4. 1. 2021

Slovenci odločni odhajajo po dve točki proti Nizozemcem

Dva dneva slovensko moško reprezentanco ločita do prvega preizkusa v pestrem januarskem dogajanju. V torek zjutraj bo odpotovala na Nizozemsko, kjer jo dan za tem čaka prva tekma kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2022.

Obračun med Slovenijo in Nizozemsko bo gostilo mesto Almere. Po prvotnih načrtih bi se tekma morala začeti ob 20. uri, a so z evropske rokometne zveze (EHF) danes (ponedeljek) poročili, da je začetek prestavljen na 18.15. Tekmo si bo mogoče v neposrednem prenosu ogledati na TV Slovenija 3, za tiste z internetnim dostopom s slovenskih IP številk pa tudi preko spleta na rtvslo.si.

Z nizozemsko vrsto se je Slovenija na vseh treh dosedanjih tekmah pomerila v letu 2019. V aprilu se je z njo prav tako merila v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu in bila obakrat boljša. Na prvi tekmi, ki je prav tako potekala v Almereju, so bili Slovenci boljši le za gol (27:26), na povratni tekmi v Celju pa zmagali s 30:23. Nizozemska je bila nato tekmica še na pripravljalni tekmi konec oktobra v Ormožu, ko sta se ekipi razšli z neodločenim izidom (29:29).

Slovenska zasedba se bo na Nizozemsko podala v torek preko letališča v Zagrebu. Selektor Ljubomir Vranješ bo v primeru negativnih rezultatov testiranja na koronavirus, ki so ga vsi člani izbrane vrste opravili danes (ponedeljek), na pot popeljal vseh 17 rokometašev, ki so sodelovali na dosedanjih treningih.

Ponedeljkovega testiranja v Laškem se je udeležil tudi Miha Zarabec, ki se je po dogovoru s selektorjem pripravam pridružil z nekajdnevnim zamikom. Vse do rezultata testiranja Trebanjec, ki je tik pred novim letom s svojim moštvom iz Kiela postal evropski klubski prvak, ostaja v samoizolaciji v sobi hotela Thermana Laško. Organizator igre bo prvo tekmo z Nizozemsko izpustil in v "laškem mehurčku" zaradi manjših težav s kolenom opravljal individualne treninge s Primožem Porijem, reprezentančnim trenerjem za telesno pripravo.

Za slovensko reprezentanco bo to prvi preizkus v kvalifikacijah za nastop na sklepnem turnirju stare celine. Uvod bi sicer morala opraviti že novembra, a je bil obračun s Poljsko odpovedan zaradi okužb s koronavirusom v vrstah tekmecev, čez nekaj dni pa se je enaka nevšečnost pred odhodom v Turčijo pripetila v reprezentanci Slovenije. V kvalifikacijski skupini 5 je bila tako do sedaj odigrana zgolj ena tekma, na kateri se je Nizozemska na domačem igrišču pošteno namučila s Turki, ki so na koncu morali priznati premoč s 27:25

Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
"Imamo še dva dni za pripravo. Doslej smo se bolj osredotočali nase, na svojo igro, da bi jo izboljšali. Danes zvečer se bomo prvič osredotočali na Nizozemce. Opravili smo pet treningov, fantje so dobro delali in smo na dobri poti. Ko nas gledam kot skupino, kot ekipo, sem zadovoljen, točne taktike za Nizozemsko pa še nismo izdelali. Moramo pa jo jemati resno, igra hiter rokomet, dve različni obrambi, ima dobre nasprotne napade ... gre za nevarno ekipo. Mi še nismo stoodstotni, a smo na dobri poti. Imamo veliko željo, veliko motivacijo, manjka pa še kakšen odstotek. Zato nam bo tekma z Nizozemsko prišla prav. Čaka nas velika borba."

Darko Cingesar, slovenski reprezentant:
"Na tekmo z Nizozemci ne gledam kot na pripravljalno. Takšne so tiste pred sezono, ti dve pa sta le kvalifikacijski za evropsko prvenstvo. Na njih moramo pokazati največ, česar smo sposobni. Zagotovo bosta ta preizkusa pokazatelja, kaj moramo pred svetovnim prvenstvom popraviti in kaj moramo izboljšati."

Borut Mačkovšek, slovenski reprezentant:
"Akcija v začetku novembra je prišla prav, čeprav so bile tekme nato odpovedane. Tu v Laškem smo se osredotočili na našo igro. Zagotovo nam gre v prid dejstvo, da reprezentanco v večini sestavljamo isti igralci, nekaj pa je mladih novincev. Delamo dobro, nikakor pa nas ne čaka lahka tekma. Imajo kakovostno ekipo, ki ima samo en cilj - osvojiti dve točki. To bo za nas prva tekma po dolgem času, vemo, da bo zanesljivo težka."
POSNETEK NOVINARSKE KONFERENCE:
SEZNAM IGRALCEV ZA REPREZENTANČNI NASTOP V JANUARJU:
Rokometaš Igralno mesto Rojen Višina Št. odigranih tekem Klub
Blaž Blagotinšek krožni napadalec 1994 202 89 MKB-MVM Veszprem (MAD)
Dean Bombač srednji zunanji 1989 190 89 Pick Szeged (MAD)
Nejc Cehte desni zunanji 1992 196 28 TSV Hannover (NEM)
Darko Cingesar levo krilo 1990 187 76 RK Trimo Trebnje
Jure Dolenec desni zunanji 1988 191 145 FC Barcelona (ŠPA)
Klemen Ferlin vratar 1989 191 37 HC Erlangen (NEM)
Matej Gaber krožni napadalec 1991 198 120 Pick Szeged (MAD)
Dragan Gajić desno krilo 1984 188 151 LH Limoges (FRA)
Nik Henigman levi zunanji 1995 201 50 Pick Szeged (MAD)
Blaž Janc desno krilo 1996 187 64 FC Barcelona (ŠPA)
Urh Kastelic* vratar 1996 201 43 FRISCH auf Goppingen (NEM)
Tilen Kodrin* levo krilo 1994 192 45 Celje Pivovarna Laško (SLO)
Borut Mačkovšek levi zunanji 1992 203 108 Pick Szeged (MAD)
Domen Makuc srednji zunanji 2000 188 0 FC Barcelona (ŠPA)
Tadej Mazej levo krilo 1998 190 0 RK Celje Pivovarna Laško
Staš Skube srednji zunanji 1989 179 17 HC Meškov Brest (BLR)
Matic Suholežnik krožni napadalec 1995 202 25 SL Benfica (POR)
Rok Ovniček srednji zunanji 1995 185 23 Nantes Antlantique Handball (FRA)
Miljan Vujović vratar 2000 198 0 RK Celje Pivovarna Laško
Miha Zarabec** srednji zunanji 1991 177 64 THW Kiel (NEM)
ŠTAB REPREZENTANCE:
Član Vloga
Ljubomir Vranješ selektor
Uroš Zorman* pomočnik selektorja
Primož Pori trener za telesno pripravo
Aleš Anžič trener vratarjev
Uroš Mohorič direktor reprezentance
Sašo Djurič zdravnik
Žan Rant Roos terapevt
Rudi Slobodnik terapevt
Ciril Andoljšek tehnični vodja
Tim Butkovec videoanalitik
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi
* na pripravah trenutno ne sodeluje zaradi okužbe s koronavirusom.
KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2022:
3. krog, sreda, 6. januarja 2021, ob 18.15 (Almere, Nizozemska):
NIZOZEMSKA : SLOVENIJA

4. krog, nedelja, 10. januarja 2021, ob 20.00 (Celje, dvorana Zlatorog):
SLOVENIJA : NIZOZEMSKA
SVETOVNO PRVENSTVO 2021 (Egipt, 13.-31. januar 2021)
PRVI DEL, SKUPINA H (Borg El-Arab):

1. krog, četrtek, 14. januarja, ob 18.00 (po SLO času):
SLOVENIJA : JUŽNA KOREJA

2. krog, sobota, 16. januarja, ob 18.00 (po SLO času):
RUSIJA : SLOVENIJA

3. krog, ponedeljek, 18. januarja, ob 18.00 (po SLO času):
SLOVENIJA : BELORUSIJA

V drugi del tekmovanja bodo napredovale najboljše tri reprezentance.