6. 4. 2021

Selektor Adžić predstavil svoj prvi spisek igralk

Na torkovi spletni novinarski konferenci se je širši javnosti tudi uradno predstavil novi selektor slovenske ženske rokometne reprezentance Dragan Adžić. Črnogorski strokovnjak je na medijskem druženju med drugim razkril seznam vabljenih igralk na priprave za kvalifikacijski tekmi za svetovno prvenstvo, ki jih bo izbrana vrsta začela v ponedeljek v Ljubljani.


Adžić je minuli petek postal 10. ime na klopi Slovenije in 14. selektor po vrsti, potem ko so nekateri njegovi predhodniki omenjeno funkcijo opravljali v različnih obdobjih. Takoj, ko je njegovo imenovanje potrdilo Predsedstvo Rokometne zveze Slovenije, je zagrizel v delo, saj ga že v začetku prihodnjega tedna čaka začetek prve misije v novi vlogi.


Ženska izbrana vrsta se bo v ponedeljek popoldne zbrala v ljubljanskem hotelu Austria Trend in začela priprave na obračuna z Islandijo, neposredno konkurentko za mesto na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji. Prva tekma bo v soboto, 17. aprila, ob 17.30 na sporedu v slovenski prestolnici na Kodeljevem, povratna pa štiri dni kasneje, ob 21.45 po slovenskem času, v Hafnarfjorduru.


Na priprave je selektor Adžić povabil 23 deklet. Rokometašicam, ki so na zadnjih reprezentančnih akcijah že branile barve Slovenije, je dodal štiri perspektivna imena, ki branijo barve mladinske reprezentance – Erin Novak in Nino Kovšca (obe levi zunanji), Karin Kuralt (vratarka) in Manco Kogovšek (levo krilo). Poleg četverice mladink seznam dopolnjujejo krilne igralke Maja Svetik, Ema Abina, Tija Gomilar Zickero in Živa Čopi, zunanje igralke Tjaša Stanko, Ana Abina, Nina Zulič, Nuša Fegic, Elizabeth Omoregie, Ana Gros in Barbara Lazović, krožne napadalke Aneja Beganović, Manca Jurič,Valentina Tina Klemenčič, Nataša Ljepoja in Teja Ferfolja ter vratarke Branka Zec, Amra Pandžić in Maja Vojnovič.


V ponedeljkove priprave bo v osveženi zasedbi vstopil tudi strokovni štab. Pri pripravah na obračuna z Islandijo bo Adžiću asistiral Gašper Kovač, sicer selektor ženske mladinske reprezentance. Vlogo trenerja vratark je prevzel dosedanji videoanalitik Grega Karpan, ob Gregorju Sobočanu pa bo za telesno pripravo reprezentant skrbel Marko Mrak.


Slovenke si bodo proti Islandkam skušale izboriti tretjo zaporedno vozovnico med svetovno elito ter šesto zaporedno udeležbo na velikih tekmovanjih. Do danes je sicer Slovenija nastopila na šestih mundialih. Najboljšo uvrstitev je dosegla leta 2003 na Hrvaškem, ko je bila osma, sicer pa je nastopila še v Nemčiji 1997 in 2017 (18. in 14. mesto), Italiji 2001 (9. mesto), Rusiji 2005 (14. mesto) in Japonski 2019 (19. mesto).


Franjo Bobinac, predsednik Rokometne zveze Slovenije:
"Nekoga, ki je osvojil medalji na evropskem prvenstvu in olimpijskih igrah, ob tem pa bil večkrat evropski klubski prvak, ni potrebno posebej predstavljati. Dragan Adžić je bil naša prioritetna izbira, četudi so se nam javljala nekatera zveneča trenerska imena ženskega klubskega in reprezentančnega rokometa. Odločitev o sodelovanju je bila sprejeta že zelo hitro po prvem razgovoru. Morda je bilo to celo samoumevno, saj njegovo znanje ni bilo nikoli sporno. Po drugi strani me je osebno zelo impresioniral s svojo karizmo, čustveno inteligenco, predvsem pa s tremi razlogi. Videl sem ogromno željo, motivacijo in lakoto po dobrem delu, ne glede na pretekle uspehe. Izjemno mi je bilo všeč, da razmišlja tudi o poti in ne le o končnem cilju in sicer iz vidika vključevanja mladih igralk. Zelo jasno je tudi povedal, da je ena izmed njegovih glavnih nalog ne le razvoj posameznih igralk, temveč povezati naše vrhunske igralke in tiste, ki bodo to še postale, v celoto, ki bo bojevita, samozavestna in odločena, da doseže višje cilje. Ni torej naključje, da smo se dogovorili za sodelovanje do konca leta 2024. Osnovni cilj v daljšem obdobju bo, da se ta generacija igralk, kateri se bodo pridružile še nekatere mlade rokometašice, uspe uvrstiti na olimpijske igre, ki bodo na sporedu že čez dobra tri leta. Veselimo se sodelovanja, bodočih akcij, dela in skupnih uspehov."


Dragan Adžić, selektor ženske reprezentance:
"Slovensko žensko reprezentanco prevzemam izjemno motiviran. Verjamem v dekleta, ki sem jih povabil na zbor. Že na prvem snidenju bomo lahko pozornost namenili tudi nekaterim najbolj perspektivnim rokometašicam mladinske reprezentance, ki jih naslednji dve veliki tekmovanji čakata v Sloveniji. Vse to bomo počeli z namenom, da bi nanje lahko resno računali v zaključku olimpijskega ciklusa, ki je pred nami, in obenem zato, da pripravimo bazo za v prihodnje, da bo ta konkurenčna na evropski sceni. Na ponedeljkov zbor bodo prišle vse najboljše rokometašice, ki so v tem trenutku razpoložljive in si mesto na pripravah zaslužijo. Potrebno bo delati na tem, da se igralke med seboj "začutijo" ter da skupaj kot ekipa rastemo iz dneva v dan."

POSNETEK NOVINARSKE KONFERENCE:
ROKOMETAŠICE, VABLJENE NA PRIPRAVE:
Igralka Igralno mesto Rojena Višina Klub
Ana Abina leva zunanja 1997 175 ŽRK Krka Novo mesto
Ema Abina levo krilo 1999 170 RK Krim Mercator
Aneja Beganović krožna napadalka 1997 173 RK Podravka Vegeta (HRV)
Živa Čopi desno krilo 1998 163 ŽRK Krka Novo mesto
Nuša Fegic srednja zunanja 1998 169 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Teja Ferfolja krožna napadalka 1991 183 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Tija Gomilar Zickero desno krilo 2000 168 RK Krim Mercator
Ana Gros desna zunanja 1991 186 Brest Bretagne Handball (FRA)
Manca Jurič krožna napadalka 1995 173 RK Krim Mercator
Valetina Tina Klemenčič krožna napadalka 2002 185 RK Krim Mercator
Manca Kogovšek levo krilo 2001 173 ŽRD Litija
Nina Kovšca leva zunanja 2003 184 ŽRK Mlinotest Ajdovščina
Karin Kuralt vratarka 2002 172 RK Olimpija
Barbara Lazović desna zunanja 1988 183 CSM Bukarešta (ROM)
Nataša Ljepoja krožna napadalka 1996 178 RK Krim Mercator
Erin Novak leva zunanja 2002 177 ŽRK Krka Novo mesto
Elizabeth Omoregie srednja zunanja 1996 178 CSM Bukareštai (ROM)
Amra Pandžić vratarka 1989 178 Kastamonu Belediyesi GSK (TUR)
Tjaša Stanko leva zunanja 1997 173 Metz Handball (FRA)
Maja Svetik levo krilo 1996 167 RK Krim Mercator
Maja Vojnovič vratarka 1998 180 RK Krim Mercator
Branka Zec vratarka 1986 179 VfL Waiblingen (NEM)
Nina Zulič srednja zunanja 1995 170 Kastamonu Belediyesi GSK (TUR)
ŠTAB REPREZENTANCE:
Dragan Adžić selektor
Gašper Kovač pomočnik selektorja
Grega Karpan trener vratark
Marko Mrak trener za telesno pripravo
Gregor Sobočan trener za telesno pripravo
Andraž Smolej fizioterapevt
Daša Tomat maserka
Mateja Kavčič tehnična vodja
Anja Frešer vodja reprezentance
Goran Cvijić generalni sekretar RZS
Aljaž Močnik predstavnik za odnose z javnostmi
KVALIFIKACIJE ZA SP 2021:
1. tekma, sobota, 17. aprila, ob 17.30 (Ljubljana, ŠD Kodeljevo):
SLOVENIJA : ISLANDIJA

2. tekma, sreda, 21. aprila, ob 21.45 (Hafnarfjordur, Islandija):

ISLANDIJA : SLOVENIJA