11. 9. 2020

Slovan dolgo pretil, zmaga na koncu za Velenjčane

Petkove tekme 2. kroga Lige NLB so postregle s sila zanimivimi in izenačenimi obračuni. Na koncu so se zmag razveselile zasedbe Gorenja Velenja, Kopra in Trima Trebnjega.

Preostale štiri tekme sledijo v soboto. Ob 19. uri bo Ljubljana gostila Butan plin Izolo, v Slovenj Gradec prihajajo aktualni prvaki iz Celja, Riko Ribnica odhaja v Dobovo, medtem ko se bo uro kasneje začel še obračun med Urbanscape Loko in Krko.

LIGA NLB, 2. KROG:

Petek, 11. septembra, ob 18.30:
RD LL GROSIST SLOVAN : RK GORENJE VELENJE 23:28 (13:15)
Jovičič (4) in Brumen po 5; Verdinek 7 (1), Kavčič in Tajnik po 5.


Igralec tekme: Matic Verdinek (RK Gorenje Velenje)

Pri Slovanu, povratniku v ligo NLB, so se zavedali kako zahtevno delo jih čaka v prvih krogih sezone 2020/21. V prvem krogu so gostovali v Celju in visoko izgubili, v drugem pa so v domači dvorani gostili Velenjčane in se dolgo časa upirali favoriziranemu tekmecu.
Gosti, varovanci Zorana Jovičića, so poudarjali, da bo klub s tradicijo, kljub temu da so povratniki v slovenski eliti, zahteven nasprotnik. To se je uresničilo, saj si v prvem polčasu nikoli niso priigrali višje prednosti od treh zadetkov (14:11), Ljubljančani pa so ves čas ostajali blizu. Tudi prednost Velenjčanov je ob polčasu znašala dva zadetka.
Igralci Slovana so tudi v drugem polčasu dihali za ovratnik Gorenju, v 44. minuti pa so celo povedli za gol (19:18). To pa je bilo zadnje vodstvo domačih, saj so nato Velenjčani strnili vrste in deset minut pred koncem povedli za tri gole (22:19). Domači so se še enkrat približali na gol razlike, a je z dvema obrambama Emir Teletović zaklenil vrata, Domen Tajnik pa je z zadetkoma za 24:21 v 55. minuti odločil srečanje. Na koncu je razlika narasla celo na pet golov.
Pri Slovanu sta po pet zadetkov dosegla zimzeleni Matjaž Brumen in sin trenerja gostujočega moštva Enej Slatinek Jovičič, pri Velenjčanih pa je bil s sedmimi zadetki najbolj učinkovit Matic Verdinek.
Slovan bo v 3. krogu prihodnjo soboto gostoval v Izoli, Gorenje pa bo gostilo Slovenj Gradec 2011.

IZJAVI PO TEKMI:

Aleš Repina, trener LL Grosista Slovana:
"Čestitam ekipi Gorenja Velenja za zasluženo zmago. Končnico so tekmeci odigrali veliko bolj zrelo in odgovorno kot mi, čeprav sem pričakoval, da bomo v takšnem zaključku bolj suvereni in da nam bo uspelo izvleči vsaj točko, če ne obeh."

Zoran Jovičić, trener Gorenja Velenja:
"Pričakovali smo težko tekmo in kot taka se je tudi izkazala. Rezultat ni povsem realen, saj smo igrali izenačeno tekmo. Čeprav smo vodili skozi večji del obračuna, nas je LL Grosist Slovan v drugem delu drugega polčasa z dobro igro ujel. V zadnjih minutah smo kljub temu prevzeli pobudo in lahko rečem, da zasluženo zmagali."

RD KOPER : RD MARIBOR BRANIK 24:23 (13:13)
Jovičič (2) in Poklar po 5; Sok 8, Žabić 5.


Igralec tekme: Andraž Makuc (RD Koper)

Obračun Kopra in Maribora je potrdil napovedi pred tekmo, da bo šlo za izenačen obračun. Tega so domači v svojo korist odločili v zadnjih minutah.
V prvem polčasu so bolje začeli domačini, ki so prišli nekajkrat tudi do treh golov prednosti, a tega niso znali unovčiti, saj so v 20. minuti Štajerci vodili z 9:8. Zatem pa se je nadaljevala izenačena predstava, tako da sta šli ekipi na glavni odmor izenačeni.
V drugem polčasu so gosti v 44. minuti pobegnili za tri gole (19:16), toda tudi oni niso zadržali prednosti, saj so jih Koprčani hitro ujeli in prešli sami v vodstvo. Zatem so bili v minimalni prednosti, v 58. minuti pa je Nejc Planinc zadel za 24:22, Tadej Sok je v zadnji minuti le ublažil poraz Maribora.
Pri domačih sta bila s po petimi goli najboljša Staš Jovičič Slatinek in Tine Poklar, pri gostih pa z osmimi Sok.
Koper bo v 3. krogu prihodnjo soboto gostoval pri Jeruzalemu Ormožu, Maribor pa bo gostil Ljubljano.

IZJAVI PO TEKMI:

Uroš Rapotec, trener Kopra:
"Tokrat smo, pričakovano, odigrali težko tekmo. Vendar pa bodo v tej sezoni vse tekme težke, zato je v vsako potrebno iti maksimalno pripravljen in popolnoma osredotočen. Tekmo proti Mariborčanom smo dobro oddelali, odgarali, a imeli preveč zgrešenih strelov. Na koncu nam je uspelo iztržiti pozitiven rezultat."

Siniša Markota, trener Maribora Branika:
"Na današnji tekmi ni bil problem v pomanjkanju moči, ampak glava ni delovala tako kot bi morala. Imeli smo že tri zadetke prednosti, na koncu pa smo nasprotniku podarili štiri žoge, kar so Koprčani s hitrimi nasprotnimi napadi dobro izkoristili in povedli za zadetek. S tem smo tekmo izgubili."


RK TRIMO TREBNJE : RK JERUZALEM ORMOŽ 38:34 (17:16)
Hamidović 9 (4), Potočnik 5; Kocberk 8, Čudič (2), Hebar (3), Kosi (1) in Ciglar po 6.


Igralec tekme: Marko Kotar (RK Trimo Trebnje)

Trebanjci so ob koncu tekme prišli do nekoliko večje prednosti in jo potem zadržali, dvoboj je bil sicer do začetka drugega dela še povsem izenačen. A v zadnjih 20 minutah so domači ušli za pet golov, te razlike pa gostje niso mogli nadoknaditi in tako tudi tokrat ostali brez točk na tem igrišču.
Prvi polčas je bil enakovreden, Jeruzalem je izničil dva gola zaostanka in v 29. minuti izenačil na 16:16, na odmor pa odšel z golom zaostanka.
A v drugem polčasu so domači rokometaši počasi, a zanesljivo gradili prednost. Najprej za štiri gole (25:21), gostje so bili potem nazadnje na -3 v 47. minuti, zasedba Trebnjega pa je končnico izpeljala mirno in zanesljivo osvojila točki.
Pri domačih je bil najboljši strelec Dino Hamidović z devetimi goli, pet jih je dodal še Gregor Potočnik, ki je sicer tekmo z rdečim kartonom končal že v 41. minuti. Pri gostih je Jure Kocbek dosegel osem golov, imeli pa so še štiri strelce s po šestimi goli, Bojana Čudiča, Martina Hebarja, Tilna Kosija in Žaka Ciglarja.
Trebanjci bodo v 3. krogu prihodnjo soboto gostovali v Ribnici, Ormožani pa bodo gostili Koper.

IZJAVI PO TEKMI:

Uroš Zorman, trener Trima Trebnjega:
"Vedeli smo, da bo tekma težka. Čestitke fantom, saj so pokazali pravi karakter. Tekmo smo mirno pripeljali do konca in na koncu slavili."

Saša Prapotnik, trener Jeruzalema Ormoža:
"Tekma je bila zanimiva, saj so gledalci videli veliko zadetkov. Najbolje sta delovala napada obeh ekip, najslabše pa sodniška stran."

Sobota, 12. septembra, ob 19.00:
MRK LJUBLJANA : RD BUTAN PLIN IZOLA (prenos na Facebooku)

IZJAVI PRED TEKMO:

Bojan Čotar, trener Ljubljane:
"Za nas je to prva domača tekma v Ligi NLB. Prejšnji teden smo na krstu v Velenju, predvsem v prvem polčasu, pokazali nekaj dobrih stvari, a smo potem, žal, pokazali tudi nekaj slabih. Verjamem, da so se fantje iz te tekme veliko naučili in uvideli, kaj je treba do sobotne tekme popraviti. Proti Butanu plinu Izoli upam na pozitiven rezultat. Ko igraš doma, imaš vedno cilj zmagati. Tako nam, kot Izoljanom bo sobotna zmaga zelo veliko pomenila, saj vemo, da oboji spadamo v spodnji del lestvice. Take tekme štejejo dvojno."

Fredi Radojković, trener Butana plina Izole:
"Vsaka tekma je za nas odločilna in nič drugače ne bo v Ljubljani. Žal imamo težave s poškodbami kar treh pomembnih igralcev in videli bomo, če nam bo do tekme uspelo katerega izmed njih spraviti v pogon. Fantje so motivirani, delajo dobro in v soboto bomo videli, kaj se bo zgodilo. V vsakem primeru gremo po zmago."

RK SLOVENJ GRADEC 2011 : RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO (prenos na Facebooku)

IZJAVI PRED TEKMO:

Sebastjan Sovič, trener Slovenj Gradca 2011:
"V tej sezoni imamo dolgo in močno klop, tako da lahko rotiramo igralce in s tem držimo visok tempo igre. Celje Pivovarna Laško je močna ekipa, zato bo tekma zagotovo še težja kot uvodna. Računam na to, da fantje pridejo na tekmo s spočitimi glavami in pripravljeni pustiti srce na igrišču. Le tako lahko kot presenetimo in tekmo zmagamo. Trenutne razmere so težke za celotno ligo. Sam sem vesel, da gledalci sploh lahko pridejo, čeprav v majhnem številu. Verjetno vsi čakamo dan, ko bomo spet lahko igrali pred polnimi tribunami, saj konec koncev igramo za gledalce."

Tomaž Ocvirk, trener Celja Pivovarne Laško:
"Slovenj Gradec je v prvem krogu pokazal, da gre za kakovostno zasedbo, ki bo, če ji to dovoliš, izkoristila vsako priložnost in kaznovala napake. In pred nami je prav ta naloga. V prvem krogu smo sicer dosegli visoko zmago, vendar delali preveč napak v naši igri. Iz tekme v tekmo jih moramo odpravljati, saj letos ni popravnih izpitov in tega se je potrebno zavedati v vsakem trenutku. Začetki sezon so vedno nepredvidljivi in tu si ne smemo dovoliti presenečenj, temveč že od samega začetka srečanja pokazati naš namen in vsiliti naš način igre. Naš cilj je tako jasen, to sta dve točki in napredovanje v igri, v kateri imamo še veliko rezerv."

MRD DOBOVA : RD RIKO RIBNICA (prenos na Facebooku)

IZJAVI PRED TEKMO:

Benjamin Teraš, trener Dobove:
"V soboto nam v goste prihaja ekipa Rika Ribnice, ki v zadnjih sezonah vseskozi kroji vrh Lige NLB. V minuli sezoni je zasedla drugo mesto, takoj za nedotakljivimi Celjani. Čaka nas zahteven preizkus. Na uvodnem preizkusu nove sezone smo si s fanti želeli prikazati več, vendar nam določene stvari niso uspevale tako, kot smo si želeli. Na obračunu z Ribničani pričakujem, da v igri pokažemo napredek, odpravimo napake in vsi prispevamo več kot v Ormožu. Veseli me odločitev NIJZ-ja, ki bo našim najzvestejšim navijačem dovolil, da nas vzpodbujajo v dvorani. Pričakujem zanimivo tekmo. Verjamem, da se bomo pokazali v boljši luči. Gostom ne želimo le nuditi dobrega odpora, pač pa jih spraviti v težave in tekmo odločiti sebi v prid."

Damjan Škaper, trener Riko Ribnice:
”Na začetku prvenstva je vsaka tekma težka in tudi v Dobovi pričakujem težko gostovanje. Proti Urbanscape Loki smo prebili led, sedaj vemo kje smo. Na Dobovo se bomo dobro pripravili in upajmo na najboljše.”

Ob 20.00:
RD URBANSCAPE LOKA : MRK KRKA (prenos na Facebooku)

IZJAVI PRED TEKMO:

Robert Beguš, trener Urbanscapea Loke:
"Tako kot mi ima tudi Krka mlado ekipo, sestavljeno v večini iz igralcev, vzgojenih v mlajših selekcijah. Pred kratkim smo v pripravljalnem obdobju odigrali trening tekmo, tako da se dobro poznamo in bomo poskušali uveljaviti naše prednosti."

Roman Zarabec, trener Krke:
"Uvod v prvenstvo se nam ni izšel uspešno. Kljub nadzorovani igri v prvem delu, kjer bi si lahko zagotovili večjo prednost, nismo bili uspešni. V drugem delu smo naredili preveč tehničnih napak v smislu slabe realizacije in si v bistvu sami otežili položaj. Neverjetno je, kaj vse smo zgrešili. Vidi se da imamo mlado ekipo, ki res potrebuje čas dozorevanja. Pogled je usmerjen že v naslednjega nasprotnika. Urbanscape Loka je mlada, kreativna ekipa, ki goji zelo hitro, kombinatorno igro. Morali bomo odigrati zelo kvalitetno tekmo."
LESTVICA LIGE NLB:
Ekipa Tekme Zmage Remiji Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 RK GORENJE VELENJE 2 2 0 0 58:41 17 4
2 RK TRIMO TREBNJE 2 2 0 0 63:58 5 4
3 RK CELJE PIVOVARNA LAŠKO 1 1 0 0 38:25 13 2
4 RK MARIBOR BRANIK 2 1 0 1 54:49 5 2
5 RD RIKO RIBNICA 1 1 0 0 29:24 5 2
6 RK SLOVENJ GRADEC 2011 1 1 0 0 27:23 4 2
7 RD KOPER 2 1 0 1 48:48 0 2
8 RK JERUZALEM ORMOŽ 2 1 0 1 62:64 -2 2
9 MRD DOBOVA 1 0 0 1 26:28 -2 0
10 MRK KRKA 1 0 0 1 23:27 -4 0
11 RD URBANSCAPE LOKA 1 0 0 1 24:29 -5 0
12 RD BUTAN PLIN IZOLA 1 0 0 1 25:31 -6 0
13 MRK LJUBLJANA 1 0 0 1 18:30 -12 0
14 RD LL GROSIST SLOVAN 2 0 0 2 48:66 -18 0