27. 2. 2020

Prihodnji teden žreb za EP do 18 let v Celju

Prihodnji teden bo slovenska moška rokometna reprezentanca do 18 let dobila svoje nasprotnike na poletnem evropskem prvenstvu v Celju. 15. turnir stare celine bo v knežjem mestu gostoval med 13. in 23. avgustom.


Do žreba skupin prvega dela evropskega prvenstva nas loči natanko teden dni. Ples kroglic bo znova gostil Narodni dom v Celju in sicer v četrtek, 5. marca, ob 11. uri. Iz bobnov bodo vroče kroglice vlekli generalni sekretar rokometne zveze Goran Cvijić, glavni trener slovenske reprezentance do 18 let Sandi Markl, njegov pomočnik Luka Žvižej ter kapetan izbrane vrste Lenart Klemenčič.


V žreb se bo podalo 16 reprezentanc, ki bodo razvrščene v štiri skupine. Najprej bodo svoje skupine dobile reprezentance iz četrtega (Rusija, Izrael, Avstrija in Italija), drugega (Španija, Nemčija, Francija in Srbija) in prvega bobna (Švedska, Islandija, Danska in Hrvaška). Za tem bo imela Slovenija možnost, da si kot gostiteljica tekmovanja izbere svojo skupino. Že sedaj je jasno, da se fantje izpod Alp v prvem delu tekmovanja ne bodo mogli srečati z Madžarsko, Norveško in Portugalsko, preostalimi moštvi iz tretjega bobna, ki jih bo na prosta mesta razvrstilo novo vlečenje kroglic. Celoten potek žreba bo mogoče spremljati tudi v spletnem prenosu na Youtube kanalu ehfTV (povezava TUKAJ).


Kakovostni bobni so bili določeni na podlagi uspešnosti reprezentanc na zadnjem evropskem prvenstvu do 18 let, ki je leta 2018 potekalo na Hrvaškem. Letošnja generacija, ki jo bodo sestavljali fantje rojeni leta 2002 in mlajši, je lani nastopila na olimpijskem festivalu evropske mladine v Bakuju. Tekmovanje je tam, kljub močno zdesetkani zasedbi, končala na šestem mestu.


V Azerbajdžanu so mladi Slovenci v skupini prvega dela remizirali s kasnejšimi prvaki Hrvati (24:24) in Islandci (21:21), za gol pa bili prekratki proti Francozom (29:30). Iz četrtega mesta so se podali v boje za razvrstitev od petega do osmega mesta, kjer so ugnali Srbe (24:22), na zadnji tekmi za končno peto mesto pa brez trojice poškodovanih rokometašev klonili proti Islandiji (17:24).


Celje bo letos še četrto leto zapored gostilo enega izmed evropskih rokometnih prvenstev za mlajše starostne selekcije, kar je le še dokaz več, da Slovenija uživa status enega najboljših organizatorjev tovrstnih tekmovanj. Zgodba se je začela leta 2017 z evropskim prvenstvom za dekleta do 19 let, naslednje poletje so jih nasledili fantje do 20 let, med katerimi si je zlato izborila ravno Slovenija, lani pa so se za prestižni naslov tu borila dekleta do 17 let. Že leta 2004 je mesto ob Savinji gostilo skupini prvega in drugega dela članskega evropskega prvenstva za moške.

ŽREB PRED EP DO 18 LET (Celje, Narodni dom):

BOBEN 1: Švedska, Islandija, Danska, Hrvaška
BOBEN 2: Španija, Nemčija, Francija, Srbija
BOBEN 3: SLOVENIJA, Madžarska, Norveška, Portugalska
BOBEN 4: Rusija, Izrael, Avstrija, Italija


Žreb bo na sporedu v četrtek, 5. marca, ob 11. uri.