Jan Pucelj, rokometaš RD Riko Ribnica:
"Izolska ekipa potrebuje točke za obstanek v Ligi NLB, zagotovo jih bodo prišli iskat tudi v Ribnico. Vsaka ekipa nas bo poskušala presenetiti, tako bo tudi s sobotnimi tekmeci. Če bomo s fanti pravi, bi morali vpisati novi dve točki. Domača publika si to zasluži, tako da bomo tekmo vzeli skrajno resno.”

Vid Miklavc, rokometaš RD Butan plin Izola:
"Večjih sprememb v času prvenstvenega odmora ni bilo. Vzdušje v ekipi je navkljub vsem težavam dobro, mi pa začenjamo na novo, s treznimi glavami. Pričeti moramo z novim zagonom, ni še konec prvenstva in storiti moramo vse za osvojitev točk na prihodnjih srečanjih."

RK JERUZALEM ORMOŽ : MRK KRKA

IZJAVA PRED TEKMO:

Jan Irman, rokometaš MRK Krka:
"Jeruzalem Ormož velja za vrhunsko ekipo, še posebej dobro igra v domači dvorani. Mi se s tem ne obremenjujemo in se nanjo pripravljamo kot na vsakega drugega tekmeca. Ogledali smo si veliko posnetkov igre tekmecev, nas pa trener Zarabec opozarja na njihovo specifično igro v obrambi in napadu. Seveda nam pa kaj drugega kot napad na zmago ne preostane. Želimo namreč proti vsem neposrednim konkurentom priti do ugodnega rezultata in verjamem, da če pridemo v nek zmagovalni ritem, imamo še možnosti za preboj med najboljših šest ekip. Gremo iz tekme v tekmo, po preizkušnji v Ormožu pa bomo že dobili nekatere odgovore za pot naprej." 

Nedelja, 2. februarja, ob 17.15:
RD KOPER : RK GORENJE VELENJE (prenos na TV Slovenija 2)

IZJAVA PRED TEKMO:

Žiga Smolnik, rokometaš RD Koper:
"V tekmo z Velenjem vstopamo nekoliko negotovi, ker po pripravljalnem obdobju, v katerem smo sicer dobro trenirali, ne vemo točno v kakšni pripravljenosti smo. Pred reprezentančnim premorom smo ravno igrali dobro in upam da smo to igro in intenziteto v obrambi zadržali, kar pa do tekme z Velenjem ne moremo povsem vedeti. Oni so v sredo visoko premagali Ribnico, kar jim je nedvomno še dvignilo samozavest, ampak vsaka tekma je zgodba zase in zelo pomembno bo kako vstopimo v tekmo. Preprečiti moramo njihove hitre protinapade, s katerimi dosežejo večino svojih golov, kar pa lahko storimo samo s pametno in disciplinirano igro v napadu ter izredno hitrim vračanjem v obrambo. V kolikor bomo uspeli uresničiti povedano mislim, da imamo možnosti za pozitiven rezultat."

Benjamin Zbičajnik, pomočnik trenerja Gorenja Velenja:
"Tekma z Rikom Ribnico je bila pokazatelj, kako dobra ekipa je lahko ekipa Gorenja Velenja, kadar gredo fantje v tekmo zbrano, motivirano in predvsem z veliko željo po zmagi. V nedeljo nas čaka nedvomno zelo težka tekma proti Kopru. Koprčani so zadnje tekme prvega dela odigrali odlično in na domačem parketu predstavljajo zelo neugodnega nasprotnika. Fantje trenirajo odlično in verjamem, da bodo na nedeljskem obračunu dali ponovno vse od sebe, na igrišču "pustili srce" in se na koncu veselili uspeha."

LESTVICA LIGE NLB:
EKIPA TEKME ZMAGE NEODLOČENO PORAZI DANI : PREJETI ZADETKI RAZLIKA TOČKE
1 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 15 15 0 0 500 : 327 173 30
2 RD RIKO RIBNICA 15 12 1 2 437 : 411 26 25
3 RK GORENJE VELENJE 15 11 0 4 464 : 398 66 22
4 RK TRIMO TREBNJE 16 10 1 5 439 : 410 29 21
5 MRD DOBOVA 16 8 1 7 471 : 476 -5 17
6 RD KOPER 15 7 1 7 411 : 405 6 15
7 RK JERUZALEM ORMOŽ 15 6 2 7 401 : 433 -32 14
8 RK SLOVENJ GRADEC 2011 16 5 1 10 439 : 476 -37 11
9 MRK KRKA 15 5 0 10 397 : 434 -37 10
10 RD URBANSCAPE LOKA 16 2 5 9 418 : 484 -66 9
11 RK MARIBOR BRANIK 15 3 1 11 369 : 413 -44 7
12 RD BUTAN PLIN IZOLA 15 1 1 13 369 : 448 -79 3