2. 3. 2021

Celjani tudi Kielu nudili močan odpor

Rokometaši Celja Pivovarne Laško so danes odigrali tekmo 12. kroga EHF Lige prvakov. Gostovali so pri aktualnih evropskih prvakih, igralcih THW Kiela, ki za osvojitev tretjega mesta potrebuje dve zmagi v zadnjih dveh tekmah. Prvo mu je danes uspelo doseči, vendar so Celjani znova nudili izjemen odpor, v končnici pa tekmo igrali z igralci povprečne starosti malce čez 20 let.

Celjani so na sever Nemčije pripotovali danes s čarterskim poletom, a je bil pričakovan hiter prihod v Kiel vse prej kot to. Namreč najprej je prišlo do zamude zaradi t.i. odmrzovanja letala, nato je bil let prestavljen zaradi slabega vremena v Nemčiji, ko so že poleteli, pa je prišlo do informacije, da bodo zaradi megle morda leteli na drugo, dosti bolj oddaljeno letališče. Vmes je s strani naslednjega tekmeca, Aalborga, prišla še informacija, da so imeli v preteklih dneh okuženega igralca in da je četrtkova tekma pod vprašajem. Po prihodu v Kiel je ekipo tako čakalo še eno testiranje in vprašljiv jutrišnji odhod na Dansko. Kot kaže je vse to vplivalo na igralce, ki so današnjo tekmo začeli izredno slabo. Že v prvih petnajstih minutah tekme so Celjani izgubili kar 8 žog, do dvajsete pa zgrešili tudi pet čistih priložnosti za zadetek (enkrat prazna vrata in enkrat strel s sedmih metrov). Ocvirk je že pred tem, po le desetih minutah igre (6:3) zahteval odmor in močno povzdignil glas ter opravil prvi menjavi, Šarca in Lebana sta zamenjala Dragašević in Razgor. Na srečo so imeli pivovarji dobro razpoloženega Vujovića, ki je kar nekajkrat rešil, da razlika ni hitreje rastla. Ob vseh napakah in zgrešenih strelih, je bil zaostanek še znosen, Ocvirk je z nadaljnjimi menjavami skrbel za visok ritem in v drugih petnajstih minutah prvega dela, je bila podoba na igrišču povsem drugačna. Igra v napadu je bila na zelo visokem nivoju, so pa Nemci predvsem v zadnjih desetih minutah polčasa, uspeli zelo hitro dosegati zadetke vsakič, ko so Celjani zabili, tako, da se je razlika ves čas gibala med tremi in štirimi zadetki razlike, kolikor je bila prednost domačih tudi ob izteku trideset minut igre.

Drugi polčas so gostje začeli odlično, zadevali so v napadu, tudi v obrambi pa se z dobro igro vrnili v igro ter se v 36. minuti približali na le dva zadetka zaostanka (21:19). Kiel je večino svojih zadetkov v teh trenutkih dosegal s krilnih, oziroma krožnega položaja, a pivovarji so znali vedno znova odgovoriti. Ko so zaostajali za le dva zadetka, so imeli prvič na tekmi igralca več na igrišču, a tega žal niso izkoristili, z dvema napakama so dovolili Kielu, da se je ponovno odlepil na +4. V tem delu igre se je znova pojavilo več napak v napadu, zato je Ocvirk poskušal z minuto odmora, po kateri je znova zadel razpoloženi Mazej in goste približal na tri zadetke zaostanka (26:23, 44. min). Nalet Celjanov so domači uspeli zaustaviti po izključitvi Poteka, ko so to izkoristili in z dvema zadetkoma povedli za pet. V zadnjih desetih minutah pa smo videli izjemen boj mladih pivovarjev. Ocvirk je namreč v igro poslal še Čepića, poleg njega so bili na igrišču še Mazej, Dragašević, Načinović, Grošelj, Novak in Vujović, ki v povprečju štejejo le dobrih 20,5 let. In ti so Kielu nudili odličen odpor, približali so se na le dva zadetka zaostanka, imeli nekaj priložnosti, da se približajo na le -1, a so odločile izkušnje, oziroma neizkušenost, ki pa se odpravlja prav v takšnih trenutkih tako težkih tekem. Kiel je to izkoristil ter dosegel zmago s štirimi zadetki razlike, drugi polčas se je končal izenačeno, a za mlade celjske igralce in njihove izkušnje je bilo to skoraj kot zmaga, ki pa jo bodo ponovno lovili že čez dva dni, ko se bodo v zadnjem krogu tekmovanja pomerili še v gosteh z danskim Aalborgom (četrtek, 18.45).

Tomaž Ocvirk, trener RK Celja Pivovarne Laško:
"Čestitke Kielu za zasluženo zmago. Čestital bi tudi svojim igralcem, ki so dobro odigrali tekmo. Ključnih je bilo prvih deset minut, ko smo začeli preveč neodgovorno in pasivno v obrambi in napadu. Z menjavami smo dvignili nivo, agresivnost, igrali tako kot smo si želeli. Do konca smo bili v igri, na koncu pa so presodile izkušnje tekmeca, ki je zasluženo slavil zmago. A še enkrat ponosen sem na svoje igralce in na to kako."

Vid Poteko, igralec RK Celje Pivovarna Laško:
"Moramo ostati pozitivni, saj smo danes igrali z evropskim prvakom. Vsak igralec v naši ekipi je pokazal dobro predstavo, ostati moramo na nivoju, kot ga kažemo na vseh zadnjih tekmah in poskusiti zmagati na zadnji tekmi v Aalborgu. Danes smo tekmo začeli malo preveč zadržano, izgubili kakšno žogo preveč, Kiel pa je ustvaril razliko, ki jo je držal skozi vso tekmo, a pokazali smo zelo dobro borbo, zato lahko optimistično pričakujemo naslednje tekme."