Avtor: RK Celje Pivovarna Laško, 3. 2. 2021

Celjani peklenski niz začenjajo v Nantesu

Rokometaše Celja Pivovarne Laško čaka v četrtek zaostala tekma 7. kroga EHF Lige prvakov, za uvodni preizkus pripravljenosti na izjemen niz tekem v naslednjem mesecu, jih po dolgotrajnem potovanju najprej čaka Nantes. 

Ekipi Nantesa in Celja Pivovarne Laško bi morali sicer prvo tekmo v tej sezoni odigrati 18. novembra, a je bilo srečanje 7. kroga tik pred odhodom v Francijo odpovedano, saj so v taboru gostiteljev takrat potrdili večje število okužb s koronavirusom. Navkljub vsem težavam sta ekipi nato teden dni kasneje odigrali tekmo v 8. krogu EHF Lige prvakov v Celju, kjer je ob slabi igri domače ekipe, takrat visoko slavil francoski klub.

Dva meseca in pol kasneje so rokometaši Celja Pivovarne Laško sedaj le odpotovali v Francijo, kjer se bodo v zaostali tekmi pomerili z ekipo, ki se je v zadnjih sezonah povzpela v vrh francoskega rokometa, svoj pečat pa že pustila tudi v Evropi. HBC Nantes je bil namreč v sezoni 2017/18 finalist lige prvakov, ko je v polfinalu premagal Pariz, v finalu pa izgubil z Montpellierjem. Sezono kasneje so v četrtfinalu izgubili z Barcelono, lani pa nastopali v Pokalu EHF, ki je bil zaradi koronavirusa kasneje odpovedan, v preteklosti pa so že bili dvakratni finalisti tega tekmovanja. Za Nantes danes nastopa tudi bivši član našega kluba, Rok Ovniček, ki je tja prestopil po sezoni, v kateri sta se ta dva kluba prvič v zgodovini srečala med sabo. Francozi so slavili na domačem igrišču, v Celju pa se je tekma, po izjemnem povratku pivovarjev, končala z neodločenim rezultatom. V letošnji sezoni jim je tekmovanje močno krojil koronavirus, tako so v ligi prvakov morali prestaviti tri tekme, ki jih čakajo sedaj v mesecu februarju, začenši to s Celjem, ki ga prav tako čaka še zaostala tekma z Zagrebom. Prav tako morajo tudi v francoskem prvenstvu, kjer so trenutno peti, odigrati tri zaostale tekme, kar pomeni, da jih čaka resnično naporen koledar, a bodo kljub temu v naslednjih 31-ih dneh odigrali tekmo manj od Celja, saj bodo tekme domačega prvenstva igrali kasneje.

V tekmi 8. kroga te sezone, so v Celju domačini zamudili priložnost za presenečenje, ko je takrat sicer manjkal steber obrambe Poteko, a še več igralcev je manjkalo tudi v taboru gostov. Francozi so neusmiljeno kaznovali vse napake celjske ekipe, odločilno razliko pa naredili na začetku drugega polčasa, po kateri se domačini niso uspeli več vrniti ter ogroziti zmage Nantesa.   

Brez težav pa v taboru slovenskih prvakov niso niti tokrat. Čeprav so se januarja dobro pripravljali, so vmes seveda pogrešali reprezentante, poleg tega pa so se ves čas pojavljale še manjše poškodbe, oziroma še težave od prej. Tik pred odhodom so ostali še brez Lebana, ki se je lažje poškodoval na enem zadnjih treningov. Poleg njega v Francijo niso odpotovali niti vratar Ivić, ki ima težave s komolcem, Marguč, ki še ni nared za povratek na igrišče, Grebenc, ki okreva po operaciji ter Kljun, ki ima prav tako težave s poškodbo. V zadnjih dneh sta se z virozo soočila Šarec in Vujović, strah pred okužbo s koronavirusom pa so ovrgli PCR testi, ki sta jih tako, kot celotna ekipa, opravila pred odhodom. Navkljub vsem težavam pa Celjani v Francijo odhajajo z željo, da prikažejo dobro predstavo proti ekipi, ki jo je večina ob osem milijonskem proračunu pričakovala precej višje, trenutno pa imajo le dve točki prednosti pred celjskimi rokometaši.

Tekma med HBC Nantes in RK Celje Pivovarna Laško bo v četrtek, 4. februarja ob 20.45h v Franciji, neposredni prenos pa bo možno spremljati na televiziji Arena Sport.

Celjani napovedujejo maksimalno borbo
Celjski rokometaši so se na gostovanje v Francijo odpravili v sredo zgodaj zjutraj. Najprej z avtobusom od Celja do Benetk, od tam polet do Pariza, večurno čakanje na letališču, saj je zaradi pomanjkanja letov, ta v Nantes šele zvečer. V hotel tako po dolgotrajnem, celodnevnem potovanju prispejo ob pol enajsti uri zvečer, krajši trening pa bodo torej opravili le na dan tekme. A ne glede na vse težave z odsotnimi igralci in napornim potovanjem, želijo Celjani v Nantesu prikazati dobro predstavo in se domačinom odločno postaviti po robu: »V Nantesu začenjamo naporen niz enajstih tekem v naslednjih enaintridesetih dneh, zato smo januarski del priprav namenili temu, da bomo skozi zanj prišli uspešno. To nam lahko uspe s širino kadra, zato bodo priložnost dobivali vsi igralci, žal pa se je zgodilo, da imamo nekaj težav s poškodbami in boleznimi, ki nam bodo na uvodu v ta niz, to otežili. Na vseh tekmah moramo biti pravi, čeprav je jasna prioriteta državno prvenstvo, pa moramo biti na vseh tekmah maksimalni, saj moraš biti kot športnik vedno najboljši. V Franciji nas čaka težka tekma, na kateri pa moramo prikazati povsem drugačen obraz, kot na tekmi, ki smo jo s tem nasprotnikom odigrali v Celju,« je uvodoma dejal trener Tomaž Ocvirk. Ta se zaveda kakovosti nasprotnika, a vendar opozarja, da ni nič nemogoče: »Odločno moramo vstopiti v srečanje, na pripravljalnih tekmah smo preizkusili nekaj zadev, ki so se izkazale za uspešne in sedaj moramo to prenesti na uradne tekme. Pred tekmo mora vladati pozitivna napetost, saj se po dolgem premoru znova nadaljuje tekmovalni ritem in vem, da so ga igralci sposobni uspešno odigrati. Verjeti moramo, da smo sposobni premagati tudi finančno precej močnejše ekipe, kot je Nantes, to pa nam lahko uspe kot ekipi, ko bo večina igralcev dodala pomemben delež. Že prej sem omenil, da bo to ob tem ritmu tekem na dva, oziroma tri dni, še toliko bolj pomembno. A seveda ne smemo prehitevati, gledati naprej, temveč se osredotočati na tekmo za tekmo. Naši cilji morajo biti visoki, boriti se moramo za točke, seveda se zavedamo, da bo težko, vendar nič ni nemogoče, le verjeti moramo v to,« je zaključil celjski trener.

Celjani so na tekmi v Celju pogrešali steber obrambe, Vida Poteka, ki bo sedaj zraven, a opozarja, da sedaj manjkajo drugi, pomembni igralci, kljub temu pa si seveda v Franciji, kjer se začenja naporen ritem tekem, želi presenečenja: »Že od konca decembra, ko smo dobili plan dela, tega smo opravili zelo dobro, se pripravljamo na to naporno nadaljevanje letošnje sezone. Večja težava je bilo uigravanje, saj so nam ves čas težave povzročale poškodbe ter odsotnost igralcev, ki so bili na SP. A podobno so imeli tudi drugi, zato moramo že takoj v začetku februarja nastopiti odločno. Pomembne tekme nas čakajo, zgodil se bo razplet v ligi prvakov, poleg tega pa so tu naporne tekme državnega prvenstva, kjer letos ni popravnih izpitov. Žal letošnjo sezono kroji tudi epidemiološka slika, nam pa se prav vsaka, ampak res prav vsaka odsotnost močno pozna. V ligi prvakov tako nismo na nivoju, kot smo si želeli biti in v spomladanskem delu sezone želimo pokazati, da si zaslužimo več. Prvi preizkus bo v Nantesu, kar bo čisto nova tekma, zato ne bi delal primerjav z obračunom v Celju. V kolikor bomo v tekmo vstopili odločno ter optimistično, tudi oni niso nepremagljiv nasprotnik, kar so nekatere ekipe že pokazale. Verjeti in upati moramo, da smo tudi mi lahko ena izmed teh.«

Podobno razmišlja tudi Matic Grošelj, ki je v dosedanjem poteku sezone dosegel tri zadetke, seveda pa si želi, da bi bil njegov prispevek v napadu še večji: »Vsak od nas se mora potruditi in poizkusiti pokazati več, kot smo v dosedanjem poteku sezone. Vsi se trudimo, dajemo vse od sebe, imeli pa smo nekaj smole in težav, ki se ekipi kot je naša, še toliko bolj poznajo. Kot smo lahko videli tudi na prvenstvu v Egiptu, večina zmag izhaja iz igre v obrambi, zato moramo igrati disciplinirano ter odgovorno, ob tem pa nam bo lažje tudi v napadu. Ni toliko pomembno kdo dosega zadetke, za nas kot ekipo, je veliko pomembneje, da tekme zmagujemo, ne kdo prispeva največ zadetkov. Si pa seveda vsak od nas želi, da po najboljših močeh in čim bolj pomaga ekipi. Tako moramo odigrati tudi jutri proti Nantesu, pokazati maksimum, biti zbrani pri zaključnih strelih in ne glede na nasprotnika, moramo biti prepričani, da se lahko merimo z njimi ter vseh šestdeset minut odigrati polno koncentrirani in motivirani.«

Kdo je HBC Nantes?
HBC Nantes je klub, ki letos šele četrtič nastopa v ligi prvakov, pa že je bil tako finalist tega tekmovanja, enkrat igral v četrt in enkrat v osmini finala. Gre za klub, ki je bil ustanovljen leta 1953, na najvišjem nivoju pa igra od sezone 2008/09, ko je prvič nastopil v prvi francoski ligi. To je tudi čas, ko je v klub prišel trener Thierry Anti, ki je poskrbel za rast kluba, v prejšnji sezoni pa ga je nadomestil njegov prejšnji pomočnik, Španec, Alberto Entrerrios. Klub sicer od sezone 2015/16 kroji vrh francoskega rokometa. takrat so prvič končali med prvimi tremi, kjer so sedaj stalnica Glede na to, da je francoska liga od nemške bundeslige prevzela primat najboljše na svetu, to govori dovolj o kakovosti tega moštva, ki je leta 2017 osvojilo tudi francoski Pokal.
Kot rečeno, je še bolj impresivno njihovo nastopanje v evropskih tekmovanjih. Najprej so se uvrstili v Pokal EHF, kjer so nastopali v sezonah 2011/12, 2012/13, 2013/14, 2014/15 in 2015/16 ter v lanski, ko so bili dvakrat drugi, enkrat pa izpadli v četrtfinalu, lani je bilo tekmovanje prekinjeno predčasno. Še korak dlje so naredili v ligi prvakov, v tem tekmovanju letos nastopajo četrtič. V sezoni 2016/17 so izpadli v osmini finala, ko so po nastopanju v skupinah C in D, v izločilnih bojih izpadli s Parizom. A Parižanom so se sezono kasneje maščevali in jih izločili v polfinalu F4 turnirja v Kolnu, nato pa v velikem finalu izgubili z Montpellierjem. Sezono kasneje, ko so se merili tudi s Celjem, so se uvrstili v četrt finale, kjer je bila od njih boljša Barcelona.
Kam se lahko četa Alberta Entrerriosa zavihti letos? Trikrat so že izgubili evropsko finale in njihova želja je prekiniti ta urok. Je pa tudi res, da jim je to uspelo, ko so bili presenečenje, medtem ko jih sedaj nobeden izmed nasprotnikov ne jemlje več na takšen način. So zelo izkušena ekipa (klik za ogled postave), njihova povprečna starost je nad povprečjem tekmovanja, okoli izkušenih igralcev pa imajo še nekaj mladih odličnih igralcev, s pomočjo katerih gojijo hiter slog igre. V tem ima pomembno vlogo tudi Rok Ovniček (16 zadetkov), ki je prav iz Celja prestopil v ta klub. Njihov največji zvezdnik je Kiril Lazarov (22), ki kljubuje letom in je hkrati tudi med najboljšimi strelci ekipe, ni pa več tako izstopajoč, kot je bil v preteklosti. Kar nekaj je Špancev (4), to so levo krilo Valero Rivera (31), krožni je novinec Adrian Figueras (20), na desnem krilu je David Balaguer (7), na desnem zunanjem pa Eduardo Gurbindo. Enak položaj igra Srb Milan Milić, od tujcev so poleg že omenjenih še Portugalec Cavalcanti, dva Danca, krilo Augustinssen (13) in vratar Nielsen, vratar pa je še Italijan Colleluori. Največ je seveda Francozov, prvi zvezdnik med njimi je vratar Cyril Dumoulin, levi zunanji Oliver Nyokas, pa krožni Dragan Pechmalbec (22) in še cela kopica odličnih igralcev.
Veljajo za odlično organiziran klub, ki prav tako veliko stavi na svojo rokometno šolo, hkrati pa so finančno stabilni (njihov proračun znaša 7.8 MIO EUR) in z veliko podporo lokalnega okolja. Veliko jim pomenijo gledalci, ki so tudi velik vir prihodkov, tudi v času koronakrize pa jim najzvestejši ostajajo ob strani in pomenijo pomemben vir v času, ko gledalcev na tribunah ne sme biti. Pri njih so bili zelo dolgo, saj je imela Francija za športne prireditve manj stroga pravila, to jim je prinašalo lepo prednost, saj veljajo za izjemno glasne in jih v Franciji štejejo za najboljše.     

Največji uspehi HBC Nantes:
  • Štirikratni udeleženci EHF Lige prvakov vključno s tekočo sezono, 2016/17 (1/8 finala), 2017/18 (2. mesto), 2018/19 (1/4 finale)
  • Pokal EHF: drugo mesto 2012/13, 2015/16, četrtfinale 2013/14
  • Zmagovalci francoskega pokala 2017
  • Zmagovalci francoskega ligaškega pokala 2015
Tekme Celja in Nantesa
HBC Nantes vs RK Celje Pivovarna Laško  2-1-0  (98:81)  5:1
  • 14.10.2018    HBC Nantes vs RK Celje Pivovarna Laško, EHF ChL– Group B 38:27 (17:13)
  • 02.12.2018    RK Celje Pivovarna Laško vs HBC Nantes, EHF ChL– Group B 29:29 (15:19)
  • 25.11.2020    RK Celje Pivovarna Laško vs HBC Nantes, EHF ChL– Group B 25:31 (11:13)