16. 9. 2020

Po skoraj 10 mesecih ženska reprezentanca znova na prave treninge

V sklopu EHF reprezentančnega tedna se bo zbrala ženska članska reprezentanca. Ta bo pod vodstvom selektorja Uroša Bregarja v Zrečah trenirala med 28. septembrom in 3. oktobrom.


Na zbor je Bregar povabil 19 rokometašic. Prvič si je vpoklic prislužila 21-letna levokrilna rokometašica ljubljanskega Krima Mercatorja, Ema Abina. Poleg nje bodo krilna igralna mesta zasedle še Maja Svetik, Tija Gomilar-Zickero (obe Krim Mercator) in Jasmina Pišek (Z'dežele). Poleg naštetih so vabljene še zunanje igralke Tjaša Stanko (Metz, Francija), Ana Abina (Krka Novo mesto), Nina Zulić (Kastamonu Belediyesi, Turčija), Nuša Fegic, Dominika Mrmolja (obe Mlinotest Ajdovščina), Hana Vučko, Nina Žabjek (obe Krim Mercator) in Ana Gros (Brest Bretagne, Francija), krožne napadalke Aneja Beganović (Podravka, Hrvaška), Nataša Ljepoja in Valentina Tina Klemenčič (obe Krim Mercator) ter vratarke Maja Vojnovič (Krim Mercator), Branka Zec (Waiblingen, Nemčija) in Amra Pandžić (Kastamonu Belediyesi, Turčija).


Zaradi trenutne situacije, povezane s koronavirusom, slovenske rokometne asinje v tem reprezentančnem oknu ne bodo igrale pripravljalnih tekem. Po dolgem premoru bo tako izbrana vrsta imela še za odtenek več časa, da že tako odlično vzdušje še nadgradi, obenem pa obnovi vse taktične zamisli trenerskega štaba.


Od zadnje reprezentančne akcije je sicer minilo precej časa. Ženska reprezentanca se je na pobudo Rokometne zveze Slovenije maja zbrala na poldnevni akciji na Kodeljevem, prave treninge pa zadnjič okusila lanskega decembra, ko je nastopila na svetovnem prvenstvu na Japonskem. Za tem bi v letu 2020 morala dokončati uspešne nastope v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, a je bil preostanek le-teh, zaradi pandemije koronavirusa, odpovedan, Slovenija pa je bila na prvenstvo stare celine neposredno uvrščena zavoljo uvrstitve na Euru leta 2018 v Franciji.


Na evropskem prvenstvu, ki bo potekal med 3. in 20. decembrom, bo Slovenija svoje nastope začela v skupini A. To bo gostilo mesto Herning na Danskem, ki je poleg Norveške sogostiteljica tekmovanja. V uvodnem krogu se bodo slovenska dekleta v petek, 4. decembra, ob 20.30 pomerile z gostiteljicami Dankami. Po dnevu premora ob 18.15 sledi tekma s Francozinjami, tretji obračun pa bo na sporedu v torek, 8. decembra. Tedaj se bodo Slovenke ob 18.15 po robu postavile Črnogorkam. Za slovensko žensko reprezentanco bo to peti zaporedni nastop na največjem tekmovanju.


Uroš Bregar, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
"Glede na to, da zaradi pandemije koronavirusa v zadnjem obdobju ni bilo reprezentančnih obveznosti, sem zelo vesel, da se bomo znova zbrali. Kar nekaj časa je že minilo od zadnje tekme ženske članske reprezentance. Ta cikel priprav bo zelo pomemben za vnovično uigravanje, piljenje napadalnih aktivnosti, veliko časa pa bomo namenili tudi obrambi. Skupen čas bomo skušali kar najbolj izkoristiti. Služil nam bo tudi kot priprava na decembrsko evropsko prvenstvo. Dva treninga bomo skupaj opravili tudi s selekcijo deklet, rojenih leta 2002 in mlajših, ki se pripravljajo za nastop na svetovnem prvenstvu. Glede na trenutno stanje ne bomo igrali mednarodnih tekem, ampak se pripravljali sami. Na koncu je najbolj pomembno, da vsi ostanemo zdravi."

VABLJENE IGRALKE:
Igralka Igralno mesto Rojena Višina Klub
Ana Abina leva zunanja 1997 175 ŽRK Krka Novo mesto
Ema Abina levo krilo 1999 170 RK Krim Mercator
Aneja Beganović krožna napadalka 1997 173 RK Podravka Vegeta (HRV)
Živa Čopi desno krilo 1998 163 ŽRK Krka Novo mesto
Nuša Fegic srednja zunanja 1998 169 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Tija Gomilar Zickero desno krilo 2000 168 RK Krim Mercator
Ana Gros desna zunanja 1991 186 Brest Bretagne Handball (FRA)
Valetina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 RK Krim Mercator
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 RK Krim Mercator
Dominika Mrmolja desna zunanja 1994 178 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Amra Pandžić vratarka 1989 178 Kastamonu Belediyesi GSK (TUR)
Jasmina Pišek desno krilo 1996 166 ŽRK Z'dežele
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 Metz Handball (FRA)
Maja Svetik levo krilo 1996 167 RK Krim Mercator
Maja Vojnović vratarka 1998 180 RK Krim Mercator
Hana Vučko zunanja 1998 175 RK Krim Mercator
Branka Zec vratarka 1986 179 VfL Waiblingen (NEM)
Nina Zulič srednja zunanja 1995 170 Kastamonu Belediyesi GSK (TUR)
Nina Žabjek srednja zunanja 1998 178 RK Krim Mercator
ŠTAB REPREZENTANCE:
Član Vloga
Uroš Bregar selektor
Salvador Krajnčič pomočnik selektorja
Branka Jovanović trenerka vratark
Gregor Sobočan trener za telesno pripravo
Grega Karpan videoanalitik
Tomaž Skledar fizioterapevt
Eva Valič fizioterapevt
Mateja Kavčič tehnični vodja
Anja Frešer vodja reprezentance
Goran Cvijić generalni sekretar RZS
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi
Tomi Kunej zdravnik