12. 3. 2021

V Berlinu uvodoma zanesljivo preko Alžircev

Slovenska moška rokometna reprezentanca je olimpijski kvalifikacijski turnir v Berlinu začela z zmago. Uvodoma je bila s 36:28 boljša od Alžirije. Ritem bojev za vozovnici v Tokio je neizprosen, saj izbrance Ljubomirja že dobrih 20 ur po koncu tekme čaka nov preizkus. V soboto se bodo ob 15.35 po robu postavili gostiteljem Nemcem. Tekmo bo v živo prenašala TV Slovenija 2.

Slovenski rokometaši so po pričakovanju odprli olimpijske kvalifikacije in osvojili prvi točki proti tekmecem iz Afrike. Po zanesljivi zmagi nad na papirju najlažjimi tekmeci v Berlinu jih v nadaljevanju turnirja čakajo še imenitni Nemci in Švedi (nedelje, ob 18.15), ki so se na uvodnem obračunu razšli z neodločenim izidom 25:25. Na olimpijske igre, ki bodo v deželi vzhajajočega sonca med 23. julijem in 8. avgustom, se bodo uvrstili najboljši ekipi turnirja v Berlinu.

Rokometni prvokategorniki iz Slovenije so na najboljši možni način začeli tekmo v dvorani Maxa Schmelinga in v tretji minuti povedli s 3:0. Z dobro igro v obrambi so povsem onemogočili tekmece iz Severne Afrike, z raznovrstno igro v napadu pa si v deseti minuti po golu Blaža Blagotinška priigrali pet golov prednosti (7:2).

V nadaljevanju so popustili, Alžirci pa so med 10. in 16. minuto naredili delni izid 4:0 in jim povsem zadihali za ovratnik (7:6). Skoraj sedemminutni slovenski strelski post je prekinil Blaž Janc, ki je le nekaj trenutkov zatem po dveh zadetih golih svoje soigralce popeljal do vodstva z 9:6.

Slovenija je znova zagospodarila na igrišču po izključitvi alžirskega stebra obrambe Sofiana Bendjilalija, ki je zaradi grobega in nevarnega prekrška nad Miho Zarabcem prejel rdeči karton. V 22. minuti je po golu Tadeja Mazeja prvič na dvoboju povedla za šest golov (12:6), pet minut kasneje pa je Staš Skube - ob igralcu manj na igrišču - zvito ukradel žogo Alžircem in soigralce popeljal do najvišjega vodstva v prvi polovici tekme (16:9).

Vranješ je priložnost za dokazovanje ponudil vsem svojim varovancem, ki so kljub občasnim nihanjem v igri z rutinsko predstavo ukanili po moči tretje najmočnejše rokometaše na Črni celini po Egipčanih in Tunizijcih. Slovenci so v drugem polčasu vseskozi nadzorovali tekmece in prihranili veliko moči za zadnja dva dvoboja v Berlinu. 

V slovenski reprezentanci sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita Dragan Gajić in Blaž Janc. Prvi je dosegel šest, drugi pa pet golov.

Ljubomir Vranješ, selektor slovenske reprezentance:
"Napravili smo tisto, kar je bilo potrebno. Osvojili smo dve točki, to je najbolj pomembno. Med tekmo smo veliko menjali igralce in tako prihranili kar nekaj moči za sobotni obračun z Nemci."

Miha Zarabec, reprezentant Slovenije:
"Tekmo smo uspešno pripeljali h koncu z izkušnjami. Tako bi morali igrati vsakokrat. Sedaj v igri veliko več tečemo in precej lažje nam je, ko si z nekaj lahki zadetki napravimo prednost in obračun nato kontroliramo. Že dolgo se nismo v igri počutili tako super, kot se sedaj. Po zmagi proti Alžiriji sta pred nami dva finalna testa, ki ju moramo realizirati."
KVALIFIKACIJSKI TURNIR ZA NASTOP NA OLIMPIJSKIH IGRAH:
Nemčija, Berlin (dvorana Max Schmeling)

1. krog, petek, 12. marca:
SLOVENIJA : ALŽIRIJA 36:28 (17:11)
Slovenija: Ferlin, Lesjak, Skube 4, Blagotinšek 3, Marguč 4, Janc 5, Potočnik 1, Dolenec 3, Cingesar 2, Gajić 6, Gaber, Zarabec 4, Mazej 3, Ovniček, Bombač 1, Suholežnik.
Alžirija: Ghedbane, Zemouchi, Naim 1, Berkous 7, Hadidi 4, Chehbour, Bahna 1, Saker 3, Ensaad 2, Boudjenah 1, Abderahim 1, Bendjilali, Hammouche, Badi 3, Ayoub 5.

NEMČIJA : ŠVEDSKA 25:25

LESTVICA:
Reprezentanca Tekme Zmage Neodločeno Porazi Dani : prejeti goli Razlika Točke
1 Slovenija 1 1 0 0 36:28 8 2
2 Nemčija 1 0 1 0 25:25 0 1
3 Švedska 1 0 1 0 25:25 0 1
4 Alžirija 1 0 0 1 28:36 -8 0
PREOSTALE TEKME:
2. krog, sobota, 13. marca, ob 15.35:
NEMČIJA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)

Ob 18.00:
ŠVEDSKA : ALŽIRIJA

3. krog, nedelja, 14. marca, ob 15.45:
ALŽIRIJA : NEMČIJA

Ob 18.15:
ŠVEDSKA : SLOVENIJA (prenos na TV Slovenija 2)