10. 2. 2021

Mladinke in kadetinje dobile tekmice na EP

V sredo je na Dunaju potekal žreb pred poletnima evropskima prvenstvoma za dekleta. Na njem sta svoje tekmice dobili tudi slovenska kadetska in mladinska reprezentanca.


Najboljše rokometašice do 19 let bodo med 8. in 18. julijem gostovale v Celju, ki bo tako znova gostilo evropsko elito v mlajših starostnih selekcijah. Slovenija je kot gostiteljica tekmovanja imela možnost, da sama izbere skupino prvega dela tekmovanja. Štab, na čelu s selektorjem Gašperjem Kovačem se je odločil za skupino A, v kateri bodo slovenskim dekletom družbo delale Danke, Nemke in Švicarke.


"Pred žrebom smo imeli malenkost drugačne želje, po koncu pa lahko rečem, da smo izbrali optimalno skupino. S prvimi tekmicami in možnostmi, ki se nam ponujajo ob križanju skupin v drugem delu, smo lahko zadovoljni. Je pa dejstvo, da moramo, v kolikor želimo napraviti korak naprej, premagati vse ekipe," je po žrebu dejal Krčan na slovenski klopi.


V drugi del evropskega prvenstva bodo napredovale najboljše tri reprezentance vsake skupine prvega dela. Slovenke v primeru napredovanja čakajo dvoboji z najboljšo trojico skupine B, v kateri bodo nastopile Švedinje, Rusinje, Slovakinje in Portugalke. Najboljši ekipi obeh skupin drugega dela bosta napredovali v polfinale, preostale pa z enakouvrščeno reprezentanco nasprotne skupine čaka tekma za končno razvrstitev.


V prvem delu bodo skupino C tvorile Francija, Avstrija, Črna gora in Hrvaška, v D pa bodo nastopale Madžarska, Norveška, Romunija in Češka.


Letošnji obetavni generaciji slovenskih deklet do 19 let je Rokometna zveza Slovenije že v preteklosti omogočila precej skupnih aktivnosti. Po posebnem povabilu mednarodne rokometne zveze na svetovno prvenstvo, tedaj še v kadetski kategoriji, se je reprezentanca v zadnjih mesecih minulega leta na treningih dobivala enkrat tedensko, nekajkrat pa opravila tudi večdnevne priprave. Tekmovanje je bilo sprva trikrat prestavljeno – nazadnje bi decembra moralo potekati na Hrvaškem -, na koncu pa dokončno odpovedano.


Kljub športu ne ravno najbolj prijaznim časom dekleta, sedaj že mladinke, pridno nadaljujejo s skupnimi treningi, na katerih utrjujejo tehnično-taktične zamisli trenerskega štaba in obenem krepijo ekipni duh. "V načrtu imamo vsakomesečne skupne priprave, ki bodo trajale tri do štiri dni. Po sprostitvah trenutnih ukrepov, povezanih s koronavirusom, bomo pripravljenost skušali dvigniti tudi s kakšno pripravljalno tekmo," o predvidenih reprezentančnih aktivnostih v bližnji prihodnosti pove selektor, ki je dekleta v letu 2021 že zbral na skupnih treningih in sicer konec januarja v Ormožu.


"Pozna se, da ta dekleta ne igrajo tekem. Večina jih sicer že igra v članski kategoriji, a tam vse ne dobijo minut na igrišču, ki bi jih potrebovale za optimalno pripravljenost. Tiste, ki igrajo manj, so tudi malce slabše telesno pripravljene, a prepričan sem, da bomo to do prvenstva uspeli nadoknaditi!" še doda Kovač, ki je s svojim štabom kandidatkam pripravil individualne programe, s katerimi, poleg klubskih aktivnosti, tudi same vzdržujejo in izboljšujejo telesno pripravljenost.


Celje bo letos četrtič gostilo enega izmed evropskih rokometnih prvenstev za mlajše starostne selekcije, kar je le še dokaz več, da Rokometna zveza Slovenije in organizacijski odbor uživata status enega najboljših organizatorjev tovrstnih tekmovanj. Zgodba se je začela leta 2017 z evropskim prvenstvom za dekleta do 19 let, naslednje poletje so jih nasledili fantje do 20 let, med katerimi si je zlato izborila ravno Slovenija, predlani pa so se za prestižni naslov tu borila dekleta do 17 let. Januarja bi moralo v mestu ob Savinji potekati prvenstvo stare celine za fante do 18 let, a je bilo zaradi zdravstvene situacije in s tem povezanih omejitev odpovedano. Že leta 2004 je mesto ob Savinji gostilo skupini prvega in drugega dela članskega evropskega prvenstva za moške, pester pa bo program tudi v prihodnjih letih. Celju sta bili namreč že dodeljeni svetovni prvenstvi leta 2022 (mladinke) in 2025 (kadeti), decembra 2022 pa bo tam gostovala tudi ena izmed skupin prvega dela ženskega članskega evropskega prvenstva.


To poletje tekmovanje čaka tudi kadetinje, ki se bodo med evropsko elito predstavile med 5. in 15. avgustom v Podgorici. Žreb pred turnirjem v črnogorski prestolnici slovenskim dekletom do 17 let ni bil pretirano naklonjen, saj jih je v prvem delu posadil v skupino B, kjer se nahajajo še Švedinje, Rusinje in Hrvatice. Sistem napredovanja je enak tistemu iz mladinske kategorije.


Medtem bodo na EP za kadetinje skupino A sestavljale Danke, Avstrijke, Črnogorke in Švicarke, v skupini C se bodo merile Madžarke, Norvežanke, Slovakinje in Portugalke, v skupino D pa je ples kroglic posadil Francozinje, Nemke, Romunke in Čehinje. 

EVROPSKI PRVENSTVI ZA DEKLETA:

MLADINKE (Celje, Slovenija; 8.-18. julij 2021)

Skupina A: Danska, Nemčija, Slovenija, Švica
Skupina B: Švedska, Rusija, Slovaška, Portugalska
Skupina C: Francija, Avstrija, Črna gora, Hrvaška
Skupina D: Madžarska, Norveška, Romunija, Češka 

KADETINJE (Podgorica, Črna gora; 5.-15. avgust 2021)

Skupina A: Danska, Avstrija, Črna gora, Švica
Skupina B: Švedska, Rusija, Slovenija, Hrvaška
Skupina C: Madžarska, Norveška, Slovaška, Portugalska
Skupina D: Francija, Nemčija, Romunija, Češka
POSNETEK ŽREBA: