15. 1. 2021

Krimovke nad Metz z dobro obrambo

Rokometašice Krima Mercatorja bodo konec tedna odigrale prvo letošnjo domačo tekmo v ligi prvakinj. V Ljubljano v soboto prihaja močni francoski prvak Metz, ki je preteklo nedeljo prekinil niz neporaženosti ruskega Rostova, ki vodi v skupini A. Kot je sporočil trener krimovk Uroš Bregar, se ključ do uspeha in presenečenja skriva v obrambi.

"Slog Metzove igre mi je všeč. So zelo agresivne v obrambi, njihova postavitev 6-0 nam je v Franciji povzročala veliko preglavic. Upam, da bomo lažje reševali te težave, sami pa bomo morali biti v obrambi korak hitrejši in agresivnejši, saj imajo zelo napadalno zunanjo vrsto, ki jo bo treba ustaviti," je na tiskovni konferenci dejal Bregar.

Doslej sta se tekmeca v ligi prvakinj pomerila enajstkrat. Uspešnejša je slovenska zasedba, ki je slavila osemkrat, a nazadnje 2. novembra 2013. Zadnji medsebojni obračun je v tej sezoni dobil Metz s 33:27.

Takrat je pri Francozinjah blestela Tjaša Stanko z osmimi goli. Triindvajsetletna Mariborčanka bo od prihodnje sezone spet članica Krima, potem ko je že podpisala dvoletno pogodbo. Tudi tokrat pa bo Stankova ena največjih nevarnosti za vrata, ki jih bo branila Srbkinja Jovana Risović.

Tudi zato Bregar ni želel preveč razpredati o taktiki pred sobotnim obračunom. "Glede na to, da je Tjaša Stanko v njihovem taboru, kaj preveč taktike ne bom odpiral, če slučajno gleda tiskovno konferenco in bi potem kaj razkrila," je pripomnil trener krimovk.

Na prvi tekmi proti Metzu sta sicer se od njegovih zdajšnjih varovank s šestimi goli izkazali Oceane Sercien Ugolin in Matea Pletikosić, ki pa nista mogli preprečiti poraza, h kateremu je botrovalo slabše nadaljevanje po dobrih prvih desetih minutah. Tokrat nameravajo Ljubljančanke na sobotni tekmi, ki se bo začela ob 18. uri, začeti odločno in se zoperstaviti favoriziranim tekmicam.

"Če želimo karkoli osvojiti, moramo to storiti prek obrambe. Ključ je, da bomo ustvarjali pritisk na zunanjo linijo. Nekaj stvari, ki jih dobro počnejo, bomo skušali preprečiti. V tekmo ne bomo odšli s strahom in verjamem, da nam lahko uspe," je prepričan Bregar, ki je bil v Franciji pred dvema mesecema zadovoljen z igro v zadnjih 20 minutah.

Vseeno to ni bilo dovolj, a nasploh ga gostujoči izkupiček v tej sezoni ne moti. Vtis bolj kvarijo slabi rezultati v domačih Stožicah. "Dostikrat smo že pripravili presenečenje v gosteh, tudi v letošnji sezoni s točko v Bukarešti in Rostovu. Več točk smo v tej sezoni osvojili v gosteh kot doma. Želim si, da bi od prve do zadnje minute igrali agresivno v obrambi, v napadu pa še z večjo željo, kot smo jo prikazali v preteklosti," je še poudaril Bregar.

Francozinje trenutno zasedajo tretje mesto v skupini A, a so v nizu treh zaporednih zmag, medtem ko je Krim na zadnji tekmi v Nemčiji proti Bietigheimu izsilil točko. Zasluge za to gredo predvsem Risovićevi, ki je ponovila besede trenerja, da se ključ do presenečenja skriva v obrambi.

"Igrati moramo bolj agresivno kot na gostovanju. Zapreti moramo njihovo zunanjo linijo in bolj kakovostno odigrati v polprotinapadu in protinapadu ter s tem priti do lažjih zadetkov. Doma moramo biti kakovostnejši," je dodala Risovićeva, ki bo del krimovk tudi v prihodnji sezoni.

"Srečna sem, da lahko igram v klubu, ki ima vse višje ambicije. Pogodba me s klubom veže še v prihodnji sezoni, zato se veselim prihajajočih izzivov," je na to temo dejala Risovićeva.
Članica krimovk, ki težav s poškodbami ali covidom-19 pred sobotnim obračunom nimajo, pa ne bo več Hana Vučko. Po informacijah s tiskovne konference je 22-letnica zaključila kariero in se bo v prihodnje posvetila študiju.