12. 7. 2020

Začel se je prvi mednarodni teden rokometa

Pod okriljem mednarodne rokometne zveze (IHF) letos prvič poteka Mednarodni teden rokometa, v katerem se bodo širom sveta zvrstile raznovrstne aktivnosti, ki bodo predstavljale priljubljeno igro z žogo. Dogodek bo potekal med 12. in 18. julijem.

Začetek Mednarodnega tedna rokometa ni izbran naključno. Leta 1946 je namreč na ta dan v danski prestolnici Kobenhavnu potekal kongres, na katerem je bil ustanovljen IHF. 

"Pred mednarodnim tednom rokometa naš šport ni imel svojega dne. IHF je to želel spremeniti. Naše misli so bile sprva usmerjene k mednarodnemu dnevu rokometa, a naši člani širom sveta počnejo toliko dobrega, da 24 ur preprosto ne bi bilo dovolj za prikaz vsega," je nagovor rokometnim navdušencem začel dr. Hassan Moustafa, predsednik mednarodne rokometne zveze. Nekdanji rokometaš iz Egipta je med drugim dodal: "Mednarodni teden rokometa nam prinaša možnost, da svetovno športno javnost opozorimo na našo prekrasno igro. Odziv naših članov na idejo je bil sprejet z obilico pozitivizma in kreativnosti." Celoten nagovor Moustafaja je v anglešnem jeziku dostopen TUKAJ.

S posebno akcijo se bo mednarodnemu tednu pridružila tudi Rokometna zveza Slovenije. Čez celoten teden bo skozi oči svoje maskote Mete na svojih družabnih omrežjih predstavljala ženski rokomet iz različnih zornih kotov. Mačka Meta, ki je v paru z Rokom (Roko + Meta = rokomet) luč sveta ugledala leta 2017, se bo odpravila na potep. Na njem bo spoznala, da se atraktivna rokometna igra odvija tudi pod milim nebom, da v Sloveniji premoremo najvišjo evropsko rokometno raven, obenem pa ne bo pozabila poudariti, da je ob nam ljubi igri pomembno tudi izobraževanje in načrtovanje t.i. druge kariere. Konec tedna bo celotno popotovanje predstavila tudi v daljšem video zapisu.