26. 11. 2020

Priprave ženske reprezentance se nadaljujejo z 19 igralkami

V sredo je celotna ženska članska reprezentanca opravila novo testiranje na koronavirus. Preventivna poteza se je izkazala za pravilno, saj so rezultati potrdili okužbo pri Aneji Beganović. Ta je bila po prihodu v Slovenijo preventivno poslana v samoizolacijo. Vsi ostali člani izbrane vrste so uspešno prestali teste.

Zaradi okužb soigralk s koronavirusom v vrstah Krima Mercatorja in hrvaške Podravke se nedeljskega začetka priprav slovenske izbrane vrste ni udeležilo devet vabljenih rokometašic in dva člana strokovnega štaba. Po ponedeljkovem uspešno prestanek testu so se ekipi nato pridružili Nina Žabjek, ki je že pred kratkim prebolela omenjeno okužbo, trenerka vratark Branka Jovanović in selektor Uroš Bregar.

Slednji ima od srede pozno zvečer na pripravah na voljo 19 igralk. Po zadnjem uspešno prestanem testiranju se je namreč reprezentanci na Štajerskem priključila še sedmerica igralk iz vrst slovenskega prvaka, medtem ko je po pozitivnem rezultatu testa Beganovićeva za letošnje evropsko prvenstvo bržkone, žal, izgubljena.

Igralka Podravke iz Koprivnice je bila primorana oditi v 10-dnevno karanteno. Ta se bo iztekla ravno ob polnoči pred drugo tekmo Slovenije na evropskem prvenstvu, na kateri se bo v nedeljo, 6. decembra, ob 18.15 pomerila s Francijo. Prisilni počitek brez treninga bo zagotovo pustil posledice pri njeni telesni pripravljenosti, kar v primeru igranja tekem povečuje možnost poškodb. Obenem striktna zdravstvena pravila evropske rokometne zveze (EHF) velevajo, da se igralka sme reprezentanci v t.i. mehurčku, ki ga pripravljajo na Danskem, pridružiti šele po dveh negativnih izvidih PCR testov na koronavirus v razmaku petih dni.

Slovenska ekspedicija se bo na Dansko odpravila v začetku prihodnjega tedna, kjer bo, tako kot v obdobju priprav v Laškem, bivala v tako imenovanem mehurčku ter pod strogimi zdravstvenimi in varnostnimi ukrepi.

Na prvenstvu stare celine bo nastopilo 16 reprezentanc. Slovenija bo uvodoma nastopala v skupini A, ki jo bo gostil Herning. V glavnem mestu istoimenskega okrožja se bo v petek, 4. decembra, ob 20.30 pomerila z gostiteljicami sklepnega turnirja, Dankami. V nedeljo sledi obračun s Francozinjami, v torek pa še s Črnogorkami. Obe tekmi se bosta začeli ob 18.15.

V dvorani Jyske Bank Boxen v Herningu, ki v običajnih okoliščinah na tribunah lahko gosti okoli 10 tisoč navijačev, bo zaigrala tudi skupina B (Rusija, Švedska, Španija in Češka), medtem ko bo Kolding gostil boje skupin C (Nizozemska, Madžarska, Srbija, Hrvaška) in D (Romunija, Norveška, Nemčija, Poljska).

Tri najboljše izbrane vrste iz vsake skupine bodo napredovale v drugi del tekmovanja. Ta bo združil trojice iz skupini A in B ter C in D, ki bodo ta del tekmovanja odigrale v istih mestih kot predhodne tekme. Najboljši reprezentanci skupin drugega dela bosta napredovali v polfinale. Vse boje končnice bo gostil Herning.

Uroš Bregar, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
"Aneja Beganović je zagotovo naša najboljša krožna napadalka v napadu, zato bo njena odsotnost za našo reprezentanco velik deficit. Naši udarni sili na tem igralnem mestu na evropskem prvenstvu bosta tako Nataša Ljepoja in Valentina Tina Klemenčič. Veseli me, da smo se ostali končno zbrali in da bomo začeli s skupnimi treningi. V sredo smo si ogledali tekmo med Norveško in Dansko, s katero se bomo srečali na prvi tekmi prvenstva. Priprave za nastop na evropskem prvenstvu in obračun z Dankami se s četrtkom začenjajo."

KANDIDATKE ZA NASTOP NA EVROPSKEM PRVENSTVU:
Igralka Igralno mesto Rojena Višina Št. Nastopov Goli Klub
Ana Abina leva zunanja 1997 175 43 32 ŽRK Krka Novo mesto
Ema Abina levo krilo 1999 170 0 0 RK Krim Mercator
Aneja Beganović krožna napadalka 1997 173 39 58 RK Podravka Vegeta (HRV)
Živa Čopi desno krilo 1998 163 5 3 ŽRK Krka Novo mesto
Nuša Fegic srednja zunanja 1998 169 0 0 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Tija Gomilar Zickero desno krilo 2000 168 0 0 RK Krim Mercator
Ana Gros desna zunanja 1991 186 116 560 Brest Bretagne Handball (FRA)
Valetina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 10 5 RK Krim Mercator
Barbara Lazović desna zunanja 1988 183 75 267 CSM Bucuresti (ROM)
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 26 16 RK Krim Mercator
Erin Novak leva zunanja 2002 177 0 0 ŽRK Krka Novo mesto
Elizabeth Omoregie srednja zunanja 1996 178 0 0 CSM Bucuresti (ROM)
Amra Pandžić vratarka 1989 178 55 0 Kastamonu Belediyesi GSK (TUR)
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 63 298 Metz Handball (FRA)
Maja Svetik levo krilo 1996 167 17 29 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 180 31 0 RK Krim Mercator
Hana Vučko leva zunanja 1998 175 30 26 RK Krim Mercator
Branka Zec vratarka 1986 179 71 1 VfL Waiblingen (NEM)
Nina Zulić srednja zunanja 1995 170 47 120 Kastamonu Belediyesi GSK (TUR)
Nina Žabjek srednja zunanja 1998 178 30 25 RK Krim Mercator
ŠTAB REPREZENTANCE:
Uroš Bregar selektor
Salvador Krajnčič pomočnik selektorja
Branka Jovanović trenerka vratark
Gašper Kovač trener za telesno pripravo
Grega Karpan videoanalitik
Tomaž Skledar terapevt
Andraž Smolej fizioterapevt
Mateja Kavčič tehnični vodja
Anja Frešer vodja reprezentance
Goran Cvijić generalni sekretar RZS
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi
Ivan Novak zdravnik
TEKME NA EP 2020:
PRVI DEL, SKUPINA A (Danska, Herning):

1. krog, petek, 4. decembra 2020, ob 20.30:
DANSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

2. krog, nedelja, 6. decembra 2020, ob 18.15:
SLOVENIJA : FRANCIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

3. krog, torek, 8. december 2020, ob 18.15:
ČRNA GORA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2 in TV Arena Sport)

V drugi del evropskega prvenstva se bodo uvrstile tri najboljše ekipe skupine.