24. 4. 2020

Člani že na SP, članice na EP

Izvršni odbor evropske rokometne zveze (EHF) je na petkovi video konferenci odločal o poteku tekmovanj pod svojim okriljem v bližnji prihodnosti. Odločil se je, da odpove preostanek kvalifikacij za žensko evropsko prvenstvo in kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu. Kljub temu bosta na sklepnih turnirjih nastopili obe slovenski članski vrsti!

Moška reprezentanca bi se po prvotnem planu morala junija s Srbijo na tekmah doma in v gosteh pomeriti za nastop na svetovnem prvenstvu, ki ga bo med 14. in 31. januarjem prihodnje leto gostil Egipt. Celotne kvalifikacije so sedaj odpovedane, na mundial pa bodo potovala moštva, ki so se na zadnjem evropskem prvenstvu v Avstriji, na Norveškem in Švedskem zvrstile od četrtega do 14. mesta. Poleg Slovenije se bodo iz Evrope v Egipt podale še Nemčija, Portugalska, Švedska, Avstrija, Madžarska, Belorusija, Islandija, Češka in Francija. Že poprej je imela mesto zagotovljeno svetovna prvakinja Danska (13. mesto na zadnjem EP) ter najboljše tri ekipe zadnjega EP (Španija, Hrvaška, Norveška).

Zaradi epidemije koronavirusa je bil odložen tudi kvalifikacijski turnir za nastop na olimpijskih igrah. Termin tega še ni določen, so pa pri EHF zapisali, da so vsa predvidena moška reprezentančna okna do olimpijade zasedena, zato bodo zgolj za udeležence olimpijskih kvalifikacij, med katerimi bodo tudi izbranci slovenskega selektorja Ljubomira Vranješa, tekme enega okna prestavili tik pred svetovno prvenstvo med 6. in 9. januar in jim tako omogočili boje za uvrstitev olimpijske igre v Tokio.

Odpovedane so tudi preostale štiri tekme kvalifikacij za nastop na ženskem evropskem prvenstvu, ki ga bosta med 3. in 20. decembrom gostili Danska in Norveška. Izbranke Uroša Bregarja so v prvem ciklusu uspešno opravile z rokometašicami Belorusije in Kosova. Konec marca sta zaradi epidemije koronavirusa odpadli tekmi z Nemčijo, medtem ko sta bili zadnji (povratni) kvalifikacijski tekmi predvideni konec maja. Pri EHF-u so odločili, da bodo poleg obeh gostiteljic preostala mesta na prvenstvu stare celine zapolnile še reprezentance, razvrščene glede na uvrstitev na zadnjem evropskem prvenstvu v Franciji. Decembra se bo za nov naslov tako borila ista šestajsterica držav kot pred dvema letoma, ko so Slovenke osvojile 13. mesto. Poleg slednjih bodo nastopile še Francozinje, Rusinje, Nizozemke, Romunke, Švedinje, Madžarke, Črnogorke, Nemke, Srbkinje, Španke, Poljakinje, Čehinje in Hrvatice. Žreb skupin bo 18. junija na Dunaju.

To poletje bi morali na evropskem prvenstvu nastopiti tudi dve fantovski reprezentanci. Kadeti (do 18 let) so bili v pričakovanju avgusta in prvenstva v Celju, Mladinci (do 20 let) pa bi morali v začetku julija nastopiti na prvenstvu v Italiji in Avstriji. Predlog izvršnega odbora EHF-a je, da se obe tekmovanji pomakneta na januar 2021, pri čemer bo končna odločitev znana na junijskem zasedanju.

Izvršni odbor evropske rokometne zveze je potegnil tudi prve črte pri zaključku evropskih klubskih tekmovanj, v katerih je bilo ob prekinitvi aktivnih kar nekaj naših rokometašev in rokometašic ter klubov. Preostanek Pokala EHF, v katerem je nastopal RK Gorenje Velenje, je odpovedan. V moški Ligi prvakov je odpovedana končnica, ki jo bo nadomestil finalni turnir najboljše četverice. Ta bo 28. in 29. decembra potekal v nemškem Kölnu, na njem pa bosta v zasedbah iz aktualne sezone nastopili po dve najboljši ekipi iz skupin A (Barca, Paris Saint-Germain) in B (Kiel, Telekom Veszprem). Nekoliko negotov je le še zaključek ženske Lige prvakinj, kjer še preučujejo septembrsko možnost izpeljave tekmovanja od četrtfinala dalje. V kolikor tega ne bo mogoče izpeljati, bo finalni turnir z Metzem, Esjergom, Györijem in Brestom v oktobru. V vsakem primeru bo zaključek sezone potekal na Madžarskem.