27. 10. 2020

Celjani bodo znova skušali ugasniti Motor

Po veliki zmagi v Zagrebu, je pred rokometaši Celja Pivovarne Laško še pomembnejša tekma EHF Lige prvakov. V 6. krogu v Zlatorog prihaja ukrajinski prvak, Motor Zaporožje, klub, ki je zadnja leta v vzponu, to je vse od trenutka, ko vanj velika sredstva vlaga podjetje Motor Sich. Proračun ukrajinskih prvakov naj bi se vrtel na nekaj milijonov evrov in nekako se zdi, da so podobna ekipa kot je beloruski Brest Meškov.

Celjani so se s tem klubom do sedaj pomerili štirikrat in v dvobojih vodijo s 3:1. A nazadnje sta se ekipi srečali pred dvema sezonama, ko je Celje za pet zadetkov dobilo dvoboj v Zlatorogu, nato pa povsem odpovedalo na gostovanju, kjer so Ukrajinci slavili s kar devetimi zadetki razlike. Res je, da so imeli takrat celjski rokometaši izjemno veliko težav s poškodbami, a Motor lahko na tem vsekakor gradi samozavest. Takrat se je ta ekipa tudi tretjič prebila v izločilne boje, lani pa imela v ligi prvakov velike težave. Menjali so kar tri trenerje in nikakor niso našli igre, ki bi jih dvignila z zadnjega mesta v skupini. Letos je drugače. So sicer še brez točke, a odigrali so vsega tri tekme, saj sta bili tekmi s Kielom in Nantesom, zaradi kar štirinajstih okužb s koronavirusom, prestavljeni na kasnejši čas. Do tekme s Celjem naj bi bili Ukrajinci pripravljeni, so pa v prvih treh tekmah pustili odličen vtis. Namreč doma so uvodoma namučili Barço (25:30), še bolj pa Veszprem (34:37). Eno tekmo so odigrali v gosteh in sicer pri Aalborgu, kjer pa so visoko izgubili (38:29). Vsekakor so v dosedanjih tekmah dokazali, da so zelo dobra ekipe, ki jo sestavljajo izkušeni posamezniki (so peta najstarejša ekipa tekmovanja) in ne nameravajo se zadovoljiti zgolj s sodelovanjem. 

To bo zelo pomembna tekma za obe ekipi, saj bo za zmagovalca pomenila lepo prednost v boju za izločilni del tekmovanja, kamor se uvrsti prvih šest ekip v skupini. Celjani so z zmago v Zagrebu zasedli to mesto, a potrebnih bo verjetno okoli 8 točk, da se ta pozicija tudi zadrži. Kot trenutno kaže, se bo o tem odločalo prav na medsebojnih tekmah hrvaškega, ukrajinskega in slovenskega prvaka. Vsaka dodatna točka, ki jo bi te ekipe uspele izboriti na tekmah z ostalimi, pa bodo le bonus. Trenutno je najbolj ranljiv še Nantes, kjer imajo veliko poškodovanih igralcev in tri obolele za koronavirusom, k njim pa v tem krogu potuje Zagreb. Petemu krogu bo sledil reprezentančni premor, po njem pa Celjane čakata zaporedna obračuna z Nantesom, gostovanje v Ukrajini in domača tekma z Zagrebom za zaključek evropskih tekem v letu 2020.

Pred tekmo so v celjskem klubu organizirali novinarsko konferenco, ki je potekala v živo preko klubskega Facebook in YouTube kanala, kjer si jo je možno ogledati tudi v posnetku, ta je na voljo tudi povsem na dnu te novice.

V celjskem taboru se seveda zavedajo pomembnosti tega obračuna, na katerega so se pripravljali vse od tekme v Zagrebu, saj je tekma domačega prvenstva s Krko odpadla: "Vzdušje je po zmagi v Zagrebu seveda zelo dobro, čeprav tudi pred tem z njim nismo imeli težav, četudi smo doživeli nekaj visokih porazov. Vedeli smo namreč, da smo tudi na tistih tekmah prikazali nekaj dobrih elementov, sedaj pa jih povezali takrat, ko je bilo to najbolj pomembno. Tudi na tekmah domačega prvenstva smo lahko uigravali našo ekipo in pridobivali na samozavesti. Sedaj je pred nami nov nasprotnik, novo dokazovanje in želimo prikazati dobro predstavo, predvsem pa na igrišču pustiti vse, tako kot je bilo to v Zagrebu. To namreč pomeni, da smo takrat vsi na visokem nivoju, kar je pogoj za možnost uspeha," je uvodoma dejal trener Celjanov, Tomaž Ocvirk. Ta se zaveda, da je pred njim še težja preizkušnja, saj Motor velja za zelo dobro ekipo, ki pa je sedaj nekaj časa pavzirala, saj so imeli kar nekaj okužb s koronavirusom, a raje kot o njih, razmišlja o igri svoje ekipe: "Vsekakor je bolje, če je ekipa v tekmovalnem pogonu ves čas, vendar tudi sami preko vikenda nismo imeli tekme s Krko, ki je odpadla iz podobnega razloga. To so namreč tekme, ko lahko z rotiranjem vsem igralcem vzdržujemo formo. Bomo videli kako bo to vplivalo na njih. Od našega zadnjega obračuna so se nekoliko spremenili, a ogrodje ekipe je ostalo. Vsi dobivajo priložnost, igrajo tudi mladi, ki izkoriščajo priložnosti. Vse se vrti okoli srednjega igralca in krožnega napadalca, kjer izkoriščajo napake. Poleg tega so močni v zunanji liniji in radi poizkušajo s streli z razdalje. So kompletna ekipa, dobra krila in morali bomo biti zelo pozorni. Vendar mi smo pokazali, da smo sposobni, verjamem, da bomo to pokazali tudi v sredo. Zato se moramo predvsem posvečati svoji igri in iskanju ter aktiviranju naših rezerv."

Tilen Kodrin je bil v kadru tudi pred dvema letoma, ko sta si ekipi stali nasproti, v Celju je dosegel 6, na gostovanju pa tri zadetke. Tilen pravi, da je tudi ta, podobno, kot tekma v Zagrebu, zanje najpomembnejša: "Po tekmi v Zagrebu smo se malce poveselili, a takoj na prvem treningu že zagrabili na polno. Naš fokus tako velja le sredini tekmi in delamo na tem, da ponovimo predstavo iz Zagreba in znova odigramo po najboljših močeh. Zaporožje je odlična ekipa, njihovo glavno orožje je srednji zunanji, ki je zelo izkušen in kvaliteten. Če pustiš malce prostora, žoga takoj konča pri krožnem igralcu. A tako je tudi pri ostalih, to je liga prvakov in vsi igralci so nevarni. Mi moramo predvsem delati na tem, da se držimo dogovorov, ti pa bodo dali rezultate na sami tekmi."

Gal Marguč je za razliko od Kodrina, na tekmah dve leti nazaj manjkal zaradi poškodbe. Ta mu je preglavice povzročala tudi v prejšnji sezoni, sedaj pa se vrača in na nekaj zadnjih tekmah je bil vedno pri vrhu strelcev na tekmah. Kako vse skupaj vpliva na njega in kako ocenjuje premor Zaporožja zaradi Covid-19, pa je ocenil takole: "Verjamem, da so vse težave za mano in vesel sem, da lahko ekipi pomagam po svojih najboljših močeh. Tako je poškodba pozabljena, s tem pa je veliko lažje ohranjati fokus na igrišču. Če si dlje časa odsoten, padeš iz ritma, morda se to sedaj malce dogaja Zaporožju. Vendar to niso naši problemi, mi moramo gledati na svojo igro, še izboljšati predstavo iz Zagreba in to so zadeve o katerih moramo mi razmišljati, ne pa se ukvarjati z nasprotnikom."

Tekma v dvorani Zlatorog bo na sporedu v sredo, 28. oktobra, ob 18.45. Ker bo ponovno potekala brez prisotnosti gledalcev, jo bo možno spremljati le na Arena Sport TV in preko frekvenc Vala 202.